Тату, я хочу на Крит!

Тату, я хочу на Крит!

20.06.14 15:49 0 1084
Якось після уроку історії я сказала татові: «Хочу на Крит!» А він запитав мене: «Чому саме туди?». Відповіла на це запитання дуже просто, як відповіли б на це всі діти: «Тому що». Адже знала при цей острів лише те, що там колись жили боги, тому він має бути сповнений несподіванок і просто дихати легендами.

Коли я зі своєю сім’єю приїхала на Крит, першим здивуванням для мене було поєднання моря і гір. З одного боку – блакитне безмежжя, а з іншого – велич і міць. Це було незвично для мене, 12-річної дівчинки, яка все життя прожила в Україні серед садів, полів, лісів та озер.

Готель «Royal Blue» в якому ми зупинилися, розташований біля містечка Панормо. Його особливість – це 42 басейни на території та відсутність малих дітей (готель приймає лише з 12 років), тому я повністю почувалася дорослою! Найбільше вразило море – бірюзове, прозоре, з хвилями, на яких можна гойдатися. Його оточують великі та гарні скелі, а дно встелене гладенькими різнокольоровими камінцями. Я назбирала їх цілий мішок, щоб прикрасити домашній акваріум.

Найголовніша екскурсія, яку я відвідала, була на острові Спіналонга. Діставалися ми туди на пароплаві. Екскурсовод розповіла, що на цей острівець відвозили людей, хворих на проказу, або лепру. Але нині хвилюватися й переживати не варто, острів не зашкодить вашому здоров’ю, адже ліки проти лепри вже знайдено.

Одного дня я з сім’єю вирушила на екскурсію до печери Зевса – бога всіх богів. Щоб потрапити до неї, потрібно було піднятися на велику гору. Це було варте того, що ми там побачили. Спуск у печеру освітлено ліхтарями, на дні вода – печерне озеро, в якому мати скупала малого Зевса. Туди ми кидали монетки і загадували бажання бути сильними, як Зевс. Зі стелі звисали кам’яні бурульки – їх створювала природа багато-багато років. Усе було так надзвичайно, що я пам’ятатиму цю подорож завжди. Наприкінці екскурсії нас повезли в селище гончарів, де ми із сестрою на спеціальному пристрої зробили собі вазочки з глини. Це був мій перший досвід у гончарстві. Вирішила, що це переросте у справжнє захоплення.

Проте найбільше мені сподобалося шоу «Критський вечір», що його гостинні критяни організовують у селищі Анополісі для всіх гостей острова. Ми дивилися виставу про битву Тесея з Мінотавром. Розповідають, що Мінотавр – це люте страховисько з людським тулубом і бичачою головою. Він жив нібито в лабіринті й пожирав людей, які приносили йому данину з Афін. Міф про боротьбу Тесея з Мінотавром відображено в піснях і танцях народу. На цьому вечорі ми також куштували національні страви, долучалися до танцю. Було дуже цікаво!

Шкода, але мої канікули добігають кінця і я згадую про сувеніри! Що ж привезти друзям та рідним? Звичайно, острів Крит славиться оливковою олією і продукцією з її додаванням. Це – косметика, креми. Також з Криту везуть вироби з глини, що їх розмальовують місцеві майстри, чаші правосуддя (вирішила подарувати такі вчителям), а також рушники, скатертини з натуральних тканин, вигаптувані особливими орнаментами.

Мені дуже шкода було покидати дивовижне місце – острів Крит, але я думаю, що неодмінно сюди ще коли-небудь повернуся, адже зустріч з морем, сонцем, богами – це завжди чудово!

Навіщо кудись поспішати? Відчуйте це місце!

Головною релігією на острові є християнство. Тому відпочинок на Криті напередодні будь-якого релігійного свята стане незабутнім: народні гуляння тут влаштовують пишні. Не пропустіть можливість побувати на ярмарку, концерті тощо.

Мандрівникові корисно буде знати, що:

• робота більшості АЗС закінчується о 21.00-22.00, проте можна знайти кілька цілодобових заправок;

• час роботи місцевих банків – з 08.00 до 14.00 ( понеділок – п’ятниця );

• час роботи магазинів в туристичних районах – з 8.00 до 22.00;

• воду з-під крана пити не варто, купуйте бутильовану;

• вартість однієї години в інтернет-кафе становить 2 євро (середня ціна).

Клімат на Криті

На всій території Криту панує помірний середземноморський клімат. Це означає, що зима тут дощова , а літо спекотне та сухе. Хоча є невеликі відмінності між прибережною і гірською зонами.

Часом зима в гірській частині острова може супроводжуватися сильними снігопадами – такими, що на вершинах гір сніг не тане аж до червня. Однак Крит навіть узимку може бути цікавим для мандрівників.

