«Нафтогаз»: позиція Москви унеможливлює врегулювання спірних газових питань

«Нафтогаз»: позиція Москви унеможливлює врегулювання спірних газових питань

14.06.14 13:05 0 1094
Газові переговори, які тривали минулого тижня між представниками «Нафтогазу України» і російського «Газпрому», безрезультативні через раптову відмову російського уряду від плану, узгодженого в рамках другого раунду тристоронніх переговорів за участі ЄС. Про це заявили в «Нафтогазі України». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Так, 9 червня російська сторона знову запропонувала повернутися до механізму формування ціни в односторонньому порядку шляхом регулювання урядом Росії експортного мита на природний газ, що ВАТ «Газпром» постачає до України. Дана пропозиція прямо суперечить досягнутим раніше домовленостям у вирішенні цього питання виключно на рівні двох компаній», – заявили в українській компанії.

Відмова від механізмів одностороннього регулювання ціни була принциповою позицією української сторони протягом всього періоду переговорів, додали в «Нафтогазі». Таким чином, йдеться в повідомленні, російська сторона свідомо запропонувала неприйнятний варіант врегулювання суперечки, тому «Нафтогаз України» заявляє про навмисний зрив домовленостей з «Газпромом».

Так само, кажуть у «Нафтогазі», російська сторона відмовилася розглядати компромісний варіант, запропонований представниками Європейської комісії.

«Нафтогаз України» вкотре наголошує, що встановлення ринкової ціни є взаємовигідним рішенням для обох компаній, оскільки дозволить «Нафтогазу» імпортувати значні обсяги російського газу для задоволення потреб широкого кола внутрішніх споживачів, що, в свою чергу, приведе до максимізації загального прибутку ВАТ «Газпром», – йдеться в повідомленні.

«Нафтогаз» заявляє, що продовження конструктивного діалогу буде неможливим, якщо російська сторона не змінить свою позицію щодо одностороннього формування ціни на імпортований в Україну газ.

«Газпром» наполягає на виплаті Україною боргу за газ, поставлений наприкінці 2013 року і в квітні-травні цього року. У разі невиконання цієї умови, Москва обіцяє перевести Київ на передоплату поставок. Київ зі свого боку домагається зниження ціни на газ, яку Росія після відсторонення від влади в України Віктора Януковича підняла майже удвічі.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