Тернопілля: Василь Хомінець був гостем програми «Позиція» на радіо РОКС

Тернопілля: Василь Хомінець був гостем програми «Позиція» на радіо РОКС

19.06.14 14:15 0 1094
Головна тема розмови із очільником обласної ради стосувалася прийнятих на вчорашніх сесії рішень, важливих господарських питань, які потрібно вирішувати в області – відновлення діяльності аеропорту, легалізація роботи надрокористувачів, розв’язання проблем із довгобудами тощо.

За словами автора програми Наталки Колтун, у багатьох слухачів виникає питання щодо виділення трансферту у розмірі 1 мільйон гривень Львівській обласній раді на ремонт дороги Тернопіль-Львів. «Чому наша область зініціювала такий крок? Відповідь дуже проста – ця дорога вкрай необхідна нашій Тернопільщині. Для Львова вона має другорядне значення, – зазначив Василь Хомінець. – Її стан впливає і на пасажиропотік, і на туристичну сферу Тернопільщини, і на економіку області в цілому. Тому вирішено передати мільйон гривень на ремонт дороги з львівського боку. Від такої реконструкції автошляху найперше виграє наш край».

Щодо проблеми виведення з кризи аеропорту «Тернопіль», то ситуація у цьому питанні складна. За словами Василя Хомінця, депутати прийняли обласну програму для відновлення роботи та розвитку інфраструктури аеропорту. Однак фінансування цієї програми не проводилося через обмежений фінансовий ресурс обласного бюджету. «Обласна рада вчора вирішила, що потрібно підготувати спільне розпорядження голів ОДА та обласної ради, в якому була б чітко розроблена «дорожня карта» виходу із цієї проблеми з конкретними датами та конкретними виконавцями, – наголосив очільник обласної ради.- Варто також зазначити, що жоден інвестор не вкладе кошти у розвиток тернопільського аеропорту, якщо не буде державного акту на землю. Щоб вирішити це питання, обласна рада вчора прийняла звернення до Кабінету Міністрів України з клопотанням щодо передачі з державної власності Тернопільського державного авіаційного підприємства «Універсал-Авіа», яке знаходиться на території нашого аеропорту, до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області. Лише тоді буде можливість вирішити питання із виготовленням державного акту на землю». Василь Хомінець також нагадав, що мова йде про відродження летовища для вантажних перевезень.

Ситуація в Україні зараз надто складна, сказав голова обласної ради, відповідаючи на запитання щодо тернопільських довгобудів – обласної бібліотеки та архіву,- а тому очікувати на державні кошти просто нереально. «Потрібно розраховувати тільки на внутрішні резерви, залучаючи комерційну складову. Обласна рада планує провести круглий стіл, на якому разом з громадськістю обговорить можливі та реальні шляхи завершення будівництва бібліотеки», – додав Василь Хомінець.

Під час ефіру увагу було приділено і діяльності надрокористувачів. «У 2013 році вони працювали на 160 родовищах і проявах корисних копалин. Станом на червень цього року надрокористувачі мають 100 дозволів на користування надрами, із них 7 на геологічне вивчення і 93 на видобування корисних копалин, – зазначив Василь Хомінець. – Відповідно близько 60 користувачів надр роками незаконно та самовільно видобувають корисні копалини, наносячи значні збитки економіці краю. Проблема законності використання надр є дуже актуальною. Долучитися до цієї роботи повинні правоохоронці».

На ще одне важливе питання звернув увагу голова обласної ради. «У проектах рішень на цю сесію є питання «Про затвердження положення про порядок призначення на посади та звільнення з посад, укладання контрактів з керівниками підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області». Тобто, йде мова про вироблення правил для усіх комунальних установ та підприємств обласної ради, – наголосив Василь Хомінець. – . Наступного тижня буде проведено круглий стіл, де будуть обговорені питання про призначення керівників, укладання контрактів з ними тощо. Їхня діяльність, на моє глибоке переконання, має бути під особливим контролем громади – адже, по суті, громада їх наймає. Також сподіваюся, що буде підтримана пропозиція і щодо щорічного публічного звітування керівників комунальних підприємств перед депутатами».

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Кращий дільничний інспектор ...

КОМЕНТАРІ