На Тернопіллі звіт про роботу обласної державної адміністрації, у тому числі з виконання делегованих повноважень та стратегічні напрямки діяльності органів влади

На Тернопіллі звіт про роботу обласної державної адміністрації, у тому числі з виконання делегованих повноважень та стратегічні напрямки діяльності органів влади

19.06.14 08:06 0 1369
1. З метою визначення реального стану справ та нагальних проблем регіону, структурними підрозділами облдержадміністрації проведено аудит соціально-економічних показників розвитку області.

Аналіз соціально-економічного стану області свідчить про значні диспропорції у структурі економіки та розвитку регіонів і одночасно зростаючу диференціацію між районами області, що негативно впливає на реальний сектор економіки та рівень добробуту населення.

2. Про результати роботи у 2014 році

В складній економічній, політичній сттуації, з урахуванням втрати ринків збуту продукції місцевими підприємствами, зростання цін на газ, нестабільності валютного ринку, консолідованими зусиллями органів влади, субєктів господарювання вдалось забезпечити стабільну ситуацію в області.

Сільгосптоваровиробниками області збережено зростання виробництва продукції сільського господарства і за підсумками п’яти місяців поточного року приріст становить 102%.

Весняно-польові роботи для аграріїв проходили у непростих умовах: різко зросли ціни на пальне, технічні засоби, запчастини, мінеральні добрива. За рахунок росту курсу іноземної валюти суттєво зросли ставки банківських кредитів.

Незважаючи на існуючі проблеми, під урожай 2014 року сільськогосподарськими культурами засіяно 798 тис. га, що на 0,2 тис. га більше, ніж у 2013 році. Агропідприємствами закуплено 52 одиниць сільськогосподарської техніки на загальну суму 32,1 млн.грн.

В порівнянні з минулим роком збільшено посіви цукрових буряків, яких посіяно на площі 40,0 тис. га (+ 2,8 тис. га або більше на 8%), сої – 65,3 тис. га (+16,9 тис. га або на 35%), соняшнику на зерно – 18,6 тис. га (+5,6 тис. га або на 43%). Усіма категоріями господарств ярі культури посіяно на площі 530,6 тис. га або на 4,8% більше до 2013 року.

Утримується стабільна ситуація і у тваринництві. В поточному році поголів'я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств області зросло на 19,3 тис. голів (на 9,7%) до 217,8 тис. голів, в тому числі корів - 107,1 тис. Поголів'я свиней станом на 01.06.2014 року складає 403,5 тис. голів і за березень - травень зросло на 4,2 тис голів. Поголів’я птиці становить - 5061,1 тис. голів.

У сільськогосподарських підприємствах у березні – травні поголів'я ВРХ зросло на 300 голів, корів на 200, свиней на 5,6 тис., птиці на 105 тис.

За п’ять місяців 2014 року всіма категоріями господарств вироблено м’яса – 32,2 тис. тонн (зростання на 2,7 тис. тонн або на 9,2%), молока – 154,4 тис. тонн, яєць – 195,2 млн штук (більше на 0,2 млн шт. або на 0,1%). Сільгосппідприємствами вироблено 11,8 тис. тонн м’яса і збільшено на 2,9 тис. тонн (32,6%), молока – 21 тис. тонн збільшено на 1,2 тис. тонни (6,1%).

З метою подальшого нарощування поголів'я сільськогосподарських тварин та виробництва тваринницької продукції в області проводиться реалізація інвестиційних проектів по будівництву та реконструкції тваринницьких комплексів. Зокрема, в ТОВ «Бучачагрохлібпром» буде введено в дію молочний комплекс на 1200 корів з доїльним залом в с.Ліщанці, ТОВ«Агропродсервіс» на 1200 корів у с. Теофіпілка Козівського району.

В свинарстві: нарощення потужностей ПАП «Агропродсервіс» до 150 тис. голів реалізації свиней в рік шляхом будівництва репродуктора – маточника на 3 тис. голів свиноматок в смт. Ланівці.

В птахівництві: нарощування потужностей птахофабрик м'ясного напряму: в ТОВ «Агропродсервіс-Вест» с.Гарбузів – реконструйовано 5 приміщень на 220 тис. голів одноразової посадки, в ТОВ «Укр-Поль» с.Метенів Зборівського району реконструйовано 2 приміщення на 100 тис. голів одноразової посадки, в 3 –х приміщеннях проводиться реконструкція.

За січень–квітень 2014 року за темпами росту промислового виробництва область займає 11 місце серед регіонів України. Обсяг реалізованої промислової продукції в даному періоді склав 2258,5 млн гривень.

