Житомирщина активно готується до переходу на альтернативні джерела енергії

Житомирщина активно готується до переходу на альтернативні джерела енергії

17.06.14 14:40 0 746
16 червня відбулося екстрене засідання Кабінету Міністрів України з питання енергетичної безпеки України. Прем’єр-Міністр України Арсеній Яценюк доручив всім регіонам готуватись до роботи господарського комплексу всіх соціальних об’єктів в умовах відключення російського газу.

Цього ж дня голова облдержадміністрації Сидір Кізін провів термінову обласну селекторну нараду з керівниками районів з питань обмеження газопостачання та переходу на альтернативні джерела енергії.

«Україна багато років мала залежність від російського газу, в нас є шанс відмовитися від блакитного палива агресора. Для цього наразі проводимо інвентаризацію всіх можливостей, які можна використати для переходу на альтернативні джерела енергії. На Житомирщині зосереджені колосальні місцеві ресурси, багато з яких є відновлювальними. Використання таких ресурсів дозволить зменшити споживання газу та спрямувати кошти на розвиток місцевої економіки», - наголосив Сидір Кізін.

За інформацією директора житлово-комунального господарства облдержадміністрації Геннадія Забродського, в області функціонує 920 котелень, з яких газове паливо використовує 531 (або 58,1%). За минулий рік комунальними установами було спожито 146 млн. куб. м газу. За завданням Уряду скоротити використання газу на 50%, Житомирщині потрібно витрачати на 70 млн. куб. м газу менше. Цьогоріч було заплановано перевести на альтернативні види палива 58 котелень в регіоні, що складає 8%. Проте в нових умовах область повинна збільшити кількість котелень, які будуть надавати тепло від інших джерел енергії.

На селекторній нараді були присутні керівники ПАТ «Житомиробленерго», КП «Житомиртеплокомуненерго», ДП «Житомирторф», лісівники, представники бізнесу, котрі працюють у сфері енергозбереження.

Директор ПАТ «Житомиробленерго» Анатолій Левицький доповів про позитивний досвід у переведенні на електроопалення Житомирської 2-ї міської лікарні та житлових будинків у Володарсько-Волинському районі. Особливо вигідний є нічний тариф, який можна використовувати для опалення. Адже в нічний час нараховується за спожиту електроенергію 25% від її вартості. Для переведення об’єктів на електроопалення потрібно реконструювати мережі.

Керівник КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин звернув увагу присутніх на три ресурси палива, котрі, на його думку, можна використовувати для переходу на інші джерела енергії. Це солома, буре вугілля та торф.

Голова облдержадміністрації Сидір Кізін доручив керівникам районів підготувати перелік котелень, які можна перевести на інші джерела енергії. За словами очільника області, найбільшими споживачами газу є великі міста Житомирщини. Саме на цих територіях належить провести найбільше роботи, адже для енергоефективності потрібно залучити ввеликі інвестиції. У районах котельні можна переводити на альтернативні види палива за рахунок інвестування з малого та середнього бізнесу. Сидір Кізін також закликав долучитися до цієї роботи усіх підприємців області, які мають досвід у запровадженні альтернативних джерел енергії.

За підсумками селекторної наради при облдержадміністрації створено робочу групу з питань обмеження газопостачання та переходу на альтернативні джерела енергії, до складу якої увійшли контролюючі органи, структури, котрі можуть поставляти альтернативні носії енергії, інвестори та ін.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Тернопіль: конкурс на ...

КОМЕНТАРІ