У Львівській області 15 червня - День медичного працівника

У Львівській області 15 червня - День медичного працівника

20.06.14 17:35 0 1038
Відомчій системі охорони здоров’я пощастило відстояти своє право на існування: законодавчо закріплена, ця галузь зуміла довести свою дієвість у плані соціального захисту працівників міліції, пенсіонерів та ветеранів ОВС (у тому числі постраждалих під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і членів їхніх сімей). Про основні напрями діяльності працівників сектору медичного забезпечення ГУ МВС України у Львівській області читачам «МК» розповіла спеціаліст СМЗ Лідія Кушнір-Гукова.

– Які ж завдання найперше виконують медики?

– Це профілактика, своєчасна діагностика захворювань та кваліфіковане надання медичної допомоги, реабілітації, відновного та санаторно-курортного лікування працівникам ОВС. Нині наш заклад обслуговує понад 25 тисяч осіб, на диспансерному обліку перебуває, зокрема, понад 600 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, з-поміж яких щорічно оздоровлюється 250 чоловік.

Мережа лікувальних, реабілітаційних та інших медичних закладів МВС України – не така собі структура з виписки рецептів, лікарняних листків та проведення щорічних медичних профілактичних, психіатричних та наркологічних оглядів. Це – набагато більше. Саме відомча медицина запускає потужний механізм спеціального відбору людей, які навчатимуться й надалі служитимуть справі захисту правопорядку. Або не служитимуть, оскільки існуючі напрацьовані психолого-психіатричні методи у Центрі психіатричної допомоги та психо-фізіологічного відбору відфільтровують тих, хто не відповідає вимогам кадрового відбору.

– І на добровольців, які зголосилися служити у новоствореному підрозділі «Львів», теж чекатиме суворий відбір?

– Так, це справа військово-лікарської експертизи.

– Який стан здоров’я наших правоохоронців, і де його можна поліпшити?

– Статистика свідчить, що хвороби, на жаль, «молодшають». Першість серед недуг ведуть серцево-судинні, шлунково-кишкового тракту, очей та дихальної системи. Проблеми зі здоров’ям можуть спричинити і стресові ситуації, з якими пов’язана робота працівника міліції, і значні фізичні навантаження, і нерегулярне харчування.

Саме тому для досягнення оптимальної якості та ефективності лікування нещодавно придбано сучасний УЗД-апарат французької компанії Imagik Agile з трьома датчиками (лінійним, абдомінальним і кардіологічним) та сучасну комп’ютерну систему Cardio+, аби на ранніх стадіях діагностувати ряд серцево-судинних захворювань та вчасно розпочати лікування, щоб запобігти розвиткові інфаркту та інсульту.

Поправити своє здоров’я працівники, пенсіонери та ветерани органів внутрішніх справ, військовослужбовці ВВ мають змогу у відомчих медико-реабілітаційних центрах МВС України. Шкода, що тепер нема можливості відвідати оздоровниці Криму.

– Сьогодення, мабуть, і від правоохоронців вимагає певних медичних знань?

– Ця тема є особливо актуальною . Авжеж, наші лікарі проводять не лише профілактичні бесіди щодо користі здорового способу життя, підвищення рівня медичної культури, а й заняття (у спеціально обладнаному класі) для набуття украй важливих навиків з надання першої долікарської допомоги. Зокрема, співробітники таких підрозділів, як УДАІ, батальйон патрульної служби, УБОЗ, НДЕКЦ після закінчення навчання отримують сертифікат міжнародного взірця. До слова, в Україні таку практику запроваджено вперше саме для право­охоронців Львівщини. Це навчання відбувається у рамках нашої тісної співпраці з Львівською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України.

– Чи на часі є запровадження страхової медицини?

– Перші кроки до страхової медицини зроблено, переконана, що за нею – майбутнє. З цією метою створено ЧБО «Галицька лікарняна каса», а також, власне, для правоохоронців – Благодійний фонд «Наше здоров’я», що налічує вже понад три тисячі членів. Щомісяця вони сплачують внески і, в разі госпіталізації, отримують необхідні для одужання медикаменти. Важливим позитивом страхової медицини також є врегулювання правових відносин між пацієнтом і лікарем.

До слова, правознавча галузь зацікавила мене свого часу настільки, що, крім уже здобутої вищої медичної освіти за спеціальністю «радіологія – діагностика», завершила ще й юридичний факультет Львівського державного університету внутрішніх справ, а згодом, здобувши досвід у державній службі, ще й Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю «державне управління охороною здоров’я». Така освіта у поєднанні із самоосвітою й обумовлює бачення сучасних перспективних напрямів розвитку медицини.

– Видається, що заклади ві­дом­чої медицини завжди були зразком надання лікарських послуг, на відміну від звичайних медичних установ…

– Професійний потенціал медпрацівників МВС високий, вони вирізняються самодисци­пліною, організованістю, здатністю у склад­них ситуаціях ризикувати своїм життям, рятуючи чуже. Як приклад – їхні самовіддані дії під час чорнобильської аварії та після неї, поміч потерпілим унаслідок техногенної катастрофи у 2007 році в Буському районі, на залізничному перегоні Красне–Ожидів, а також під час нещодавніх подій у Києві.

Медиком за своєю сутністю є, зокрема, Тимофій Миколайович Сало, який 40 років очолює санітарно-епідеміологічну станцію СМЗ ГУ МВС України у Львівській області. Цей структурний підрозділ проводить постійний нагляд за санітарно-гігієнічним та санітарно-епідеміологічним станом підконтрольних об’єктів, харчуванням та умовами проживання військовослужбовців Внутрішніх військ МВС та курсантів.

Важливо, що система відомчої медицини зберегла і примножила ресурс, наданий МВС. Саме тому, на відміну від багатьох державних і комунальних об’єктів МОЗ, клініки та оздоровчі заклади силовиків опинилися у кращому стані, ніж їхні цивільні «конкуренти».

Так, наприклад, за сприяння керівництва ГУ МВС України у Львівській області та благодійних організацій придбано новий реанімобіль марки «Ford» вартістю майже два мільйони гривень, обладнаний найсучаснішою технікою. Мобільні бригади медиків відтепер мають можливість оперативно та кваліфіковано надавати медичну допомогу постраждалим співробітникам органів внутрішніх справ, які задіяні в охороні громадського порядку під час виникнення надзвичайних ситуацій.

Також введено в дію навчальний клас з надання першої долікарської допомоги, здійснено капітальний ремонт харчоблоку, облаштовано блок підвищеної комфортності для ветеранів та інвалідів війни. Щоправда, в умовах недостатнього фінансування непокоїть наразі питання завершення будівництва водолікарні, оснащення її сучасним медичним обладнанням та апаратурою, заміна шатрового даху.

– Чого б Ви побажали медикам з нагоди професійного свята?

– у вкрай не легкий для країни час, необхідно спокійно і впевнено виконувати свої професійні обов’язки, щоби працівники ОВС отримали якісну медичну допомогу, на яку сподівалися. Якщо ми всі будемо однією сильною командою, то подолаємо труднощі і гідно продовжимо свою справу. День медичного працівника – нагода побажати людям цієї благородної професії успіхів у житті, віри у власні сили, а також вагомих здобутків у праці.

– Дякую за інтерв’ю. Хай Вам щастить!

Розмовляла Наталя ЗАМЕДЯНСЬКА

На знімку: спеціаліст сектору медичного забезпечення ГУ МВС України у Львівській області Лідія Кушнір-Гукова.

Газета «Міліцейський кур’єр»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Етелла Чуприк дасть у ...

КОМЕНТАРІ