Падіння виробництва промислової продукції в січні–квітні 2014 року уповільнилось, спад становить 3,3%, що менше на 2 в.п. показника в Україні.

Забезпечено зростання обсягів виробництва базовими галузями промисловості. За 4 місяці 2014 року підприємствами переробної та харчової промисловості вироблено товарної продукції на суму 550 млн гривень, що на 6 млн. грн або на 1,1%, більше до відповідного періоду минулого року.

З початку року споживачам області, України та на експорт реалізовано харчової продукції на суму 810,2 млн. грн., що становить 35,9% всієї реалізованої промислової продукції області.

Забезпечили нарощування обсягів товарного виробництва: молокопереробна галузь - на 3%, олійно – жирова - у 3,2 раза, пиво-безалкогольна та виробництво напоїв - на 33%.

У 2014 році в агропромисловому комплексі області завершується реалізація ряду інвестиційних проектів, зокрема: ТОВ «Укр Ленд Фармінг» в с.Острів Тернопільського району споруджує комбікоромово-елеваторний комплекс потужністю одночасного зберігання 180 тис. тонн зерна та виробництва 10 тонн комбікормів на годину, ТОВ «Україна» Підволочиського району веде другу чергу зернового будівництва елеватора. Також планується розпочати роботи по розширенню потужностей елеваторів у ТОВ "Елагрі - Деренівка" на 60 тис. тонн, Збаразькому цукровому заводі на - 105 тис. тонн та ПСП агрофірма Горинь Лановецького району - 52 тис. тонн.

Продовжується модернізація та нарощування потужностей з виробництва високоякісної молочної продукції на ПрАТ «Тернопільський молокозавод», модернізуються потужності ТОВ «Хоростківський цукровий завод» Групи компаній «Мрія».

У січні-квітні 2014 року спостерігалося зростання обсягів виробництва продукції промисловими підприємствами області:

- у виготовлені виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності – на 1,1%;

- у виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 18,1%;

- машинобудуванні – на 9,1%;

- металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування – на 6%.

Системи управління якістю продукції впроваджено 33 промисловими підприємствами області. Також впродовж 2014 року 5 промислових підприємств розпочали впровадження гармонізованих стандартів на продукцію: ПрАТ "Галіція Дистилері", МП "ГЕО Україна", ПАТ "Тернопільський молокозавод", ТзОВ "Сатва І К", ПП "Галіт".

З метою легалізації економіки, розвитку добувної галузі області, зростання виплат до Державного та місцевих бюджетів, забезпечено формування єдиної бази надрокористувачів в області та посилено контроль у даній сфері.

За січень-квітень 2014 року зафіксовано підвищення активності підрядних будівельних організацій області. Власними силами будівельних організацій виконано робіт на суму 154,2 млн гривень, що більше на 20,6% до січня-квітня 2013 року. При розгляді помісячної динаміки приросту обсягів виконаних підрядних робіт, найбільший їх обсяг у квітні – 56,5 млн гривень та у березні – 51,6 млн гривень.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 26 травня 2014 року № 182-од. затверджено Основні напрямки розвитку житлового будівництва в області на 2014 рік. У поточному році в області передбачається ввести в експлуатацію 330 тис. кв. метрів загальної площі житла.

Обласною державною адміністрацією проводиться робота щодо впорядкування переліку об’єктів незавершеного будівництва. За результатами проведеної роботи встановлено 24 об'єкти соціально-культурної сфери, що потребують термінової добудови, передачі у власність громад - 153 об'єкти, 2 об'єкти можуть бути реалізовані на конкурсних засадах, 16 об'єктів незавершеного будівництва потребують списання в установленому законодавством порядку.

На будівництво та реконструкцію об’єктів комунального та соціально-культурного призначення, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2014 році прогнозується залучити майже 38 млн гривень.

Передбачається погашення кредиторської заборгованості за 2013 рік в сумі 1020,152 тис. гривень, а також реалізацію 17 інвестиційних проектів з яких 3 в галузі освіти, 7 – в галузі житлово-комунального господарства, 2 проекти сфери соціального захисту населення, 3 – в галузі охорони здоров’я та по 1 у сфері культури та газопостачання. Реалізація проектів дозволить покращити навчально-виховний процес у школах та дошкільних закладах для 359 дітей; створити додатково 83 ліжко-місця належної якості для перебування одиноких громадян; надання якісних медичних та житлово-комунальних послуг населенню області.

