У Рівненській області розповіли як зібрати тонну картоплі з однієї сотки, реалізувати свої можливості й заробити непогані гроші вчили селян в Острожці

У Рівненській області розповіли як зібрати тонну картоплі з однієї сотки, реалізувати свої можливості й заробити непогані гроші вчили селян в Острожці

18.06.14 13:05 0 1058
Навчальний семінар «Ефективне ведення сільського господарства» для них організували Рівненський обласний та Млинівський районний центри зайнятості в рамках виїзної акції «Служба зайнятості – працівникам села».

Здавалось би, село і безробіття – поняття несумісні. На жаль, у реальному житті все інакше. Люди мають землю, працюють на ній з ранку до ночі, але далеко не всіх радують результати цієї тяжкої праці. Розібратися у причинах такої ситуації селянам самотужки тяжко. Тож на семінар вони прийшли з надією, що їм дадуть конкретні рецепти, як зробити землю годувальницею. Своїм досвідом і слушними порадами з жителями Острожця поділилися тренер ТзОВ «Імідж-Партнер» Олег Куть і директор Рівненської дослідницької станції епізоотології Інституту ветеринарної медицини НААН України Роман Сачук.

Вони переконували присутніх, що не варто чекати, коли зміниться політична та економічна ситуація в державі. Треба подбати про себе і своїх дітей уже . І якщо вже маєш землю, то повинен мати й гроші.

– Я це знаю не з книжок, а з власного досвіду. Земля – наше багатство, вона здатна прогодувати тих, хто на ній працює, – переконаний Олег Куть. – Тільки не треба працювати по-старому. Наука йде вперед, з’являються нові сорти, нові підходи до агротехніки. Треба адаптуватися до нових умов, учитися і вдосконалюватися постійно, тоді прийде успіх.

Такі семінари покликані повернути людям віру в те, що і в нинішній непростій ситуації можна знайти себе. Треба лише «включити» голову, позбутися ліні й проявити хоч мінімум ініціативи. Сподіваюся, що для декого мої поради стануть останнім поштовхом до того, аби започаткувати власну справу, працювати на землі, отримувати від цього задоволення й гроші.

Заступник директора Млинівського районного центру зайнятості Лариса Ліпчанська вважає такі виїзні акції служби зайнятості ефективними і результативними. Нині на обліку в центрі зайнятості перебуває 1405 безробітних, 701 із них – жителі села. 280 з них у цьому році вдалося працевлаштувати.

– Вибір вакансій для безробітних селян невеликий, – констатує Лариса Анатоліївна. – Тож спрямовуємо їх на самозайнятість. Щоб вони мали можливість отримати відповіді на свої запитання з перших уст, виносимо свої послуги за межі центру зайнятості, адже нині на селі гаряча пора і не всі мають змогу приїхати, тим паче з віддалених сіл. Ситуація в країні стримує людей від кардинальних змін у своєму житті, тож охочих створювати власний бізнес небагато: торік започаткували власну справу 37 безробітних, у цьому році – 15. Подібні семінари проводили у селах Пугачівка та Привітне. Наші спеціалісти помітили, що після таких виїзних акцій безробітні частіше користуються послугами служби зайнятості, активніше шукають роботу, цікавляться громадськими роботами, умовами набуття нової професії чи перекваліфікації.

Сільський голова Острожця Олег Пархомей, який на цій посаді з 1998 року, вважає центр зайнятості солідним діловим партнером, а його працівників – надійними помічниками у вирішенні багатьох соціальних питань місцевої громади. Тісна співпраця триває уже багато років, очевидно, саме завдяки цьому на території сільради рівень безробіття зменшується щороку на 30%. 3280 жителів проживають на території сільради, з них 29 перебувають на обліку в центрі зайнятості.

– Це не дуже багато, – вважає Олег Васильович. – Нам, можна сказати, пощастило, бо маємо на території кілька великих агропідприємств, які пропонують селянам роботу. Острожець вважають промисловим центром Млинівського району. Свого часу ми створили при сільраді комунальне підприємство, яке надає різноманітні послуги населенню, а служба зайнятості надала дотацію на створення нових робочих місць. Тож тепер і люди мають роботу, і громада не має проблем з благоустроєм села. Безробітних залучаємо до громадських робіт, на оплату яких 50% коштів виділяє центр зайнятості, а 50 – сільрада. Торік до громадських робіт залучили 19 людей і використали 62,4 тисяч гривень, у т.ч. 31,2- кошти місцевого бюджету, у цьому році – вже 20 безробітних, на оплату їхньої праці використано 49 тисяч гривень, половина – кошти сільської ради.

Сільський голова сподівається, що децентралізація, яку планує провести влада, дасть селу нові можливості, а отже, й більше коштів. Нині на громадських роботах тут перебуває 8 осіб. Працюють на ремонтних роботах у спортивній школі, дитсадку, будинку культури, впорядковують і прибирають територію – «гарячих» точок, де треба докласти рук і зусиль у селі багато. Тож і можливості служби зайнятості тут використовують сповна.

– Завжди раді бачити у селі спеціалістів районного центру зайнятості, – стверджує Олег Пархомей. – Вони проводять різноманітні семінари, вчать селян, як можна заробити гроші, реалізувати свої можливості, налагодити виробництво тваринницької чи рослинницької продукції на науковій основі. От і цього разу нам запропонували на вибір кілька тем, ми вибрали найбільш актуальні на нашу думку: як вдало зайнятися органічним землеробством, виростити тонну картоплі з однієї сотки і зайнятися ставковим вирощуванням риби. У присутніх в залі було чимало запитань, на які вони отримали вичерпні відповіді.

Додаткову інформацію щодо організації власної справи, навчання і перенавчання в Рівненському центрі профтехосвіти державної служби зайнятості сільські мешканці змогли отримати у консультпунктах мобільного центру професійної орієнтації населення, який працював того дня в центрі Острожця. Тут же їм пропонували пройти експрес-тестування щодо визначення професійних нахилів та здібностей, знайомили з актуальними вакансіями, які є в районі та за його межами.

Голова Млинівської райдержадміністрації Алла Черній встигла і з спеціалістами центру зайнятості поспілкуватися, і тестування пройти, аби особисто пересвідчитися в ефективності таких виїзних заходів.

– Маємо разом працювати не задля галочки у звіті, а заради конкретного результату, – поділилася думками Алла Леонідівна. – Тим паче, у такий важкий час, як нині. – Сподіваюся, що люди неодмінно скористаються тими цінними рекомендаціями, які отримали на семінарі. На жаль, інвестори не поспішають у наш сільськогосподарський район. Тож змушені самотужки шукати нові варіанти працевлаштування людей. Спільно із центром зайнятості провели круглий стіл і виробили спільну з роботодавцями стратегію дій. Кожне підприємство має проаналізувати, яких фахівців потребуватиме найближчим часом і яких бракує нині. Вважаю, що наявні потужні підприємства мають розвиватися і створювати нові робочі місця. Вони мали б подбати й про те, щоб на своїх територіях разом із сільськими громадами розвивати сферу послуг, відпочинку. Острожець – це одне з небагатьох сіл у районі, де молодь має перспективу працевлаштування і не змушена в пошуках роботи виїжджати в Луцьк, який поруч.

Після семінару поцікавилася думкою тих, для кого, власне, й організували цю виїзну акцію, – жителів Острожця. Відразу зазначу, що ніхто з них не пошкодував про витрачений час. Жанна Герасимчук вважає, що чим більше людина знає і вміє, тим швидше адаптується до будь-яких ситуацій у житті. На семінар прийшла, бо її зацікавила інформація про сучасні методи вирощування картоплі. У селі цим звикли займатися так, як це робили діди-прадіди. А сучасні технології, виявляється, дають можливість значно збільшити врожаї і зробити картоплярство прибутковим бізнесом. Раніше жінка працювала пекарем, тепер – безробітна. Бере участь у громадських роботах і шукає роботу. Активно допомагають їй у цьому спеціалісти центру зайнятості.

Зацікавив семінар і Ларису Маркову. Вона два роки перебувала на обліку в центрі зайнятості, а нині працює головним бухгалтером в Острожецькому комунгоспі. У 2012 році за сприяння центру зайнятості тут створили дотаційне робочих місце і запропонували його Ларисі Анатоліївні. А ще навчили працювати на комп’ютері. Тепер це дуже їй пригодилося, адже всю звітність здає в електронному вигляді. Тож, коли спеціалісти служби зайнятості приїжджають у село, жінка завжди знаходить час і можливість, аби сказати вдячне слово за сприяння й допомогу.

Без уваги не залишилися того дня й маленькі мешканці Острожця, які відпочивають у пришкільному таборі. Мандрівку у світ професій для них провела начальник відділу активної підтримки безробітних районного центру зайнятості Олена Саківець. Вона розповіла школярам про історію виникнення професій, провела гру «Асоціація» та конкурс «Відгадай загадку про професію». Переможці та найактивніші учасники отримали заохочувальні призи.

Фото можна переглянути тут

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міська влада та громада ...
Наступна новина: ООН: На Україні ще нема ...

КОМЕНТАРІ