У Львові пішла з життя підпільниця ОУН Ярослава Левкович

У Львові пішла з життя підпільниця ОУН Ярослава Левкович

18.06.14 09:47 0 701
17 червня, на 92-у році життя померла підпільниця Організації українських націоналістів та в’язень радянських таборів Ярослава Левкович (Романина).

Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Ярослава Левкович народилась 31 жовтня 1921 року у селі Нестаничі Радехівського району Львівської області, була найстаршою із чотирьох дітей в сім’ї місцевого дяка. Після закінчення чотирирічної сільської школи продовжила навчання в Радехові. У 1941 році вступила до ОУН, де діяла під псевдонімами «Марта» і «Оля». Восени 1942 року стала станичною жіноцтва в рідному селі, організовувала перехід місцевих хлопців до Української повстанської армії на Волині.

З 1944 року займала посади районної провідниці жіноцтва ОУН спершу Радехівського, а потім Лопатинського районів. Восени 1947 року почала працювати друкаркою в технічній ланці у Жовківському районі, а з наступного року – машиністкою при окружному провіднику ОУН Мар’янові Шульгану («Біловусу»), окружному референту пропаганди ОУН Степанові Ханкову («Носачу»), займалась випуском підпільних видань, тому більшість часу доводилось проводити у криївках, постійно змінювати місце праці.

Заарештована органами МГБ у 1952 році біля села Реклинець. Утримувалась у тюрмі на Лонцького у Львові, де неодноразово зазнавала побоїв на допитах. 9 травня 1952 року засуджена військовим трибуналом військ МГБ Львівської області до 12 років позбавлення волі. Каторжні роботи відбувала в Інті, Абезі, Воркуті.

17 березня 1957 року вийшла заміж за каторжанина Василя Левковича, полковника Української повстанської армії. 27 грудня 1957 року в подружжя народився син Роман. Була звільнена 12 листопада 1959 року і переїхала у місто Прокоп’євськ Кемеровської області (Сибір), куди у 1947 році було депортовано її батьків.

До України повернулась в 1965 році й оселилася у місті Червонограді Львівської області, де працювала машиністкою на шахті «Друга Великомостівська». З 2008 року мешкала у Львові. У 2003-му опубліковано її спогади «Життя підпільниці».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: У лікарнях Дніпропетровська ...

КОМЕНТАРІ