Протягом ІІІ декади травня та І декади червня 2014 року організовано та проведено в установленому порядку конкурсний відбір інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2015 році. За результатами конкурсного відбору сформовано узагальнений перелік інвестиційних проектів, відповідно до доведеного індикативного прогнозного обсягу коштів фонду на 2015 рік для Тернопільської області у розмірі 119,4 млн гривень.

На розгляд конкурсної комісії подано 45 проектів, загальною вартістю понад 300 млн гривень, зокрема 17 інвестиційних проектів в галузі освіти, 19 – в галузі житлово-комунального господарства, 2 проекти сфери соціального захисту населення, 7 – в галузі охорони здоров’я та 1 у сфері культури.

У березні-червні 2014 року в області продовжувалась реалізація другої фази Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, яким передбачено реалізацію мікропроектів громад за такими пріоритетними напрямками: відновлення соціальної та комунальної інфраструктури; діяльність по відтворенню методології; початок реалізації економічного компоненту (створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів); підготовка до впровадження компоненту з інноваційного енергозбереження.

У результаті протягом березня-травня та І декади червня 2014 року повністю завершено будівельно-ремонтні роботи по мікропроектах громад в селах:

- Загірці Лановецького району, Устечко Кременецького району та Оришківці Гусятинського району – впроваджено енергозберігаючі заходи (заміна даху та вікон) у загальноосвітніх школах;

- Сураж (Шумський район) – замінено вікна у загальноосвітній школі;

- Соснівка (Шумський район) – здійснено капітальний ремонт ФАПу;

- Ліщанці (Бучацький район) – проведено енергозберігаючі заходи (замінено вікна та покрівлю) у дитячому садку;

- Зубрець Бучацького району – встановлено вуличне освітлення;

- Висипівці та Оліїв Зборівського району – замінено систему опалення в загальноосвітніх школах.

Розпочато реалізацію мікропроектів громад сіл Постолівка Гусятинського району (заміна вікон в школі), Росохач Чортківського району (капітальний ремонт ФАПу), підготовлена та подана заявка с.Загірці (Лановецький район) для проведення робіт по ремонту системи опалення в школі (інноваційне енергозбереження).

Крім того, реалізовується економічний компонент Проекту (створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів). В області вже створено і офіційно зареєстровано два сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи в селах Лосятин та Кошляки (відповідно Кременецького і Підволочиського районів). Загальна вартість проектів складає 613,5 тис. гривень, в тому числі бюджет Проекту МРГ – 403 тис. гривень, районні бюджети – 45 тис. гривень та кошти громад – 165,6 тис. гривень.

У травні поточного року сільськогосподарським кооперативом села Лосятин закуплено і встановлено холодильне обладнання для зберігання фруктів. На кінець червня заплановано проведення пусконалагоджувальних робіт.

Сільськогосподарський кооператив с.Кошляки вирішує питання щодо отримання технічних умов для підключення електромережі та встановлення трансформатора.

За сприяння обласних та районних органів влади забезпечено співфінансування мікропроектів громад з місцевих бюджетів на суму близько 227 тис. гривень.

У ході реалізації Проекту зросла активність громад, набуто позитивного досвіду участі у проектах, є зацікавленість в подальшій ефективній співпраці, налагоджено нові партнерські стосунки, всього в області створено нові громадські організації, зменшено навантаження на районні бюджети для фінансування об’єктів соціально-культурної інфраструктури, успішно вирішено найважливіші проблеми у населених пунктах області, тощо.

Безпосередню користь після завершення другої фази Проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” отримають 47 тис. жителів області.

Загалом у рамках Проекту заплановано реалізувати 65 мікропроектів, загальною вартістю майже 11,2 млн гривень, з них внесок громад 1,2 млн гривень, внесок місцевих бюджетів понад 4,5 млн гривень, внесок приватного сектору – 259 тис. гривень та внесок Проекту майже 5,2 млн гривень.

За типологією серед них 4 стосуються сфери медицини, 47 – енергозбереження, 1 – водопостачання, 1 –навколишнє середовище, 8 – інноваційне енергопостачання та енергозбереження, 4 економічних проекти (сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи).

Протягом травня-червня 2014 року узагальнено інформацію про наявні земельні ділянки, інвестиційні проекти та інвестиційні об’єкти, які можуть бути запропоновані потенційним інвесторам, а також оновлено довідник «Тернопільщина – інвестиційно привабливий регіон з конкурентною економікою, високим рівнем розвитку трудових ресурсів та чистим природним середовищем», в результаті потенційним інвесторам буде запропоновано 11 бізнес-планів інвестиційних проектів та 46 бізнес-ідей.

