На Тернопіллі надрокористування має приносити прибуток державі, а не окремим особам

На Тернопіллі надрокористування має приносити прибуток державі, а не окремим особам

14.06.14 15:43 0 752
Протидія злочинам у сфері надрокористування – один з пріоритетних напрямків роботи служби боротьби з економічною злочинністю. Незаконний видобуток корисних копалин, розробка родовищ без відповідних на це ліцензій та дозволів – злочини, які оперативники підрозділу документують доволі часто.

Аби протидія у цій сфері була більш дієвою, питання незаконного надрокористування правоохоронці винесли на загальне обговорення. В Теребовлі відбулася виїздна нарада за участю керівника обласної адміністрації Олега Сиротюка, начальника управління внутрішніх справ Василя Облещука та інших посадовців, відповідальних за дану сферу.

Під час зустрічі учасники обговорення констатували - стан надрокористування області у незадовільній формі. Основним рушієм видобутку корисних копалин є тіньовий бізнес, який так старанно приховується від людського ока.

Останні факти порушення законодавства у сфері надрокористування оперативники управління боротьби з економічною злочинністю обласної міліції задокументували у Заліщицькому районі. На території Дорогичівської та Нирківської сільських рад ділки взялися освоювати родовища червоного каменю. Не маючи на такий вид діяльності жодних дозвільних документів організували підпільні кар’єри з видобутку будматеріалу. У протиправному підозрюють жителя Кровінки Теребовлянського району та мешканця села Скородинці Чортківського району.

Яких збитків завдано державі такою протиправною діяльністю, міліціонери встановлюють. Уже скеровано до Департаменту екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА відповідні листи з проханням оцінити розміри втрат. Також міліціонери мають рішення суду про арешт техніки - двох тракторів-екскаваторів, за допомогою яких здійснювалось незаконне видобування корисних копалин.

Як повідомив начальник УДСБЕЗ УМВС України в Тернопільській області Василь Мокрицький, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про відкриття кримінальних проваджень за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239-1 КК України. Після отримання результатів експертизи щодо якості корисних копалин, ймовірно буде розпочато кримінальне провадження ще й за статтею 240 ККУ.

Незадовільний стан надрокористування тягне за собою низку проблем. Подібний бізнес приносить заробіток тільки окреми особам. До бюджету не надходять жодні податки, відрахування. Зрозуміло, що немає робочих місць та відповідно заробітної плати. Тобто немає економічного ефекту від такого процесу.

За результатами наради було винесено ряд постанов. Серед завдань правоохоронців - посилити контроль за транспортними засобами, які перевозять продукцію із родовищ корисних копалин на території області; вжити необхідних заходів щодо притягнення до відповідальності осіб, причетних до незаконного видобутку надр.

До слова, в період, коли тривала виїзна нарада, оперативники БЕЗ виявили та задокументували ще один факт розкрадання надр. В тому ж Заліщицькому районі на території Шипівської сільської ради місцевий житель організував незаконний видобуток піску та піщано-гравійної суміші. Проводиться розслідування.

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Ужгородщині ...

КОМЕНТАРІ