У Львові кризовий центр «Діти вулиці» щодень опікується тридцятьма дітьми

У Львові кризовий центр «Діти вулиці» щодень опікується тридцятьма дітьми

17.06.14 11:31 0 684
При Благодійному фонді «Карітас-Львів УГКЦ» діє дошкільний заклад освіти «Кризовий центр «Діти вулиці». Проект спрямований на опіку та виховання дітей з категорії «соціальних сиріт», підтримку родин, що опинилися в кризовій ситуації. Основною метою закладу є збереження цілісності сім’ї.

Про це 16 червня передає прес-служба ЛМР.

Кризовий центр створює належні житлово-побутові, психолого-педагогічні та навчально-виховні умови для забезпечення нормального розвитку дітей, формування вмінь і навичок, необхідних для навчання в школі та адаптації дитини до суспільного життя. Центр налагоджує тісну співпрацю з родинами, надає їм інформаційну та психологічну підтримку. Працівники Кризового центру «Діти вулиці» намагаються формувати і відновлювати батьківські почуття та обов’язки.

Цільовою групою проекту є діти дошкільного віку з категорії так званих «соціальних сиріт», батьки яких втратили виховні функції щодо власних дітей, вживають алкоголь, наркотики чи перебувають у місцях позбавлення волі, а також діти з багатодітних малозабезпечених та соціально неадаптованих родин, які потребують, насамперед, матеріальної допомоги.

Проект «Кризовий центр «Діти вулиці» діє з 1999 року. Його створення було зумовлене загостренням проблеми дитячої бездоглядності та недосконалістю державної системи опіки і піклування. За цей період проектом надано допомогу понад 2000 дітям та більш як 1000 сімей. Щоденно під опікою центру перебуває до 30 дітей дошкільного віку, 10 із них залишаються під опікою цілодобово, з понеділка по п’ятницю. Для них у Центрі створено усі належні побутові умови, надано навчально-виховні послуги, забезпечено усім необхідним для розвитку творчих здібностей.

Проводиться постійна індивідуальна психолого-педагогічна робота, з врахуванням особливостей розвитку та потреб кожної дитини. Щоденно діти отримують чотириразове повноцінне харчування, при потребі одяг. Дозвілля дітей спрямоване на фізичний, культурний та духовний розвиток. За підтримки сестер монахинь чину Св. Василія Великого, з дітьми щотижнево займаються сестри служебниці. За скеруванням штатного медика організовуються групові заходи з діагностики стану здоров’я підопічних дітей та, при потребі, здійснюється корекція вад, завдяки співпраці з Львівською обласною дитячою клінічною лікарнею «ОХМАТДИТ». Для дітей та за їх участю організовуються різноманітні мистецькі заходи та екскурсійні виїзди.

Працівники Кризового центру «Діти вулиці» окреслюють певну загальну проблематику, з якою доводиться найчастіше працювати:

* діти, батьки яких залежні від алкоголю та наркотиків – 31%;

* діти, які потерпіли від різного роду насилля, в тому числі діти жінок, над якими було вчинено/чиниться насилля – 14%;

* діти, які пережили психологічні травми з різних причин, внаслідок чого є певні порушення та вади – 6%;

* діти з неповних, багатодітних та соціально неадаптованих кризових родин – 47%;

* діти з ВІЛ-позитивних родин – 2%.

«У багатьох підопічних дітей вищеперераховані проблеми поєднувались, що вимагало більш тривалої індивідуальної праці з кожним. Практично усі наші підопічні були позбавлені батьківської ласки та піклування, були ненагодовані, брудні та не вміли нормально спілкуватися ні з однолітками, ні зі старшими.

З початку нашої діяльності процес роботи з дітьми не був однобічним. Зусилля працівників також були спрямовані на безпосередню роботу з батьками, опікунами, сім’ями. Щоб об’єктивно оцінити життєві ситуації дітей, проводиться відвідування сімей, в яких вони виховуються.

Ми проводимо постійну співпрацю з районними та міськими службами у справах дітей м. Львова.

Аналізуючи роботу проекту «Кризовий центр «Діти вулиці», ми отримали такі результати у напрямку праці з дітьми: для 82% дітей було збережено їхні сім’ї, усі діти отримали належні умови перебування, повноцінне харчування. Вони мають можливість перебувати у спокійній атмосфері, не бачачи батьківських пиятик, сварок тощо.

Що ж до результатів роботи з сім’ями, то 62% сімей повернулись до виконання виховних функцій стосовно власних дітей, з них 31% змогли покращити своє матеріальне становище, знайшовши роботу, покинувши чи обмеживши себе від різного роду узалежнень. На жаль, 38% продовжують вести розгульний паразитичний спосіб життя, використовуючи випадкові доходи на алкоголь, наркотики, цигарки тощо», – розповіла завідуюча КЦ «Діти вулиці» Марія Неділя.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: "Міський ...
Наступна новина: Клумбу у вигляді портрета ...

КОМЕНТАРІ