Проведено роботу із оновлення інформаційної бази інвестиційних проектів та пропозицій області. Проведено моніторинг реалізації інвестиційних проектів на території області. Відповідно проведеного моніторингу в області реалізовуються 32 інвестиційних проекти, в тому числі 4 інвестиційних проектів у промисловості, 23 – у сфері агропромислового виробництва та 5 – у сфері торговельного та готельного обслуговування.

У результаті впровадження даних проектів за оперативними даними очікується створити 841 нове робоче місце, з них 66 – у промисловому секторі, 666 – в агропромисловому секторі та 109 – у сфері торгівлі та закладах готельного обслуговування.

Обсяг роздрібного товарообороту у березні 2014 року до лютого 2014 року зріс на 5,5%, у квітні до березня – на 0,2%. Відбувся також ріст роздрібного товарообороту підприємств на одну особу, який у березні становив 407,2 грн., у квітні - 448,0 грн. Обсяг роздрібного товарообороту підприємств–юридичних осіб за березень 2014 року склав 437,0 млн грн., за квітень 2014 року – 480,9 млн грн.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств–юридичних осіб за січень-квітень 2014 року склав 1669,8 млн грн,. та зріс на 3,3%, по Україні темп росту становить 102,3%.

Підприємства оптової та роздрібної торгівлі мають визначальний вплив на формування податкової бази регіону, надходження від яких до зведеного бюджету станом на 1 травня 2014 року склали 273,5 млн.грн, що складає 36,6% поступлень по області. У січні-квітні 2014 року забезпечено приріст надходжень в порівнянні з відповідним періодом 2013 року на 36,8 млн.грн. або на 15,6 %.

По області індекс цін на продукти харчування та безалкогольні напої у травні по відношенню до квітня становив 102,5%, що на 1,1 відсоткових пунктів нижче відповідного показника по Україні, на молоко індекс споживчих цін нижчий показника по Україні на 5,2 відсоткових пункти, на сир м’який – на 2 відсоткових пункти тощо.

За даними моніторингу цінова ситуація на продукти харчування та пальне в області протягом І декади червня характеризувалась стабільністю рівнів цін на хліб пшеничний з борошна І гатунку, хліб житньо-пшеничний, сало, макаронні вироби, крупи гречані, ковбаси варені, молоко, сметану, сир м’який, бензин та дизпаливо. Знизились ціни на масло вершкове, цукор, яйця, картоплю, капусту, цибулю ріпчасту.

Область входить у десятку областей з найнижчими цінами по наступних товарах: яловичина (2 місце), свинина (2 місце), молоко (3 місце), картопля (3 місце), сметана (4 місце), птиця (5 місце), сир м’який (5 місце), сало (5 місце), бензин А-95 (4 місце).

15 березня 2014 року на сесії Тернопільської обласної ради прийнято поданий обласною державною адміністрацією обласний бюджет на 2014 рік.

Відповідно до вищезгаданого Закону розпорядженням голови облдержадміністрації 15 квітня 2014 року схвалено проект змін до обласного бюджету на 2014 рік та затверджено його на сесії Тернопільської обласної ради 17 квітня 2014 року. На сьогоднішній день відповідні зміни внесені до всіх місцевих бюджетів області.

Виконання доходів загального фонду бюджету області за 5 місяців

2014 року забезпечено на 101,9 % (в порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 1,4 %), обласного бюджету – на 100 % (приріст склав 2,4 %), за першу декаду червня темпи приросту надходжень збережені на рівні травня.

Станом на 01 червня 2014 року програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області профінансовано на суму 4 465,2 тис. гривень, в тому числі на забезпечення функціонування Тернопільської обласної комунальної експериментальної комплексної школи мистецтв спрямовано 2294,7 тис. гривень, програми “Ветеран” – 594,7 тис. гривень, обласної комплексної програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення “Турбота” – 229,1 тис. гривень, організації рятування людей на водних об'єктах – 429,9 тис. гривень, програми індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім” – 34,4 тис. гривень.

Також, у зв’язку з різким ускладненням внутрішньополітичної ситуації, можливою загрозою захоплення окремих територій України, виникла нагальна потреба в утворенні батальйону територіальної оборони області та його матеріально-технічному забезпеченні для захисту суверенітету нашої держави та безпосередньо території і населення нашої області. 17 квітня 2014 року внесеними змінами до обласного бюджету заплановано кошти на обласну програму матеріально-технічного забезпечення 6-го батальйону територіальної оборони Тернопільської області, на яку з обласного бюджету передбачено 1 млн гривень (профінансовано повністю).

Обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах на 2014 рік передбачено в сумі 58,8 млн гривень. За п’ять місяців 2014 року надійшло 18 млн гривень даної субвенції (виконання плану звітного періоду становить 100 %). Станом на 01 червня 2014 року на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах освоєно 3,6 млн гривень відповідної субвенції.

Упродовж січня-квітня 2014 року в області створено 4770 робочих місць, що складає 25,6 % річного завдання.

У січні-квітні 2014 року рівень середньої заробітної плати в цілому по області зріс, у порівнянні до січня-квітня 2013 року, на 5,2 % до 2295 гривень.

Фонд оплати праці зріс з 1513,1 млн гривень (у січні-квітні 2013 року) до 1580,4 млн гривень (у січні- квітні 2014 року) або на 4,4 відсотки.

В районах області та м. Тернопіль діють робочі групи по легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Упродовж січня-квітня 2014 року ними проведено 223 обстеження з даного питання, в ході яких виявлено:

- без належного оформлення трудових відносин у 61 особи, з них зареєстровано договорів у службі зайнятості – 33;

- виплату нелегальної заробітної плати ,,в конвертах” – у 9 осіб;

За результатами перевірок легалізовано 33 робочих місця, 8 матеріалів щодо виявлених порушень передано до правоохоронних органів.

В області прийнято доручення голови обласної державної адміністрації від 26 березня 2014 року №14 „Про організацію роботи щодо підтримки сімей з території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь”, яким утворено обласний координаційний центр підтримки сімей, що прибувають у Тернопільську область з території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Станом на 10 червня 2014 року в області забезпечено тимчасовим житлом 86 сімей (209 осіб), що переселилися з Автономної Республіки Крим, східних та південних областей України.

Призначення всіх видів державної соціальної допомоги проводиться відповідно до вимог діючого законодавства, у встановленні терміни. Заборгованість станом на 01.06.2014 по виплаті всіх видів державних допомог відсутня.

Субсидії на житлово-комунальні послуги отримувало 12997 сімей. За січень-квітень поточного року здійснено нарахувань на 19,4 млн гривень.

Забезпечено соціальні і компенсаційні виплати громадянам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи на суму 7 млн гривень.

Станом на 01.05.2014 на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебувало на обліку понад 308 тис пільговиків, яким нараховано пільги на суму 65,5 млн гривень.

На виконання обласної комплексної програми соціальної підтримки малозахищених верств населення «Турбота» рішенням сесії виділено кошти в сумі 130,0 тис. гривень, з яких 60,0 тис. гривень направлено для надання фінансової підтримки 8-ми обласних громадських організацій інвалідів для здійснення їх статутних завдань.

На виконання обласної програми «Ветеран» рішенням сесії виділено кошти в сумі 283,3 тис. гривень, з яких 150,0 тис. гривень направлено для надання фінансової підтримки 14-ти обласних громадських організацій ветеранів для здійснення їх статутних завдань.

Органи Пенсійного фонду України в Тернопільській області по підсумках роботи за 5 місяців 2014 року забезпечили виконання свого головного завдання – більше 303 тис. пенсіонерів області пенсії виплачені своєчасно і в повному обсязі. Загальна сума видатків на виплату пенсій склала 2000,7 млн. грн., що на 68,6 млн. грн. (або на 3,5%) більше, ніж за відповідний період 2013 року.

Чисельність безробітних, які перебувають на обліку в службі зайнятості, і за станом на 01.06 2014 року склала 15307 осіб і зменшилась на 4,4 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Для підтримки безробітних в період пошуку роботи 13163 безробітних отримують допомогу по безробіттю. З початку року середній розмір допомоги зріс на 9,8 % і становить 990,4 грн. Заборгованості по виплаті допомоги немає.

З метою впровадження заходів з енергозбереження проводиться робота із переведення універсальних котлів для роботи на альтернативних видах палива та розробляється техніко-економічне обґрунтування на предмет встановлення сучасних котлів із залученням приватних інвестицій на базі ОКП «Тернопільтеплокомуненерго».

За рахунок впровадження енергоефективних заходів обласної програми, за попередніми даними, у 2014 році зекономлено понад 1,5 млн. куб. метрів природного газу та 250 тис. кВт. год. електричної енергії на суму 9,1 млн. гривень, або 2 тис. тонн умовного палива, що на 3,1 % більше, ніж за аналогічний період 2013 року.

На сьогоднішній день завершено роботи з переводу котелень на альтернативні види палива по 4 об'єктах бюджетної сфери. Розпочато модернізацію котелень у 12 бюджетних установах та організаціях. Проводяться роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації по решта об'єктах. У 2014 році заплановано перевести на альтернативні види палива 56 котелень бюджетних установ та організацій. Орієнтовна вартість робіт складає 13,8 млн гривень. Реалізація даного заходу дозволить скоротити споживання 2,67 млн куб. метрів природного газу.

