Колишній міністр роздавав рівнянам автографи на пляшках із вином

Колишній міністр роздавав рівнянам автографи на пляшках із вином

18.06.14 09:27 0 885
Усі, хто після дегустації побажав придбати вино ТМ «Колоніст», отримали на свої пляшки автографи від Івана Плачкова.

Усі, хто після дегустації побажав придбати вино ТМ «Колоніст», отримали на свої пляшки автографи від Івана Плачкова.

Нещодавно у Рівному вперше гуляли свято вина і сиру. На алеї Чайки було людно – не протовпитись

За сиром стояли черги, а з вином деякі «професійні активісти», які активні буквально завжди та в усьому, отже не проминуть сказати своє погане слово про абсолютно все, що відбувається в нашому місті, воювали. «Нічого споювати народ», – категорично стояли вони проти свята, яке вже давно стало традиційним у багатьох сусідніх країнах та й містах України. Думається, ця «війна» закінчилась би, ще не почавшись, якби «борці» почули про вино все те, що знає і може годинами розповідати про нього ексклюзивний гість Рівного, що завітав до нас саме з нагоди цього свята. Цей гість – Іван Плачков, двічі міністр палива і енергетики у двох урядах та двічі голова правління компанії «Київ­енерго».

Усе, що він розповідає про вино, можна розібрати на цитати. Для Івана Плачкова. який вирішив покинути енергетику після того, як віддав їй 30 років життя, задля виробництва вина, цей напій – то ціла філософія.

А все тому, що цей український болгарин мав щастя народитися в найпридатнішому для вирощування винограду і виробництва вина місці України – у Бесарабії, в селі Криничне на південному заході Одеської області. А це село розташоване на одній широті зі столицею світового виноробства – французьким містом Бордо. У Криничному 300 днів у році сонячні, два місяці тут тримається температура плюс сорок, а виноградні схили спадають до другого за величиною озера Європи – Ялпуг – таким чином, що виноград ловить не тільки пряме сонячне світло, а й відображене від водної гладі.

DSCN2240Іван Плачков – український болгарин. Він мав щастя народитися в найпридатнішому для вирощування винограду і виробництва вина місці України – у Бесарабії, в селі Криничне на південному заході Одеської області. А це село розташоване на одній широті зі столицею світового виноробства – французьким містом Бордо. У Криничному 300 днів у році сонячні, два місяці тут тримається температура плюс сорок, а виноградні схили спадають до другого за величиною озера Європи – Ялпуг – таким чином, що виноград ловить не тільки пряме сонячне світло, а й відображене від водної гладі. Тож не дивно, що Іван Плачков разом з дружиною Світланою створив тут власну торгову марку «Колоніст», збудував завод, дегустаційний зал та погреби. Він поставив собі мету невелику-немалу: відродити в Україні традиції виробництва високоякісних елітних вин.

У неділю ті представники рівненської громади, яким пощастило потрапити на заключне дійство свята вина і сиру, почули про все це від самого Івана Плачкова під час дегустації вин «Колоніста». Її провів краще за будь-яких сомельє сам засновник ще досить молодої, але вже добре відомої серед виноробів і поціновувачів вина торгової марки. Ось дещо з почутого на тій дегустації, де інформація була такою ж смачною та вишуканою, як і вина.

Я переконаний, що середземноморська цивілізація утворилась саме завдяки вину, тому що цей напій несе в собі енергію землі плюс енергію сонця. Вина не викликають агресію, на одміну від інших спиртних напоїв. Вони сприяють творчості, спілкуванню, стимулюють позитивні емоції. Це найбільш дружній для людського організму продукт, який супроводжує людину близько 10 тисяч років. Нічого мудрішого за вино і хліб людство не придумало.

Червоне вино – вище і краще за біле. Є 500 пісень про червоне вино і всього одна – про біле. І то в ній співається: «Біле вино, біле вино, чому ти не червоне»?

Висока культура споживання вина – обов’язкова умова цивілізованого суспільства.

Навіть церква визнає вино. У релігії воно асоціюється з кров’ю Христовою.

