У Дрогобичі відновлюють пам’ять про видатного українця о. Платоніда Філяса

У Дрогобичі відновлюють пам’ять про видатного українця о. Платоніда Філяса

17.06.14 09:04 0 736
16 червня, у Дрогобичі вшанували пам’ять видатного церковного і громадсько-політичного діяча отця Платоніда Філяса.

На його могилі на давньому міському цвинтарі, що на вул.. Трускавецькій, за ініціативи громадської організації «Геліос» відбулася панахида, приурочена 84-ій річниці від дня смерті українського патріота.

На жаль, могила перебуває у занедбаному стані. Як повідомили у громадській організації «Геліос», ведеться підготовка до реставрації надгробного пам’ятника. Для проведення відновлювальних робіт волонтерам необхідно зібрати 7 000 гривень. Планується також створення документального фільму про життя та діяльність отця, встановлення меморіальних таблиць на будинках, де він мешкав.

Усю цю роботу заплановано виконати до 27 вересня – 150-річчя від дня народження о. Платоніда Філяса.

Довідка .

Нагадаємо, що отець Фі?ляс Платоні?д Петро? – відомий український церковний та громадсько-політичний діяч у Галичині, василіянин – народився 27 вересня 1864 року в Добрячині біля Сокаля. Навчався у сільській народній школі, згодом у Львівській академічній гімназії, яку закінчив з відзнакою. До Добромильського монастиря вступив 7 листопада 1883 р. Після новіціату продовжив філософсько-богословські студії у Кракові, під час яких робив дописи до церковного журналу «Рускій Сіон» та священичого місячника «Душпастир».

Ієрейські свячення отримав 15 серпня 1889 р. Згодом розгорнув широку місійно-реколекційну працю й став творцем окремої системи місій. У 1892 р. засновує василіянське видавництво, первістком якого був молитовник «Гостинець», який він уклав з о. Є. Ломницьким, і який було видано тиражем 10 тис. прим. (у 1898 – 20 тис., у 1930 – 200 тис. у кількох виданнях). 1897 р. у Львові разом з ігуменом монастиря св. Онуфрія о. А. Шептицьким розпочав видання релігійного часопису «Місіонар», який виходив під його редакцією у 1897-98 рр. та 1920-26 рр., і мав в ці останні роки 50 тис. передплатників.

1902–1904 рр. очолював першу василіянську місію в Канаді. Його палке й зрозуміле слово зігрівало не одну душу. За 2 роки о. Філяс здобув таку симпатію, що пізніше Мондер хотіли назвати його прізвищем: Філяс. У 1904-17 – протоігумен (на той час найвищий настоятель відновленого Чину) з осідком у Львові.

На нього випав тягар розбудови чину, але уже власними силами, оскільки оо. єзуїти передали повний провід василіанам. Найперше о. Філяс приділив багато часу вихованню молодого монашого покоління, посилаючи студентів в Рим, Інсбрук, щоб з них вийшли майбутні професори, письменники й духовні організатори. 1911 р. заснував Місійний інститут (гімназію) в Бучачі.

У 1914-16 рр. – апостольський адміністратор для українців-католиків поза Галичиною в Австрії. У цьому воєнному часі рятував священиків з концентраційних таборів Талергофа й Ґмінда, для розкиданих семінаристів заснував за допомогою єп. Стояна у Моравії в Кромерижі семінарію, ректором якої призначив о. Й. Коциловського – пізнішого Перемиського єпископа УГКЦ.

Діяч Української національно-демократичної партії, член керівного органу партії – Ширшого народного комітету. У 1918 р.– член Української Національної Ради ЗУНР-ЗО УНР. Один з авторів Конституції ЗУНР, Закону «Про вибори до Сейму ЗО УНР».

З 1918-20 рр.– генеральний вікарій Чину, 1918-26 рр.– ігумен Жовківського монастиря, з 1926 – у Дрогобицькому монастирі, з якого робить дописи до «Ниви», «Нової Зорі», «Правди», «Місіонаря». У 1929 видав у Жовкві «Духовні вправи» на основі Вправ св. Ігнатія Лойоли.

Помер 16 червня 1930 року у Дрогобичі, де й похований.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Правоохоронці Львівщини ...
Наступна новина: На Рівненщині триває збір ...

КОМЕНТАРІ