На Львів тепер можна подивитися очима антології «Львів, львів’янки, любов»

На Львів тепер можна подивитися очима антології «Львів, львів’янки, любов»

21.06.14 09:50 0 1205
У видавництві «Піраміда» вийшла нова антологія «Львів, львів’янки, любов». Одинадцять авторок, що «вибрунькувалися на родовому дереві Міста, яке люблять», відтворюють на сторінках книги образ свого, особливого Львова – з його історією, іменами, вуличками, кам’яницями. Гортаючи їх, місто можна відчути на дотик, а ще – безповоротно закохатись у Львів.

«Нова антологія Літературної агенції «Піраміда» має яскраво виражений гендерний ухил: автор­ки – усі жінки. З різними характерами й прихильностями, уподобаннями та стилями, прагненнями й набутками, досвідами й професіями. Але вони всі вибрунькувалися на родовому дереві Міста, Яке Люблять. Люблять тихо чи несамовито, проте не позірно. Тому образ Міста проступає на сторінках не пахощами кави чи гарячого шоколаду, а іменами, вуличками, кам’яницями, годинниками», – зазначається в анотації до книги.

Під обкладинкою зібрані фрагменти нових романів і оповідання та но­вели як авторок з літературною біографією, так і початківців, що згодом, без­сумнівно, підтвердять перші спроби свіжими творами. Це Тетяна Вергелес, Маріанна Вдовиковська, Тетяна Грунська, Любов Долик, Оксана Кришталева, Оксана Лозова, Христина Лукащук, Катерина Міхаліцина, Надія Мориквас, Ірина Показанова та Жанна Слоньовська.

Добір авторок – «на сумлінні» упорядниці, теж жінки – відомої письменниці Оксани Думанської. У коментарі IA ZIK вона розповіла, що цю книгу їй хотілося присвятити саме Львову. Відтак, все, що у ній є, – пов’язане з цим містом.

«Усі авторки, де б вони зараз не мешкали, так чи інакше пов’язані зі Львовом. Тексти третини із них – взагалі дебют. Наприклад, Жанна Слоньовська, письменниця з Польщі, уже видавалась польською, а в антології представлено перекладений українською фрагмент із її роману. Маріанна Вдовиковська, яка мешкає в Ірландії, пише поезії для Арсена Мірзояна-Бабурки, у цій книзі вперше публікує прозу. Катерина Міхаліцина, львівська поетеса, теж вперше постає тут автором прози. Маємо письменницький дебют Тетяни Вергелес (заступника головного редактора IA ZIK), за який я дуже рада. Бо Тетяна часто каже, що не письменниця, а насправді дуже багато письменників мали б позаздрити її влучному слову, – зазначила Оксана Думанська. – В антології представлені і вже знамениті люди. Це Христина Лукащук, кілька разів коронована на «Коронації слова». У книзі «Львів, львів’янки, любов» поданий фрагмент з її повісті «Любов практична», яка ще ніде не публікувалась. Також це Надія Мориквас – надзвичайно цікава львівська авторка, яка пише переважно іронічну прозу, а в антології розміщений фрагмент з її нового роману про Львів 1943 року».

Упорядник антології додала: «Все, що є у цій книзі, – пов’язане зі Львовом. У тексті Жанни Слоньовської, наприклад, є дуже цікавий фрагмент, у якому дівчинка-підліток згадує, як колись перед Оперним театром зносили пам’ятник Леніну. Також тут багато такого Львова, про який написала Тетяна Вергелес. Це місто, яке вона бачить, коли йде на роботу і з роботи, місто, пов’язане з її друзями…».

У видавництві «Піраміда» вийшла нова антологія «Львів, львів’янки, любов». Фото: Роман Балук/ZIK

Презентацію книги «Львів, львів’янки, любов» планують ближче до Форуму видавців.

«В країні тривають воєнні дії, і говорити про такі речі зараз – трохи не до часу. З іншого боку, треба доводити, що життя триває. І більше – триває життя літератури, яка, думаю, після всіх цих подій оновиться, – зауважила Оксана Думанська. – Як львів’янка уже 38 років, я хотіла довести, що «Львів, львів’янки, любов» – це якраз та жіноча і жіночна проза, яка зараз потрібна, аби про наше місто знали якомога більше – не тільки по Форуму видавців, а й по автурі, котра тут присутня і на яку потрібно звертати увагу видавцям».

Книгу «Львів, львів’янки, любов», зі слів письменниці, можна буде знайти у мережі книгарень, зокрема, від вона уже з’явиться у книгарні «Є».

Юлія Щеглова.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: в ...
Наступна новина: МВС: переміщення бойовиків ...

КОМЕНТАРІ