Після нетривалих морозів настає сонячний березень, коли вже навіть можна купатися. Травень – чудовий час для проведення заходів на відкритому повітрі. Уже в червні Крит, погода на якому стає по-справжньому спекотною, відвідують сотні тисяч туристів.

Культура Криту: архітектура , музеї , пам’ятки

Головне мистецтво острова – вміння дивувати. Тут розташовані найдавніші історичні споруди. Плануючи відпочинок, неодмінно варто додати в його програму екскурсії. Повірте, тут є що подивитися. Монастирі Агіа Тріада і Гоувернето, розташовані на півострові Акротірі-Ханья, – це справжні пам’ятники стародавньої архітектури в стилі ренесанс. Ведмежа печера дістала свою назву через форму сталагміта, що в ній виріс. Вважається, що свого часу це місце було присвячено культу Артеміди.

В археологічному музеї Іракліону зберігаються безцінні знахідки археологів. Тут можна насолодитися колекцією артефактів часів мінойської цивілізації.

Якщо ви – справжній любитель археологічних розкопок, варто відвідати місцевість Гортіна. Тут є музей просто неба, де представлено руїни давніх будівель.

Чудові палаци Криту – ще одна перевага острова. Найвідоміший – палац Агіа Тріада недалеко від Фести. Звідси відкривається дивовижний краєвид на околиці міста.

Найкращі пляжі Криту

Хай там як, а найважливіше у відпочинку на Криті – це пляжі острова. Більшість туристів приїжджають до Греції, щоб поніжитися на теплому піску під палючими променями сонця. Таких місць на острові дуже багато.

Найпопулярніший пляж Криту – Елафонісі. Він розташований на південно-західному узбережжі, а його пісок незвичайного світло-рожевого кольору. Туристи, які відпочивають на східному узбережжі, віддають перевагу Ваі. Поблизу пляжу розкинувся мальовничий пальмовий ліс, де можна прогулятися пішки. У західній частині острова розташована одна з найкрасивіших бухт Криту – Балос. За місцевими легендами, це місце колись служило гаванню піратам. цей пляж уподобали поціновувачі дайвінгу.

Якщо ви вирішили відпочити на курорті Лассіті, варто піти на піщаний пляж Альмірос. Під час відпочинку в Іракліоні відвідайте піщано-гальковий пляж Палеокастро, який, незважаючи на майже повну відсутність інфраструктури, вражає своєю «дикістю» і пейзажами. Чого тільки варта вода блакитного кольору!

Кухня Криту

Непростимо поїхати на відпочинок до Греції, відвідати острів Крит і не спробувати місцеву кухню. За першої згадки про це місце у багатьох виникає асоціація з чудовими винами. І правильно, адже на Криті цей напій виходить дивовижно смачним. Спробувати та оцінити місцеве вино можна в будь-якому ресторані, барі або таверні.

Якщо згадати про національні страви, то варто відзначити любов греків до свіжих продуктів – тут майже не проводять їхню термічну обробку. Тож овочеві супи й салати представлені на Криті у великому розмаїтті.

Напевно, ви не раз чули і навіть пробували «грецький салат», який готують з помідорів і огірків, овечої фети й оливок з додаванням оцту та орегано.

Особлива любов місцевих жителів – до страв із риби. Переважно її готують на відкритому вогні, трохи рідше – на пару. А супи з морепродуктами або рибні бульйони – те, що варто спробувати кожному туристові. Як гарнір найчастіше пропонують свіжі овочі або рис.

М’ясо критяни їдять не так часто. Однак смак такого частування вас приємно здивує. На острові його тушкують у винному соусі або запікають на вугіллі.

Будучи на Криті, не забудьте спробувати найпопулярніший сорт сиру – фету, а також насолодитися смачними оливками.

Не менше враження справляють такі страви:

• піта гіроса, що нагадує шаурму (на вертикальному рожні готують дрібно нарізане м’ясо, додають салат, цибулю, помідори й картоплю фрі, а замість лаваша – свіжа піта);

• сувлакі – дуже ароматні шашлички зі свинини та курки;

• паідакія – баранячі реберця, смажені на рожні;

• соус дзадзикі – місцеві жителі подають його практично з усіма стравами (до складу входить ніжний йогурт, оливкова олія, лимонний сік, огірочки й часник);

• мусака – дуже смачна запіканка з баклажанів, м’яса, сиру та соусу бешамель;

• спанакопіта – пиріг з сиром фета і шпинатом;

• катаіфі – мрія всіх ласунів, для приготування використовують тісто, мед і горіхи.

Ганна СУПРУНЮК

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