СБУ передала музею «Тюрма на Лонцького» схеми в’язниці та документи часів УРСР

СБУ передала музею «Тюрма на Лонцького» схеми в’язниці та документи часів УРСР

14.06.14 09:19 0 831
Архів СБУ передав музею «Тюрма на Лонцького» схеми в’язниці та документи про пенітенціарну систему УРСР.

Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Як зазначається, 12 червня відбулась робоча зустріч директора Галузевого державного архіву (ГДА) Служби безпеки України Ігоря Кулика із директором Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Русланом Забілим щодо питань відновлення співпраці між установами.

Як розповів Руслан Забілий, у 2008-2010 роках «Тюрма на Лонцького» активно співпрацювала із архівом СБУ, однак після зміни керівництва держави та служби співпраця уповільнилась, а згодом взагалі припинилась. «Водночас розпочались репресії над істориками та архівістами, які вимагали відкриття архівів. Доступ до документів був безпідставно закритий на довгий час. Тому шні домовленості про спільну роботу є для нас дуже втішними та перспективними», – каже Руслан Забілий.

Працівники архіву також відібрали ряд документів про пенітенціарну систему УРСР та передали їх для поповнення науково-допоміжного фонду музею. «Окрім інших документів, нам вдалося відшукати план внутрішньої тюрми УМҐБ по Львівській області за 1950 рік, відому як «Тюрма на Лонцького», що має велику цінність для музейників, – розповідає головний зберігач фондів Галузевого державного архіву СБУ Валерій Огороднік. – По цих планах можна прослідкувати, де саме була розстрільна камера у в’язниці, а також можна визначити, де могли проводитися захоронення розстріляних та закатованих політв’язнів».

В рамках співпраці між установами ГДА СБУ передано для оцифрування музеєм мікрофільми Польської бібліотеки Народової, в яких міститься підбірка наказів УГА та Дієвої армії УНР, щоденники Українських січових стрільців. Після оцифрування документи будуть поступово оприлюднюватись в Інформаційно-довідковій залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України та у відкритому он-лайн доступі в Електронному архіві українського визвольного руху.

Також сторони обговорили та погодили у перспективі видання збірника документів, що знаходяться в ГДА СБУ та стосуються «Тюрми на Лонцького», а також тюремної системи УРСР загалом.

Нагадаємо, цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008–2010 роках документів колишньої радянської спецслужби – ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід’ємну ознаку демократії передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії. Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Відбувся семінар на тему ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