В бюджетній сфері області скоординовано здійснення комплексу технічних заходів, спрямованих на відновлення та приведення теплотехнічних характеристик у відповідність із сучасними вимогами, нормами і стандартами, зменшення втрат енергоресурсів та води, а також поліпшення умов перебування працівників по 122 будівлях, що дозволить знизити до 20% тепловитрат. Зокрема, замінено на енергозберігаючі 296 віконних та 32 дверних блоків. Економічний ефект від впровадження заходу складає 245 тис. гривень в рік.

Розроблено проект Регіональної програми модернізації систем теплопостачання Тернопільської області на 2014-2015 роки, заходами якої передбачається зниження споживання природного газу за рахунок модернізації систем теплопостачання та заміщення природного газу альтернативними видами палива.

Упродовж січня – квітня 2014 року населенням області оплачено за житлово-комунальні послуги 276,6 млн гривень, що становить 105,9% нарахованих за цей період сум, включаючи погашення боргів попередніх періодів (по Україні оплата склала 99,3%).

Рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг по області у квітні склав 149,1 %.

Варто зазначити, що заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг упродовж квітня 2014 року зменшилася на 16,5% і на кінець квітня становила 100,1 млн гривень.

З метою покращення дорожніх умов та організації дорожнього руху на автомобільних дорогах і в місцях концентрації дорожньо-транспортних пригод за березень-червень 2014 року проведено роботу із встановлення засобів регулювання дорожнього руху (дорожніх знаків - 537 шт., світлофорних об’єктів - 2 шт.) транспортно-бар’єрного огородження 6,25 км на загальну суму 914 тис. гривень, проведено роботи із ліквідації 34600 м2 ямковості (при потребі 69450 м2) та експлуатаційного утримання на загальну суму 22 млн гривень (профінансовано з державного бюджету 10 млн гривень).

Проведено аналіз бізнес-ідей турів з гастрономічного туризму, який має великі перспективи в області, та запропоновано їх туристичному бізнесу для впровадження, зокрема:

1. «Тернопіль – маленьке європейське містечко з великою душею» (аналіз кулінарного фестивалю за участі міст-побратимів Тернополя: Батумі і Хожува).

2. «Агротуризм: як поєднати сільськогосподарські роботи з відпочинком» (на прикладі організації туру «З’їж те, що зробив своїми руками» в смт. Коропець Монастириського району).

3. Взаємовигідна співпраця туристичних компаній з підприємствами харчової промисловості Тернопільської області (організація молочного фестивалю «Молочна перлина»).

4. У пошуках нових смаків: особливості організації гастрономічних фестивалів (організація ярмарку безалкогольних коктейлів «БарменФесту»).

5. Гастрономічний туризм як спосіб об’єднання середньовічних традицій і новітніх технологій (тур «Княжі вихідні» у Вишневецькому палаці).

З метою забезпечення законності надання у користування, оренду, власність земельних ділянок, раціонального використання та охорони земель, розгляду і комплексної оцінки документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок, матеріалів погодження місця розташування об’єктів, встановлення ставок орендної плати та питань купівлі-продажу земельних ділянок державної власності у порядку реалізації повноважень обласної державної адміністрації згідно розпорядження голови обласної державної від 14 червня 2013 року № 35 (із змінами) при облдержадміністрації утворена та діє комісія з означених питань.

Так, в ході розгляду представлених матеріалів та документацій із землеустрою протягом березня – І декади червня поточного року розглянуто 77 питань щодо врегулювання земельних відносин. В порівнянні до минулого року за цей самий період було розглянуто 38 таких питань, а в 2012 році їх кількість становила 46. В ході розгляду заявникам надавались відповідні правові роз’яснення щодо врегулювання порушених питань, а також за результатами діяльності даної комісії надавались пропозиції голові обласної державної адміністрації щодо прийняття розпоряджень.

З огляду на зазначене, за звітний період кількість розглянутих матеріалів і документацій із землеустрою зросла вдвічі, в порівнянні з аналогічними періодами попередніх років. Активізація роботи в цьому напрямку дозволила зняти соціальну напругу стосовно тих питань, які протягом тривалого періоду не розглядались.

Для забезпечення реалізації молодіжної та сімейної політики в області у березні – червні на оздоровлення до ДП УДЦ «Молода гвардія» направлено 97 дітей пільгових категорій, які потребують оздоровлення першочергово.

