Чернігів: Секретар міської ради Владислав Кухар розповів про літнє оздоровлення дітей міста

Чернігів: Секретар міської ради Владислав Кухар розповів про літнє оздоровлення дітей міста

14.06.14 15:25 0 1157
- Владиславе Валерійовичу, турбота про здоров'я дітей є чи не основним показником ставлення держави до проблем підростаючого покоління. Мешканці міста цікавляться, як проходитиме літня оздоровча кампанія для чернігівських дітлахів?

- Літні канікули для дітей – це час відпочинку, оздоровлення, розваг, подорожей, духовного збагачення та нових вражень. Реалізація права дітей на оздоровлення та відпочинок є одним із найважливіших завдань органів влади у сфері їх соціального захисту.

Чернігівська міська рада приділяє значну увагу питанням оздоровлення та проведення реабілітаційного лікування дітей у місті Чернігові. Однією з найважливіших складових якнайбільшого охоплення дітей оздоровленням, відпочинком, зайнятістю у період літньої оздоровчої кампанії є, безумовно, фінансування.

З метою організації змістовного дозвілля та відпочинку дітей після завершення навчального року з 2 по 20 червня у місті працюватимуть денні пришкільні табори у 34-х загальноосвітніх навчальних закладах міста, підпорядкованих управлінню освіти міської ради. У цьому році у пришкільних таборах відпочивають 1823 учні, з них 1700 дітей харчуються за рахунок міського бюджету, 123 дитини - за кошти батьків.

Для харчування учнів з соціально-незахищених сімей різних вікових категорій у денних таборах відпочинку з міського бюджету виділено близько 595 тис. грн. Батьки оплачують триразове харчування дітей: сніданок, обід та полуденок загальною вартістю 25 грн. у день, що складає 350 грн. Комунальні витрати оплачуватимуться також за рахунок міського бюджету.

Харчування школярів здійснює комунальне підприємство Чернігівської міської ради "Шкільне". Меню завжди визначається широким асортиментом страв, включаючи соки, овочі та фрукти, і узгоджується з Головним санітарним лікарем м. Чернігова.

На наше переконання, пришкільні табори відпочинку – важлива складова у забезпеченні організованого відпочинку дітей під час канікул, що дозволяє вирішити працюючим батькам проблему змістовного дозвілля дітей, особливо молодшого шкільного віку. Дітям створені належні санітарні умови. Для цікавого відпочинку, розвитку їх інтересів та здібностей заплановано проведення екскурсій до музеїв, відвідування театрів, кінотеатрів, проведення різноманітних конкурсів, вікторин, спортивних змагань.

Під час перебування у таборі діти знаходяться під наглядом шкільних медичних сестер. Особливу увагу приділено питанням дотримання техніки безпеки. Досвід минулих років підтверджує, що діти залишаються задоволені своїм відпочинком у пришкільних таборах.

Крім того, у поточному році з міського бюджету виділено 97440,0 грн. на оздоровлення талановитих та обдарованих дітей у позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Дивосвіт» (с. Седнів) для 38 дітей, які займаються дзюдо, та 13 дітей, які займаються волейболом у міських спортивних школах.

- Владиславе Валерійовичу, а як буде здійснюватися оздоровлення дітей у закладах санаторного типу протягом літа?

- Звичайно, оздоровлення, не може відбуватися поза увагою медичних працівників. Особливу увагу заклади охорони здоров’я приділяють дітям, які знаходяться на диспансерному обліку та мають право на оздоровлення в санаторіях за рахунок коштів Міністерства охорони здоров’я.

Як відомо, на території міста Чернігова розташовані відокремлений структурний підрозділ – відділення дитячого оздоровлення санаторного типу «Дружба» Чернігівської міської лікарні № 1 Чернігівської міської ради; центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження»; Чернігівський обласний дитячийпротитуберкульозний санаторій «Зелений гай», який підпорядкований управлінню охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації.

Чернігівська міська лікарня № 1 Чернігівської міської ради – це, між іншим, єдиний в Україні заклад, структурним підрозділом якого, крім амбулаторних та стаціонарних відділень, є відокремлений структурний підрозділ – відділення дитячого оздоровлення санаторного типу «Дружба». Фінансування оздоровчої кампанії дітей влітку на базі цього відділення вирішується за рахунок коштів місцевого бюджету.

