Роман Богдана Кушніра може шокувати тих, хто думає, що знає про світ все, – критик

Роман Богдана Кушніра може шокувати тих, хто думає, що знає про світ все, – критик

14.06.14 13:28 0 1174
Роман колишнього московського кореспондента «Молоді України», львів’янина Богдана Кушніра «Помста оперативника розвідки» – це роман-відкриття, роман-розслідування, який здатний шокувати наївних людей, які думають, що все знають про цей світ. Цей твір справді страшний, який міг бути написаний тільки .

Про це у програмі «Екслібрис» «Українського радіо» 8 червня заявив літературознавець, критик, прозаїк, Шевченківський лауреат Михайло Слабошпицький.

Літературознавець зізнався, що для нього ім’я автора стало відкриттям: «Я знав журналіста Богдана Кушніра, але письменника такого, прозаїка, я не знав. І раптом цей роман – «Помста оперативника розвідки».

Він відзначив, що книга написана блискуче з «дивовижною достовірністю, що інколи це видається в плані матеріалу, емпірики, нарисами».

«Я не чекав від дебютанта такої літературної повнокровності. Це таки роман. Є тут авторська філософія, і є авторське альтер его, чи властиво той персонаж, якому автор доручає якісь свої сподівання і дуже тверду віру в людину, бо, читаючи цей роман, починаєш сумніватися, чи є люди, яких не можна підкупити. Один з персонажів говорить, що питання йдеться про суму», – зазначив Михайло Слабошпицький.

Роман «Помста оперативника розвідки», за словами лауреата Шевченківської премії, здатний шокувати деяких наївних людей, тих, хто думає, що все знає про цей світ, хто дуже вірить газетам, політикам, коли ті розповідають про першопричини тих чи інших колізій, нормальних людей, які думають, що світ нормальний.

У романі Богдана Кушніра «Помста оперативника розвідки» діють представники спецслужб.

«Це монстри, циніки, мародери, бандити, маріонетки. Цей дивовижний роман показує, як, не втрачаючи високого професіоналізму, професійно воднораз розкладаються спецслужби, бо великі таланти, професіонали вбивств, викрадання людей, залучення агентури, все, чим належить займатися спецслужбам, вони роблять для того, аби обслуговувати клани, не державу, не ідеологію, а певні клани, злочинні угруповання розповів Михайло Слабошпицький.

Він зазначив, що події у книзі розгортаються в Росії, Україні, частково в інших країнах, але спецслужби всюди однакові.

«Можна дискутувати про рівень професіоналізму, але мета діяльності, мотивації такі ж. Дуже цікаво, як російський уряд, Кремль, витрачає величезні кошти на те, щоб відмобілізовувати агентуру в Україні, для того, щоб творити партії а-ля Вітренко. Такі партії фінансують, утримують, щоб вони боролися проти держави, розкладали її. А також як купують бізнес, як влаштовують свій бізнес, що фінансуватиме антиукраїнські сили в Україні. І як спецслужби російські, перекуповуючи представників українських спецслужб, умудряються ще розпилювати цей бюджет, і розкрадати; як вони в смертельному поєдинку сходяться в боротьбі за оці кошти», – розповів літературознавець.

За його словами, читаючи цей твір справді насолоджуєшся пластичним письмом, точністю характеристик. Як пише сам Кушнір, цей роман народжувався чи не десяток літ. Він говорить, що знав оперативників розвідки і контррозвідки. Замаскував їх, щоб не можна було пізнати, хто є хто, змінив імена.

«За життям героїв я спостерігав протягом двадцяти років. Бачив, як вони робили кар’єру, як заробляли статки і як ставали успішними. Бувало й навпаки: на моїх очах ламалися долі талановитих особистостей, і вони опинялися на узбіччі життя. Де з ким я знайомий з 80-х років. Наші перетиналися двічі: на Північному Кавказі й у Москві. Нещодавно доля знову закинула мене на Північний Кавказ, і я дізнався про несподіваний фінал протистояння між давніми знайомими», – процитував автора Михайло Слабошпицький.

Він зазначив, що «це блискучий, карколомний сюжетний хід, і весь роман тримається на дивовижній інтризі, яка почалася на першій сторінці і, здавалось б, загубилася в середині роману, і на останніх сторінках – несподівана вибухова розв’язка».

Нагадаємо, у книгарнях Львова з’явився пригодницький роман колишнього московського кореспондента «Молоді України» Богдана Кушніра «Помста оперативника розвідки». Художня книжка про сучасну російську розвідку відкриває частину маловідомого досі пласту життя секретних служб.

Довідка .

Богдан Кушнір закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. У 1995–1996 роках – власний кореспондент «Молоді України» у Москві. Викладав в університеті паблік рилейншз та журналістське розслідування. Останніми роками працює в парламентській газеті «Голос України».

Автор документальних книг «Як нам бути з Росією» (1996) та «Помилка Солженіцина» (2010), ідея яких, як і гостросюжетного пригодницького роману народилася під час роботи українського автора в Москві.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині онук ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