На підготовку та проведення літнього оздоровлення та відпочинку дітей області планується залучити 23 млн 035 тис. 880 гривень, з них: державний бюджет – 571 тис. 740 гривень, обласний бюджет – 3 млн 841 тис. 800 гривень, місцеві бюджети – 2 млн 423 тис. 340 гривень, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності – 7 млн 749 тис. гривень, кошти профспілок – 500 тис. гривень, крім того, планується залучити – 8 млн 450 тис. гривень спонсорських, батьківських коштів тощо. При перегляді місцевих бюджетів вільні залишки коштів будуть спрямовані на організацію оздоровлення та відпочинку дітей.

З метою надання соціальних послуг багатодітним сім'ям станом на 05 червня 2014 року видано 11 626 посвідчень батьків багатодітної родини та 25 593 посвідчення дітей з багатодітних сімей, які відповідно до Закону України "Про охорону дитинства" надають право багатодітній сім'ї на отримання 50% знижки для оплати комунальних послуг, користування житлом та телефоном, вартості палива, право на безкоштовний проїзд дітям міським та приміським транспортом, безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів, першочергове право на оздоровлення та відпочинок.

Реалізація програм та заходів у сфері молодіжної політики здійснюється у тісній співпраці з молодіжними громадськими організаціями, яких на Тернопільщині нараховується 69 (за офіційною реєстрацією управління юстиції).

У березні – травні 2014 року в області проведено Всеукраїнську благодійну акцію «Серце до серця», в ході якої зібрано 112 150,40 грн. Волонтерами акції стали 497 молодих людей – учні шкіл, студенти, члени молодіжних та дитячих громадських організацій. За зібрані кошти буде придбано обладнання для дітей області з вадами слуху.

Протягом березня - червня 2014 року обласним молодіжним центром праці працевлаштовано 80 молодих людей, з яких 37 на постійну роботу та 43 на тимчасову. Загалом надано інформаційно-консультативні та навчальні послуги понад 840 молодим людям.

На фахівці центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надають соціальну допомогу сім’ям та особам, які переселилися з АР Крим, м. Севастополя, Східних областей України. Послугами ЦСССДМ області охоплено 25 сімей кримчан (в них 41 дитина) та 24 сім’ї (в них 29 дітей) з Луганської та Донецької областей.

З метою надання допомоги сім’ям та громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах, для сприяння їх якнайшвидшому поверненню до нормальних умов життєдіяльності, в області з 2005 року функціонує Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина», розрахований на 12 місць. Протягом 2014 року у цілодобовому стаціонарі проживало 26 осіб, станом на 10 червня проживає 12 осіб, з них 8 переселенців з АР Крим.

На території області має місце стійка тенденція переваги національного усиновлення над міждержавним. Впродовж березня – травня 2014 року громадянами України усиновлено 2 дітей ( іноземцями – 1 дитину).

Завдяки проведеним профілактичним заходам в області за 5 місяців 2014 року спостерігається зниження підліткової злочинності на 36,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

При цьому необхідно врахувати що певна кількість областей держави, зокрема Тернопільська, є дотаційними. Відсутність чи недостатність коштів місцевих бюджетів ускладнює механізм забезпечення житлових та майнових прав таких дітей та осіб з їх числа.

З метою здійснення комплексного підходу до координації спільних дій державних структур та громадських організацій, спрямованих на реалізацію державної політики з питань фізичної культури і спорту на території області в рамках виконання програми розвитку олімпійського руху в Тернопільській області на 2010-2014 роки у січні – травні 2014 року відбулось 20 спортивно-масових заходів, у яких прийняли участь більше 13000 дітей (спортивно-масовий захід серед дітей та юнацтва ,,Олімпійське лелеченя” – 2500 чол., Олімпійський урок – 1500 чол., свято ,,Олімпійського прапора»” - 7000 чол., проект ,,DO like OLYMPIANS” - 600 чол., змагання, турніри, тощо – 1500 чол.).

За квітень-травень були проведені змагання з футболу серед різних вікових груп. А саме зональні та фінальні змагання з футболу на призи клубу ,,Шкіряний м’яч” у вікових групах 2003, 2002, 2001 та 2000 років народження. Переможці обласних змагань прийматимуть участь у Всеукраїнських фінальних змаганнях “Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Cola” 2013-2014 років. Лише у турнірі на призи клубу ,,Шкіряний м’яч” взяли участь понад 13 тис. дітей. У сезоні 2013-2014 років у чемпіонаті обласної дитячо-юнацької футбольної ліги серед юнаків 1997-1999 р.н. та 2000 р.н. і молодших приймають участь понад 1000 вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл області.

