Старший інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями Кам'янець-Подільського МВ УМВС Алла Потапська: «У нашій професії і в наш час жінка мусить працювати на рівні з чоловіком»

Старший інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями Кам'янець-Подільського МВ УМВС Алла Потапська: «У нашій професії і в наш час жінка мусить працювати на рівні з чоловіком»

18.06.14 09:13 0 891
Напередодні Дня дільничного інспектора міліції журналіст «Кам’янець-Подільського вісника» Лілія Петрук поспілкувалася зі старшим інспектором по роботі з населенням та громадськими формуваннями Кам’янець-Подільського міського відділу міліції Аллою Потапською.

Занотовано. Алла Потапська — кам’янчанка. Народилася 28 січня 1981 року. Під час навчання на педагогічному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка проходила стажування у відділі кримінальної міліції Кам’янець-Подільського міському відділу УМВСУ в Хмельницькій області. Уже десять років працює у громадському блоці. Спершу — інспектором з охорони громадського порядку, нині — по роботі з населенням та громадськими формуваннями.

Одружена. Разом із чоловіком займається вихованням донечки. Любить вишивати та в'язати.

Моя робота пов’язана з населенням, яке залучається до охорони громадського порядку (ОГП) нашого міста.

У представника служби дільничних інспекторів завжди чимало обов’язків, яку б посаду він не займав. Я, до прикладу, не лише проводжу інструктажі, заняття з ОГП для представників громадських формувань (ГФ), розповідаю, як діяти під час несення служби згідно з законодавством, але й веду документацію служби дільничних інспекторів, працюю над наповненням статистичної бази даних, виготовляю посвідчення охочим долучитися до охорони громадського порядку. Щодня зустрічаюся з членами або представниками ГФ.

Кілька разів на місяць заступаю на чергування в слідчо-оперативній групі. Виїжджаємо в основному на місця таких злочинів, як крадіжки, доводиться вгамовувати сімейні чвари. Координує роботу слідчий. Наше ж завдання — опитати на місці свідків, отримати від них пояснення або коментарі.

Одного разу під час чергування на виборчій дільниці поспілкувалася зі спостерігачем. Він виявив бажання долучитися до «Міської дружини». А через деякий час прийшов до нас працювати — спочатку дільничним, а потім — старшим дільничним. Саме з числа громадських формувань до нас дуже багато приходить працювати молодих людей. І це приємно.

при Кам’янець-Подільській міській раді діє два громадських формування — «Міська варта» та «Міська дружина», куди входять студентські загони, що діють при національному університеті ім. І. Огієнка та при Подільському державному аграрно-технічному університеті. Вони забезпечують порядок на території гуртожитків і самих навчальних закладів. Ще один загін «Грім» функціонує при міськвиконкомі. За останній період до громадських формувань міста долучилося майже сорок осіб.

Після подій Майдану люди стали більш свідомими. І саме його активісти долучилися до нашої «Міської дружини». Люди, які стали учасниками революційних подій, зрозуміли, що лише спільними з міліцією зусиллями можна навести порядок у місті. Це — переважно студенти з активною життєвою позицією.

Про формування ще однієї громадської організації такого типу також нещодавно заявили колишні працівники міліції.

Члени громадських формувань можуть отримати дозвіл на носіння зброї, відповідно застосовувати її у межах чинного законодавства, але лише в присутності працівника міліції. Спільно з дільничними інспекторами на добровільних засадах вони патрулюють місто, в тому числі і під час масових заходів. Моє завдання — скоординувати місце несення варти цих людей, зв’язатися з представниками ДАІ та іншими службами.

Дуже непросто забезпечити порядок у місті, де є чимала кількість навчальних закладів, а відповідно і молоді. Люди різні бувають. Одні розуміють, що потрібно підтримувати порядок, інші створюють безлад. Проте останнім часом, як показує мій досвід, культура людей все-таки помітно змінилася. Можливо, завдяки і нашим громадським формуванням.

2014 року спільно з представниками правоохоронних органів ними проведено 87 рейдів. За участю ГФ розкрито сім злочинів, 65 осіб затримано за адміністративні правопорушення. Серед найбільш криміногенних зон — центр міста, де розміщено найбільше закладів відпочинку.

Перед тим, як залучити людину до ГФ, здійснюється її перевірка в нашій базі даних на причетність до кримінального або адміністративного правопорушення. До уваги береться характеристика з роботи, начального закладу та ЖЕКу. Найбільш напружений період у нас був під час та після революційних подій у країні.

Ритм роботи — шалений. Працюємо у суботу, інколи й неділю, якщо потрібно заступити на чергування під час проведення масового заходу. У нашій професії і в наш час жінка мусить працювати на рівні з чоловіком. Вдома має бути жінкою, а на роботі — хорошим працівником.

Щотижня на базі міського відділу міліції проходять заняття з фізичної підготовки. Намагаюся тримати форму. Хочеться привити любов до спорту і своїй донечці.

Дякую за підтримку усій родині, особливо чоловікові, який добре знає, що в мене за робота. Сам був членом громадського формування, коли ми познайомилися. Тому тепер допомагає ще й порадами. Але мені настільки подобається моя робота, що не уявляю себе в іншій сфері діяльності.

Про роботу в громадських формуваннях не на словах, а на ділі знає начальник штабу ГО «Міська варта» Андрій Лівіцький, який долучився до нашої розмови:

— в нашій організації, що діє близько двох місяців, — понад 25 осіб, більшість із яких — психологічно та фізично підготовлені. Основне завдання «Міської варти» — охорона і правопорядок у місті, допомога звичайним громадянам. До прикладу, 25 травня ми здійснювали чергування на виборчих дільницях міста. Діємо згідно з чинним законодавством. Крім того, в нас є свій юрист.

Як показує практика багатьох цивілізованих європейських країн, такі громадські формування затребувані серед населення. Адже існують вони як провідник між правоохоронними органами та звичайними людьми, яким зручніше і простіше звертатися до представників громадських формувань, бо немає цього давно встановленого психологічного бар’єру між людиною в формі та пересічним громадянином.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівська ...
Наступна новина: На Тернопіллі Михайло ...

КОМЕНТАРІ