В Луцьку тарас Яковлев провів нараду з питань рівня оплати праці та дотримання державної соціальної гарантії при оплаті праці

В Луцьку тарас Яковлев провів нараду з питань рівня оплати праці та дотримання державної соціальної гарантії при оплаті праці

20.06.14 21:31 0 1235
Заступник міського голови Тарас Яковлев провів нараду з представниками підприємств міста з питань рівня оплати праці та дотримання державної соціальної гарантії при оплаті праці.

Розпочинаючи зустріч, він зазначив, що за результатами діяльності суб’єктів господарювання міста у першому кварталі цього року в частині рівня оплати праці найманих працівників отримані незадовільні показники.

Так, за даними податкової звітності згідно форми 1-ДФ, яку подають понад 2,5 тисячі підприємств міста, встановлено, що для 14 % працівників у першому кварталі нараховано заробітну плату, рівень якої нижче гарантованої державою мінімальної заробітної плати, тобто нижче 1218 грн.

Крім того, 16 % найманих працівників отримували заробітну плату у розмірі від 1218 грн до 1500 грн, а ще 16 % - від 1500 грн до 2000 грн.

Заступник міського голови зазначив, що за результатами першого кварталу середня заробітна плата становила 2586 гривень.

Він наголосив, що Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2014 рік передбачено досягнути середнього рівня заробітної плати в розмірі не нижчому 2780 грн.

Тарас Яковлев зазначив, що постійно ведеться робота з підприємствами, які забезпечують низький рівень заробітної плати, оскільки це питання не тільки надходження до бюджету, а й захисту прав та законних інтересів представників громади. За його словами, низький рівень заробітної плати дуже часто пояснюється неповною зайнятістю працівників. І, як правило, така зайнятість є тривалою. Звичайно, зауважив він, причини можуть бути об’єктивними, наприклад, за бажанням працівників або тимчасові труднощі з постачанням сировини чи збутом продукції, але коли ситуація є тривалою, виникає сумнів щодо легітимності такої неповної зайнятості.

Тарас Володимирович зауважив, що часто підприємства встановлюють однаковий оклад що для двірника, що для директора. Це є ненормально, адже відсутня диференціація в оплаті праці.

Через виплату заробітної плати працівникам у розмірі менше мінімальної міський бюджет недоотримує надходження від податку на доходи фізичних осіб. За його словами, ці кошти спрямовуються на забезпечення життєдіяльності міста.

Тарас Яковлев зазначив, що невиконання уточнених призначень з податку з доходів фізичних осіб становить 10 мільйонів гривень. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження зменшились на 1,5 млн грн Тобто результати зовсім невтішні.

Також до присутніх звернувся начальник управління оподаткування фізичних осіб Луцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Волинській області Ігор Невар, зауважив, що приблизно десять тисяч працівників у місті Луцьку отримують заробітну плату меншу, ніж 1218 гривень.

Він зауважує, що на зарплату, яке менша мінімальної, прожити дуже важко, та й мало хто погодиться за такі гроші працювати. За його словами, дуже часто у таких випадках роботодавці платять заробітну плату своїм працівникам у «конвертах». Ігор Невар зазначив, що реальна заробітна плата може бути три тисячі гривень, але офіційно працівник отримує лише одну тисячу і з цієї суми сплачуються усі податки і збори. Тобто, таким чином і міський бюджет, і державний недоотримують коштів. А за ці гроші виплачується пенсія, соціальні допомоги тощо.

Ігор Невар зазначив, що такі факти довести складно, але в житті виникають різноманітні конфліктні ситуації між працівником та роботодавцем і тоді з’ясовується уся правда.

Він нагадав присутнім, що на порушників чекає відповідальність згідно чинного законодавства.

Також він зауважив, що, у зв’язку з ситуацією у державі, поки контролюючі органи не застосовують до суб’єктів господарювання, які порушують чинне законодавство, надто жорстких заходів. Але з часом ситуація зміниться і тому він закликав присутніх виплачувати заробітну плату не нижче мінімального розміру гарантованого державою.

На завершення наради Тарас Яковлев ще раз закликав учасників переглянути рівень оплати праці найманих працівників.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