На оздоровлення до відділення дитячого оздоровлення санаторного типу «Дружба» направляються діти з дитячих поліклінік № 1 і № 2. Робота відділення організована впродовж літнього періоду (червень – серпень). Цього літа у дитячому оздоровчому закладі «Дружба» планується проведення оздоровлення протягом 3-х заїздів по 180 дітей віком від 7 до 15 років (всього 540 дітей). З міського бюджету на це виділяється понад 1 млн. грн. (1085,7 тис. грн.) Термін оздоровлення складає 21 день. І заїзд – з 20 червня по 10 липня; ІІ – з 14 липня до 03 серпня; ІІІ – з 7 до 27 серпня.

У відділенні відповідно до вікової потреби складається харчове меню, розраховане на 6-ти разове харчування, та затверджується головним лікарем. Діти знаходяться під постійним наглядом медичних працівників, вихователів, інструкторів. Відділення «Дружба» достатньо забезпечене засобами з профілактики травматизму на спортивних майданчиках та у басейні, з дітьми проводиться роз’яснювальна робота щодо дотримання санітарної гігієни.

Заклад охорони здоров'я “Реабілітаційний центр “Відродження” проводить комплексну реабілітацію важкохворих дітей-інвалідів та дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи з ураженням психоневрологічної сфери, порушенням опорно-рухового апарату. У центрі «Відродження» протягом поточного року планується оздоровити 170 дітей, на що з місцевого бюджету виділяється 454,1 тис. грн. У тому числі, 163 тис. грн. на 2 заїзди для 60 дітей влітку. (І заїзд – 8-29 травня; ІІ – 30 травня -20 червня).

Санаторій «Зелений гай» забезпечує санаторну реабілітацію дітей Чернігівської області з груп ризику інфікування та захворювання на туберкульоз, здійснює спеціальні протитуберкульозні та загальнооздоровчі заходи. Санаторій функціонує цілорічно, розрахований на 100 ліжок для дітей та підлітків від 6 до 18 років.

Хочу нагадати, що на санаторно-курортне лікування в санаторіях, які підпорядковуються Міністерству охорони здоров’я України та управлінню охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації, направляються діти за результатами медичних профілактичних оглядів відповідно до показань. Безперечно, перевага при направленні надається дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям з малозабезпечених та багатодітних сімей, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків, дітям, постраждалих у надзвичайних ситуаціях, дітям з неповних сімей, дітям з хронічними захворюваннями.

За даними управління освіти загальна кількість дітей шкільного віку у місті на початок року складає понад 24 тис., з них быльше 2 тис. дітей з соціально незахищених сімей, або які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, дітей з багатодітних родин та малозабезпечених родин – майже 2 тис., на диспансерному обліку перебувають – 1725 дітей міста.

Як я вже сказав, міська влада використовує потенціал шкільних навчальних закладів для охоплення літнім відпочинком дітей шкільного віку, особливо із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Крім того, до санаторно-курортного лікування заплановано залучити близько 3 тис. дітей вказаних категорій.

Натомість, варто зазначити, що питання оздоровлення та відпочинку вимагає комплексного підходу, оскільки над його виконанням, над удосконаленням механізмів надання дітям відповідних послуг працюють різні служби та установи: це і відділ у справах сім’ї та молоді міської ради, управління праці та соціального захисту населення, фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, установи освіти, підприємства, організації різних форм власності та інші.

Відповідно до Закону України про оздоровлення дітей передбачено, що про надання дітям оздоровчих послуг мають дбати не лише відповідні відділи та управління виконавчої влади на місцях, а й підприємства, установи і організації, їх профспілки. Адже досвід засвідчує, що значний внесок в оздоровлення чернігівських дітей роблять профспілки, громадські організації, благодійні фонди та релігійні громади, які організовують традиційний відпочинок для дітей на курортах України та за її межами.

Втім, переважна більшість дітей оздоровлюється власними силами батьків. Тому хотілося б звернутися до керівників підприємств, установ та організацій міста різних форм власності знайти можливості організувати відпочинок та оздоровлення для дітей своїх працівників.

Також хочу зауважити, що, починаючи з травня поточного року, у постійному режимі працює міська координаційна рада з питань оздоровлення дітей та учнівської молоді. Міський голова Олександр Соколов дав доручення, не зважаючи на всі складнощі цього року, не допустити зменшення порівняно з літнім періодом минулого року кількості дітей, охоплених оздоровленням і відпочинком, під час оздоровчої кампанії 2014 року. Насамперед, забезпечити оздоровлення особливої категорії дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, аби жодна дитина не залишилась поза увагою міських органів влади.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