У Волинській області міліцейські ветеринари стоять на сторожі епізоотичного благополуччя краю

У Волинській області міліцейські ветеринари стоять на сторожі епізоотичного благополуччя краю

15.06.14 11:17 0 1058
На території сусідніх держав поширилося захворювання ящуру та африканської чуми свиней. Джерело збудника інфекції – хворі свині та вірусоносії. Фактором передачі є продукти забою заражених свиней (м'ясо, м’ясні вироби, сало, кістки, шкури).

Нагадаємо, африканська чума свиней – вірусна хвороба, яка проявляється лихоманкою, синюшністю шкіри і великими крововиливами внутрішніх органів. Вона відноситься до списку А, відповідно до Міжнародної класифікації заразних хвороб тварин. Ефективних засобів профілактики на даний час не знайдено. У разі виявлення вогнища інфекції знищується і спалюється все поголів'я свиней у радіусі 20 кілометрів. Для людини африканська чума свиней безпечна.

З метою недопущення інфекції на територію області управлінням МВС України у Волинській області створено 20 мобільних груп (дві обласні робочі групи та по одній групі в міськрайорганах), до їх складу входять співробітники сектору ветеринарної міліції, державної автомобільної інспекції та інші працівники органів внутрішніх справ, а також спеціалісти управління ветеринарної медицини області, районів і міст.

Їхнім основним завданням є унеможливлення будь-якого незаконного переміщення живих тварин та продукції тваринництва, протидія несанкціонованій торгівлі продуктами харчування тваринного походження у невстановлених місцях та на стихійних ринках.

Протягом п’яти місяців 2014 року мобільними групами здійснено 449 перевірок, у тому числі: 26 – ринків, 358 – автотранспортних засобів, 65 – інших місць реалізації продукції тваринного походження. За виявлені під час перевірок порушення до адміністративної відповідальності за ст. 107, 160 КУпАП притягнуто 111 осіб, обмежено в обігу 400 кг продукції тваринного походження, ліквідовано 61 місце стихійної торгівлі.

Ще раз звертаємо увагу власників свиней на основні умови забезпечення епізоотичного благополуччя свинарської галузі:

1. Утримання свиней у «закритому режимі».

2. Заборонено переміщення свиней (інших тварин і птиці) та продуктів забою з них без супровідних ветеринарних документів.

3. Заборонено згодовування свиням відходів громадського харчування та інших харчових відходів.

4. Заборонено реалізацію і використання м'яса та продуктів забою свиней, інших тварин (птиці), що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи та отриманих від тварин, що не піддані передзабійному огляду в установленому порядку.

У випадку захворювання або загибелі свиней необхідно ізолювати хворих свиней і терміново інформувати найближчі державні установи ветеринарної медицини.

Мисливські господарства та користувачі мисливських угідь також повинні терміново інформувати службу державної ветеринарної медицини про випадки захворювання та загибелі диких свиней.

СВМ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Активісти Львівщини ...
Наступна новина: 15 і 16 червня оголошені ...

КОМЕНТАРІ