Коли до нас у Криничне вперше приїхав французький технолог-винороб Олів’є Дега і ми показували йому виноградники, то наш агроном Михайло Чанев став на коліна перед одним з кущів, щоб розгорнути гілки і показати грона. «Міша, – застеріг його Олів’є, – не роби цього, бо ти замажеш штани». Міша на це йому відповів: «Мій дід казав, що аби лоза дала гарний врожай, перед нею треба три рази в рік стати на коліна і п’ять разів їй уклонитися». Через рік, коли я побував у офісі цієї фірми в Бордо, то побачив цю фразу процитованою на стіні в кабінеті господаря. Під нею стояв підпис першо­джерела: «Міша Чанев. Село Криничне, Україна».

Ми заклали у створення вина нашої марки п’ять важливих філософій: створювати традиції; робити чесне вино; для всіх, як для себе; наше вино повинне бути бажаним; вино має стати частиною долі його поціновувачів.

Енергетика – це дитяче лопотання у порівнянні з виноробством.

У виробництві вина ніхто не наздожене французів, навіть коли буде бігти їм назустріч.

На останній фразі варто зупинитися, щоб сказати, що Іван Плачков зі своїм «Колоністом» французів усе ж доганяє. Ще п’ять років тому, коли той же Олів’є Дега представив його ресторатору з Бордо, одному з найавторитетніших знавців вина у Франції, той назвав Плачкова шахраєм. «Ти наклеїв українські етикетки на французькі вина», – кинув він у бік Івана Васильовича нищівне звинувачення. Ображений до глибини душі, Плачков пішов з ресторану геть. А ресторатор вирішив перевірити, чи справді в українському селі можуть робити високі вина, які нічим не поступаються французьким. Він послав у Криничне свого сомельє, який там усе дегустував і виніс вердикт: це таки великі вина, і роблять їх у Криничному. Ресторатор визнав свою помилку, перепросив українського винороба і став замовляти в нього вина.

Тепер марка «Колоніст» постійно є у ще чотирьох ресторанах Бордо. Також це вино поставляють у погреби парламенту та королеви Англії. Його замовляють посли всіх європейських дипломатичних представництв, що діють у Києві. Вони постійно приїжджають на дегустації в Криничне. А французькі винороби на таких дегустаціях забувають про всілякі етикети і хором співають «Марсельєзу».

А ще в Криничному трапився такий живий анекдот з участю покійного вже колишнього посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна. Той приїхав до Плачкова під час першої «газової війни» України з Росією, щоб порадитись, як вийти з критичної ситуації. Віктор Степанович насправді дуже переймався долею України, тож його відома фраза «Встань рано і подумай, що ти можеш зробити для України» точно передає суть його настроїв. Він три дні жив у селі, пив тамтешнє вино, слухав усе, що кажуть про користь натурального вина для здоров’я. І якось на світанку вийшов на вулицю та пішов гуляти по Криничному в одних трусах. Сусід Плачкових, якого жінка часто дорікала за надмірну пристрасть до ­спиртного, саме вигнав на пашу овець. Побачивши перед собою Черномирдіна в трусах, він переконався, що допився до чортиків, перехрестився і пообіцяв «за­-в’­язати». Ну а Черномирдін, сидячи між криничанами за прощальною вечерею, сказав фразу у своїй звичній манері: «Справді, треба пити вино, воно дуже корисне для здоров’я. А здоров’я потрібне, щоб пити горілку!»

Ось на цій цікавій історії можна й завершити, бо всього не перекажеш, та й плачковські історії з філософіями треба не переказувати, а чути наживо. Ну а для повного звіту про ту дегустацію вин «Колоніста», що відбувалась у неділю в Рівному, треба повідомити те, що я бачила на власні очі. Там провели цікавий експеримент: дві пляшки вина однієї марки – українського (плачковського) та французького виробництва обмотали фольгою і налили всім присутнім на дегустації без зазначення виробника. Дегустувавши обидва вина, практично всі в залі проголосували за номер один, під яким було заховане вино торгової марки «Колоніст». Що й казати, приємно, що ми також не ликом шиті. Міський голова Рівного Володимир Хомко сказав з цього приводу таке: «Якщо людина талановита, то в усьому – і в енергетиці, і у виноробстві, як-от Іван Плачков. А взагалі, це справжній патріотизм, коли людина добре робить свою справу і прославляє свою країну плодами своєї праці».

Людмила МОШНЯГА

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