З метою забезпечення реалізації права дітей на отримання якісної дошкільної освіти в області забезпечено функціонування 563 дошкільних навчальних закладів, різними формами дошкільної освіти охоплено 31,4 тис. малюків (80%), в тому числі дітей 5-річного віку – 100 %.

Розпочато реконструкцію приміщення під дошкільний навчальний заклад потужністю 30 місць у селі Рудка Кременецького району.

Протягом березня-травня 2014 року забезпечено участь 103 школярів області в ІІІ етапі конкурсу-захисту наукових робіт учнів-членів обласного відділення Малої академії наук України та у IV етапі всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних дисциплін, з них переможцями стали 46.

За підсумками 2013/2014 навчального року більше як 900 випускників 11-х класів нагороджено золотими та срібними медалями.

Упродовж березня –травня 2014 року у закладах культури області проведено 4 ремонти покрівель загальною площею 285,5 м.кв., 1 – капітальний, 10 – поточних та 60 косметичних ремонтів. Замінено вікон та склопакетів – 40, дверей на енергозберігаючі -13.

Облдержадміністрацією створено умови для забезпечення громадян якісними та доступними медичними послугами, підняття значущості та престижу професії лікар, створення в області сучасної інфраструктури охорони здоров’я та покращення матеріально – технічної бази установ.

Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримав 32 нових машини Пежо Боксер. 28 автомобілів належать до класу В, 4 – до класу С, апаратура в яких американського виробництва. Окрім обов’язкового набору медичної техніки, машини оснащені сучасними апаратами штучної вентиляції легень.

Завдяки залучення спонсорської допомоги завершено ряд ремонтних та косметичних робіт у відділеннях Бучацької центральної районної лікарні, проведені ремонтні роботи у відділенні переливання крові. Медичне обладнання обласній дитячій лікарні подарували волонтери проекту "Здорові діти - щаслива Україна": два інфузомати, ультразвуковий інгалятор, електронні ваги і пульсоксиметр. В Бережанській центральній районній клінічній лікарні завершено капітальний ремонт дитячого відділення. В КЗ ТОР «Тернопільська університетська лікарня» нещодавно в офтальмологічному відділенні Тернопільської університетської лікарні після капітального ремонту став до ладу новий операційний блок: дві операційні зали — ургентна і планова з передопераційною та стерилізаційною, кімната для медперсоналу та палата для післяопераційного лікування хворих. Встановлена новітня апаратура: єдиний в області сучасний мікроскоп німецького виробника Carl Zeiss. Облаштований операційний блок і двома факоемульсифікаторами — ультразвуковими апаратами для видалення катаракт будь-якого ґенезу.

13 травня поточного року сучасне медичне обладнання на суму 143 тисячі 265 грн. отримала Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги.

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ РОБОТИ У 2014 РОЦІ

1.Розроблення Стратегії розвитку Тернопільської області до 2020 року.

2.Підвищення конкурентоспроможності агропромислового та промислового комплексів.

3.Зростання виробництва інноваційної продукції з високою часткою доданої вартості.

4.Нарощування експорту та внутрішнього споживання місцевої продукції.

5.Організаційно-методичний супровід підприємств із питань диверсифікації ринків збуту, насамперед до Європейського Союзу.

6. Покращення інвестиційного та бізнес-клімату.

7. Сприяння розвитку інфраструктури підтримки малого бізнесу.

8. Створення індустріальних парків, опрацювання механізмів залучення кредитних ресурсів та коштів міжнародних донорів для облаштування інфраструктури індустріальних парків.

9. Зростання обсягів залучених інвестицій в реальний сектор економіки та соціальну сферу області з використанням інструментів державної підтримки інвестування;

10. Легалізація надрокористувачів та створення умов для добросовісної конкуренції на ринку добувної промисловості.

11. Реалізація інвестиційних проектів із залученням міжнародної технічної допомоги та на засадах державно-приватного партнерства.

12. Активізація діяльності будівельних організацій у напрямку реалізації програм з будівництва житла та скорочення чисельності об’єктів незавершеного будівництва.

13. Детінізація економічних процесів.

14. Ліквідація заборгованості із виплат заробітної плати та підвищення її рівня.

15. Створення нових робочих місць.

16. Утримання стабільної цінової ситуації.

17. Надання якісних освітніх та медичних послуг.

18. Оздоровлення населення області, насамперед дітей шляхом якнайширшого залучення до занять фізкультурою та спортом.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Міліціонери зустрілися з ...

КОМЕНТАРІ