До кожної людини треба ставитися з повагою і шукати, що нас поєднує, а не роз’єднує, – дисидент

До кожної людини треба ставитися з повагою і шукати, що нас поєднує, а не роз’єднує, – дисидент

21.06.14 10:06 0 1244
У червні виповнилося десять років зі смерті відомого польського дисидента Яцека Куроня.

Про це в ефірі Еспресо.TV розповіла Ізабелла Хруслінська, польська публіцистка, укладачка книжки про Яцека Куроня. – Поляки та українці: важкий діалог.

«Щоб сказати про Яцека, нам не вистачить 20 хвилин. Треба зробити документальний фільм. Але немає такого фільму у Польщі. Це велика постать сучасної історії. Але для історії Європи Центрально-Східної. Напевно, в польсько-українських відносинах він поруч з Єжі Ґедройцем стоїть», – зазначила публіцистка.

За її словами, його постать маловідома в Україні .

«Варто було б нагадати, мати свідомість того, що він зробив щодо України. Я взяла книжку, яку ми в Україні видали спільно з Миколою Княжицьким. Її видало «Дух і літера». Це тексти, де він написав те, що він думає про польсько-українські відносини. Це не лише теоретик, мав концепцію візії і здійснення її», – розповіла Хруслінська.

Вона наголосила, що він як людина мав багато прихильників у Польщі.

«Його батько, коли йому було шість років, сказав, що «те, що ми народилися поляками, євреями, німцями, українцями, це не ми вирішуємо, тому до кожної людини треба з повагою ставитися і шукати, що нас поєднує, а не роз’єднує», – навела слова батька політика Хруслінська.

Також вона зачитала цитату із книжки, що вона її уклала, яка показує, який він мав стосунок до України і що він думав про неї.

«Я цілковито закоханий в Україну, починаючи від раннього дитинства, мене захоплює неймовірна воля українців до незалежності, воля до здобуття незалежності, яка передається через покоління попри роки таврувань, таборів», – зачитала публіцистка.

Вона наголосила, що немає такої події в історії найбільш сучасній Польщі, де б Куронь не був присутній, тому що він є одним із творців нової візії Польщі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Волині тривають ...

КОМЕНТАРІ