«Тернопільщина успішно співпрацювала з проектами ООН та ЄС, і в подальшому обов’язково продовжить цей досвід»

«Тернопільщина успішно співпрацювала з проектами ООН та ЄС, і в подальшому обов’язково продовжить цей досвід»

19.06.14 16:43 0 1055
Запевнив представника проекту ПРООН Олену Рудич під час зустрічі голова обласної ради Василь Хомінець.

18 червня, відбулося обговорення намірів про подальшу співпрацю між головами обласної ради Василем Хомінцем, ОДА Олегом Сиротюком та координатором областей України з проекту ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

Було підбито підсумки І та ІІ фаз проекту, що діє за сприяння ООН та ЄС, та окреслено напрямки ІІІ фази, котра розпочнеться вже найближчим часом.

«Ми маємо досвід реалізації проектів в області, – зауважив Василь Хомінець. Ще на початку впровадження обласна рада виділила один мільйон гривень із обласного бюджету на співфінансування мікропроектів 40 місцевих громад (на такий крок спромоглися лише 3 області в Україні). Ми особливо відзначили те, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначали пріоритети розвитку території, спільно планували та реалізовували заходи для сталого розвитку свого села, селища чи міста. Важливим було й те, що до фінансування долучалася й місцева громада. Маємо ми позитивний досвід і в реалізації ІІ фази. Зокрема Лосятинська сільська рада стала переможцем Програми економічного розвитку сільських територій (ЄРС) Проекту ЄС та ПРООН. Впровадження цього проекту розпочалось із січня 2013 року. Тут розроблений та зареєстрований у державного реєстратора сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Ягідний край».Знаковим є те, що сотні громадян вже беруть участь у вирішенні питань благоустрою територій, забезпеченні побуту, громадського порядку, розвитку освіти, культури, соціальної сфери, у розв’язанні комунальних та інших проблем. Не може не тішити й те, що місцеві громади активізуються та урізноманітнюють шляхи вирішення проблем своїх населених пунктів. Саме участь у проекті спонукає їх не лише сподіватись на допомогу ООН та ЄС, виділення коштів із обласного, районного бюджетів, а й самостійно, у зв’язку із принципом співфінансування, долучитись до розв’язання тих чи інших проблем свого населеного пункту. Це сприяє до росту відповідальності за долю власного села, селища, міста. Переконаний, що область активно візьме участь у ІІІ фазі проекту».

У свою чергу Олена Рудич подякувала очільникам краю за підтримку та поінформувала про продовження діяльності: « ми говоримо про спрощення процедур та пошуки компромісів у впровадженні проекту. Ні в якому разі не зупиняється сільський компонент ( малобюджетні проекти, як то – «шкільний автобус», заміна вікон тощо), разом з тим далі оголошується конкурс на обслуговуючий кооператив (не важливо існуючий, чи створюватиметься). Його бюджет на всю Україну – 3 мільйони доларів. І врешті нове у проекті – міський компонент, власне ІІІ фаза – реабілітація міської інфраструктури. Проектом охоплюються міста чисельністю населення – до 150 тисяч. Їх може бути 15 – 25, бюджет – 9 мільйонів євро. Окрім цього передбачено 2 мільйони євро на реалізацію проектів щодо електронного врядування, адміністрування тощо».

Також під час зустрічі йшлося про активну співпрацю проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» із асоціацією «Ради Тернопільщини», про розширення її рамок в найближчому майбутньому.

На завершення було вирішено вже у липні підписати трьохсторонню угоду (обласна рада, ОДА, ПРООН) про подальше співробітництво.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку встановлять ...
Наступна новина: Ветерани легкої атлетики ...

КОМЕНТАРІ