Йосиф Ситник: «Ми повинні пояснити селянам вигоду від об’єднання у кооперації»

Йосиф Ситник: «Ми повинні пояснити селянам вигоду від об’єднання у кооперації»

18.06.14 15:56 0 1066
16 червня перший заступник голови ЛОДА Йосиф Ситник зустрівся із представниками кооперативного руху Парагваю на чолі з президентом компанії ECOP Рональдом Дієцом. Зустріч відбулася у рамках проекту МЗСТР Канади «Розвиток молочного бізнесу в Україні».

Під час зустрічі Йосиф Ситник повідомив, що за розрахунками український вчених аграрна галузь України може прогодувати 500 мільйонів людей.

«Однак, однією із вагомих причин, яка стоїть на заваді досягнення цієї цифри, – за словами першого заступник голови ЛОДА, – є саме нерозвинутий кооперативний рух у нашій країні. Якщо у Парагваї близько 90% виробників молока – це кооперативи, то в Україні понад 90% виробників молока – це індивідуальні приватні господарства, які не об’єднані в жодну організацію.

З іншого боку українська проблема у цьому питанні – це монополія на ринку закупівлі молока. У нас, на Львівщині, є 2-3 заводи з переробки молока, які диктують умови всьому ринку. Тому наше основне завдання – організувати наших 90% господарств у кооперативи, щоб вони самі створили переробні молокозаводи. Це дозволить їм були незалежними від монополістів і, відповідно, збільшить їх рівень надходжень за вироблену продукцію».

Парагвай експортує свою продукцію у більш ніж 25 країн світу. Великий внесок у цей здобуток, за словами генерального менеджера Федерації сільськогосподарських кооперативів FECOPRODO Блас Крістальдо, належить саме кооперативному руху.

«Модель сільськогосподарської діяльності, яка розвинена у Парагваї, є дуже ефективною. Кооперативи забезпечують 9% ВВП країни. В останні роки наші кооперативи значно збільшили свої функції. Тепер у них є свої банки, страхові компанії, свої торгові агенти, науково-дослідницький центр та ін.», – повідомив Блас Крістальдо.

Менеджер Проекту МЗС Канади «Підвищення конкурентоспроможності молочного сектору в Україні» Каміл Коте зазначив, що парагвайський підхід до розвитку сільського господарства залучає у Парагвай мільйонні інвестиції.

Йосиф Ситник підкреслив, що ЛОДА сприятиме розвитку кооперативного руху на Львівщині. «Наш ринок дуже завуальований: дуже багато процедур, щоб отримати дозволи та ліценції. Тому, потрібно створити консультативно-дорадчу службу, яка візьме на себе оформлення дозвільних документів, що значно пришвидшить етап створення кооперативів. У нас також є пропозиція, щоб у майбутній співпраці з вашою організацією ми зустрічались не лише з тими українськими кооперативами, які вже діють, але й з громадами наших населених пунктів, які ще не дотичні до цього руху. Ми повинні пояснити селянам вигоду від об’єднання у кооперації», – підкреслив Йосиф Ситник.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: Народний депутат ...

КОМЕНТАРІ