Віряни здійснять прощу до одного з найдавніших монастирів Галичини

Віряни здійснять прощу до одного з найдавніших монастирів Галичини

18.06.14 08:08 0 724
24-25 червня відбудеться відпуст і піша проща до одного з найдавніших монастирів Галичини – Лаврівського – з мощами святого Онуфрія. Проща приурочена до Дня вшанування пам’яті Преподобного Онуфрія Великого.

Проща розпочнеться о 7 ранку 24 червня з літургії у Самбірському храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Через півдоби прочани прибудуть до Лаврова, де у монастирському храмі св. Онуфрія відбудеться свята літургія, вечірня з литією та інші моління.

Щовівторка у Лаврівському монастирі моляться над хворими та потребуючими і під час Молебню до святого Онуфрія благословляють його мощами. Святий Онуфрій є покровителем породіль (вагітні вимолюють у Святого легкі пологи). Також про ласку у св. Онуфрія просять родини, що є бездітними. Родини моляться до Святого про мир і достаток у сім’ях.

25 червня, на День святого Онуфрія, буде утреня, акафіст до св. Онуфрія, водосвяття та літургія.

Під час відпусту можна приступити до сповіді та святого Причастя й отримати повний відпуст, передає Католицький оглядач.

Довідка.

Лаврівський монастир святого Онуфрія, що на Старосамбірщині, належить до тих небагатьох, які діють на території України від княжих часів донині – Києво-Печерська лавра, а ще Зимненський і Жидиченський монастирі на Волині.

Лаврівський монастир святого Онуфрія (с.Лаврів Старосамбірського району Львівської обл.) – найстаріший монастир цього святого в Україні. У різних писемних тогочасних джерелах постійно згадують «Лаврівський монастир із мощами святого Онуфрія». Офіційним підтвердженням існування Лаврівського монастиря ще в давньоруські часи є знахідки розкопок, які проводили на території Онуфріївської церкви 1986 року. Тоді, зокрема, знайшли кераміку XII-XIII століть.

Церква святого Онуфрія пережила кілька етапів розбудов і реставрацій. Однак і нині є унікальним зразком давньоукраїнської архітектури і єдиним збереженим галицьким монастирським храмом XIII століття.

Під час реставрації церкви 1910-го на її стінах знайшли древній стінопис. Учені датують його XV ст. Унікальність лаврівського живопису насамперед у тому, що він – один із найдавніших зразків західноукраїнського фрескового розпису та єдина збережена пам’ятка візантійського малярства в Галичині.

Окрім того, за версією істориків, серед православних митрополитів, греко-католицьких єпископів і молдовських господарів у некрополі Лаврівського монастиря святого Онуфрія спочиває і князь Лев, хоч його поховання досі не знайдено.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В ефірі львівського ...

КОМЕНТАРІ