У Львові зросла захворюваність на гепатити В і С

У Львові зросла захворюваність на гепатити В і С

17.06.14 14:56 0 739
Впродовж чотирьох місяців 2014 року у Львові зросла захворюваність на парентеральні гепатити.

Про це 16 червня передає прес-служба ЛМР з посиланням на Шевченківський відділ ЛМУ ГУ ДСЕС у Львівській області.

До групи вірусних гепатитів, що передаються парентеральним шляхом, тобто через кров, належать гепатит В, гепатит С. Ці хвороби характеризуються значним поширенням, часто важким перебігом, схильністю до переходу в хронічну стадію та ускладненнями.

Упродовж чотирьох місяців 2014 року у Львівській області реєструється ріст захворюваності на парентеральні гепатити (вірусний гепатит В та С), порівняно з аналогічним періодом 2013 року (76 випадків проти 48 випадків). Найвищі показники захворюваності на цю нозологію реєструвалися серед осіб вікових груп 18-29 років (37%) та 30-39 років (20%).

Джерелом інфекції є хворі з гострими і хронічними формами та вірусоносії.

Заразитися вірусом гепатитів можна при проведенні пірсингу, татуажу, голкорефлексотерапії, в косметичних салонах (манікюр, педикюр, проколювання вух та ін.), при наданні стоматологічної допомоги, при хірургічних втручаннях, при використанні інструментів, забруднених кров’ю хворого на гепатит чи носія, а також при спільному використанні бритв, манікюрних наборів і навіть зубних щіток (коли щітка забруднена інфікованою кров’ю).

Основний механізм зараження – через кров. Найчастіше інфікування відбувається при переливанні крові, яка містить вірус гепатиту. Високий відсоток інфікованості (у 20 разів вищий, ніж у здорових людей) мають хворі, які перебувають на постійному гемодіалізі.

Вірусні гепатити В і С не передаються повітряно-крапельним шляхом (при розмові, чханні, зі слиною), при потисканні рук хворої людини, при користуванні загальним посудом, з їжею чи напоями. Передача інфекції в побуті обов’язково відбувається шляхом попадання частинок крові від хворого або носія іншій особі при пошкоджених шкірних покровах (порізи, травми, тріщини).

Щоб уникнути інфікування вірусним гепатитом В, необхідно дотримуватись таких санітарно-гігієнічних заходів:

індивідуалізація усіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання;

виконання правил особистої гігієни;

попередження мікротравм у побуті та на виробництві.

Якщо ви прийшли в будь-який медичний заклад, звертайте увагу, щоб усі потенційно небезпечні маніпуляції проводилися одноразовими інструментами. Перед виконанням цих маніпуляцій майстер повинен добре вимити руки з милом, обробити їх антисептиком, натягнути одноразові рукавички. Єдиний шлях профілактики інфікування вірусами гепатиту В і С – це підвищена обережність. Необхідно уникати процедур з використанням предметів, необроблених дезінфікуючими засобами.

Враховуючи різноманіття шляхів передачі вірусного гепатиту В, єдиний дієвий засіб профілактики – вакцинація. Календар щеплень передбачає проведення планових щеплень дітям першого року, рекомендоване проведення щеплень проти гепатиту В медичним працівникам, військовослужбовцям, пожежникам, персоналу та пацієнтам закритих закладів; персоналу сфери послуг (перукарям, персоналу салонів краси, масажистам); особам, які вживають наркотичні речовини; хворим на хронічні та онкологічні захворювання, з хронічною печінковою недостатністю; особам, які подорожують до регіонів з високою захворюваністю на гепатит В.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Буковинська міліція: ...
Наступна новина: В автопригоді, що трапилася ...

КОМЕНТАРІ