У Львівській області 18 червня - День дільничного інспектора міліції

У Львівській області 18 червня - День дільничного інспектора міліції

19.06.14 08:04 0 1040
18 червня шерифи української міліції відзначили своє професійне свято. Зародження цієї служби радянські історики пов’язували із середньовіччям. Селяни обирали на місцях тих, хто захищав би їх від свавілля приспішників самодержця. Тривалий період існування обумовив багато перетворень, а першим документом, який закріпив статус дільничного, стала Інструкція для районних наглядачів, затверджена 18 червня 1923 року. Саме ця дата і виявилася вирішальною у визначенні дня професійного свята дільничних інспекторів міліції.

– Будь-які празнування – не на часі, поки неспокійно у східних регіонах і штормить море нашого економічного життя, – говорить начальник Управління громадської безпеки главку міліції області полковник міліції Андрій Гребенюк. – Та й літо – чи не найгарячіша пора для дільничних, адже саме тепер їм додається клопотів через затримання збирачів опію на макових полях і «куховарів наркокулінарії», а також підвищену активність квартирних злодіїв й автовикрадачів. Чи варто спокушатися на чуже, щоби потім провести роки життя за ґратами?

на львівських теренах несуть службу майже 700 дільничних інспекторів, з-поміж них 304 – у сільській місцевості. Час засвідчив, що саме вони є уособленням міліції. За їхніми вчинками, діловими якостями і результатами громадяни зазвичай дають оцінку діяльності правоохоронців загалом. Це – передовий загін правозахисників, найбільш наближений до населення.

– Дільничний має бути перший там, де людина потрапила у біду і потребує допомоги, – переконаний Андрій Анатолійович. – Щодня йому доводиться працювати з різними громадянами – залагоджувати конфлікти між сусідами, членами родини, відслідковувати поведінку раніше судимих, складати протоколи про адмінправопорушення. А ще – розкривати злочини і виконувати різні соціально-обслуговувальні функції.

Нині на обліку в міськрайвідділах внутрішніх справ перебуває 3 тисячі 524 раніше судимих, з-поміж них 1 тисяча 744 так званих «формальних» і 505 наглядових. Крім того, профілактується 3 тисячі 280 осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. З метою ефективного контролю за способом життя тих, хто вже побував у виправних колоніях, з початку нинішнього року з ініціативи міліції у 217 випадках адміністративний нагляд триватиме і надалі. За цей час дільничні інспектори виявили 7 тисяч 504 адміністративних і 952 кримінальних правопорушень.

Проблеми «волають» про розв’язання

Спостерігаючи за діяльністю шерифів, громадяни роблять висновки про те, як держава спромоглася захистити їх життя, добробут, права і свободи. Але, на жаль, у цій справі поки що вистачає прогалин. Тому начальник Головного управління МВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія скерував облдержадміністрації лист із проханням допомогти вирішити одну з них – сприяти матеріально-технічному забезпеченню служби дільничних інспекторів за кошт місцевих бюджетів, як цього вимагає Закон «про міліцію».

На території області лише 271 дільничний забезпечений службовими приміщеннями. Загальна кількість кабінетів – 193, окремих дільничних пунктів 110, у тому числі 51 – в обласному центрі. Прикро, але не виділено жодного приміщення для дільничних пунктів у Сколівському та Турківському районах. На Жидачівщині, Радехівщині, Перемишлянщині та Мостищині відкрито по одному дільничному пункту, у Бродівському, Буському, Кам’янка-Бузькому та Пустомитівському районах – по два. Ще 83 шерифи розташовуються у приміщеннях сільських рад, переважно разом із місцевими головами, землевпорядниками або ж суміщаючи своє робоче місце з актовими залами.

Уже не один рік потребує вирішення питання забезпечення дільничних інспекторів автотранспортом. Згідно зі штатним розписом, їм належить мати 266 автівок. Нині ж є всього 54 одиниці, до того ж 24 підлягає списанню за технічним станом. Не кращі і житлово-побутові умови шерифів. Лише два з них проживає у службових помешканнях. А комп’ютерну техніку надано всього-на-всього ста працівникам, що значно ускладнює виконання функціональних обов’язків.

Епізоди неспокійних буднів

До Дрогобицького міськвідділу внутрішніх справ зателефонував голова ради села Дорожів Василь Летнянка. Викрадено металевий швелер довжиною 3,5 метра, опору моста через річку Бистриця. Провівши подворовий обхід громадян, дільничні інспектори міліції встановили, що кримінальне правопорушення скоїв доморощений лобуряка – 21-річний мешканець села Грушів.

Того ж дня в Личаківський райвідділ внутрішніх справ звернулася адміністратор ТзОВ «Євроготель» із проханням розшукати нахабу, який поцупив п’ять вазонів Бальзамік з підвіконника будівлі. Вже надвечір дільничні інспектори затримали двох підозрюваних львів’ян, які цуралися роботи і тяжіли до чужого добра.

А нещодавно шериф Перемишлянського райвідділу внутрішніх справ Д. Вільчинський отримав сигнал від мешканки села Шпильчина про те, що двоє невідомих виносять металеві вироби з дачної ділянки. Негайно організований виїзд слідчо-оперативної групи на місце події обумовив результат: за кілька годин підозрюваних було затримано. У викраденні металевого триметрового швелера і п’яти листів бляхи зізналися 20-річний мешканець села Шпильчина і його 31-річний поплічник з міста Бібрка. За всіма цими епізодами триває досудове слідство.

Дільничні інспектори міліції Львівщини заслуговують на пошанівок. Тому отримали чимало вітань з нагоди професійного свята і зичень міцного здоров’я, хорошого настрою, добробуту і натхнення задля подальших вагомих здобутків у нелегкій службі.

Олександр Нужний
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У понеділок на львів’ян ...
Наступна новина: На Тернопіллі звіт про ...

КОМЕНТАРІ