У неділю у Львові вшанують пам’ять жертв Другої світової війни

У неділю у Львові вшанують пам’ять жертв Другої світової війни

21.06.14 14:13 0 1224
У неділю, 22 червня, о 17.00 у Львові у Народному домі на Збоїщах (вул. Мурована, 32) відбудеться вечір, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни і, зокрема, тим, хто загинув у львівських тюрмах в червні 1941 року.

Місцеві мешканці та гості зможуть довідатися більше про події на початку Другої світової війни на Західній Україні, переглянуть документальний фільм «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» та поспілкуються з істориками і творцями фільму, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Як йдеться у повідомленні, 22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна. Початок воєнних дій між Німеччиною та СРСР призвів до трагедії на західноукраїнських землях. За перші два тижні війни під час відступу кати НКВС замордували у тюрмах Західної України понад 21 тис. політв’язнів. У пам’ять про невинно загиблих цього дня у Львові відправляють панахиди, приносять квіти на могили, запалюють свічки.

«Панахиди та покладання квітів до могил є важливою частиною вшанування пам’яті тих, хто невинно загинув 73 роки тому, в червні 1941-го. Але важливо також, щоб люди глибше розуміли, що тоді відбулося, чому ми це робимо, запам’ятали без нагадувань цю дату з української історії. Формат нашого вечора дозволить пояснити маловідомі факти з історії у доступний аудіовізуальний спосіб. А Народні доми, які відновлюють свою роботу у Львові, – чудове місце для ефективного спілкування з місцевими спільнотами», – розповів директор музею «Територія Терору» Тарас Чолій.

Зазначимо, «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» – український документальний фільм про події на Західній Україні на початку Другої світової війни. Стрічку створено на основі архівних документів, спогадів свідків, кінохроніки та коментарів науковців-істориків.

Режисер фільму – Тарас Химич, звукорежисер – Любомир Соломченко, продюсер – Тарас Чолій. Студія – INVERT PICTURES (Львів, 2010). Тривалість: 50 хв.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