Про силу єдності українсько-польських відносин – на міжнародній конференції у Житомирі

Про силу єдності українсько-польських відносин – на міжнародній конференції у Житомирі

21.06.14 13:51 0 1180
У конференц-залі Житомирського державного університету ім. І. Франка 20 червня 2014 року розпочала роботу міжнародна конференція «В єдності сила. Співпраця польсько-українська в переломних моментах історії та сучасності». Захід триватиме два дні, протягом яких будуть обговорюватися шість тематичних блоків:

- «За нашу і вашу свободу»: спільні здобутки та втрати протягом XVI – першої половини XX ст.;

- вплив «третіх сторін» на польсько-українські стосунки у XVII-XXI ст.;

- геополітичні концепції Міжмор’я і Балтсько-Чорноморського Союзу. Вплив концепції Є. Гедройця та Ю. Мерошевського (журнал «Культура») на зовнішньополітичну стратегію Речі Посполитої після 1989 р.;

- історія культури протесту, польський та український контекст (від «Солідарності», Перебудови до Помаранчевої Революції і Євромайдану): форми, контексти, образи;

- історична політика та політика пам’яті в Польщі та Україні;

- комунікаційний простір мас-медіа в Польщі та Україні: внутрішні проблеми та зовнішні виклики.

Урочисте відкриття міжнародної конференції відбулося за участі голови облдержадміністрації Сидора Кізіна, віце-консула Республіки Польща в Україні Войцеха Мрозовскі та ректора ЖДУ ім. І. Франка Петра Сауха.

«Історія Польщі та України дуже тісно пов’язані. Завдяки сьогоднішній конференції зможемо рушити найкращими сторінками спільної історії і покласти це в основу подальшої співпраці. Польща для України виступає живильним джерелом для руху вперед», - зазначив у вступному слові Петро Саух.

ЖДУ ім. І. Франка має 40 угод про співпрацю та обмін досвідом із різними університетськими центрами Європи, США, Азії, 9 з яких – це угоди з польськими навчальними закладами. Нещодавно уклали угоду із Сілезьким університетом у Польщі, за яким основний напрямок спільної роботи – фізика, хімія, точні науки, ІТ-технології.

«Відносини між територіально близькими державами часто бувають досить гострими. Але Польща є природнім союзником України. Адже вона першою визнала нашу незалежність у 1991 році, нещодавно на засіданні ООН підтримала позицію України у питанні по Криму. Польща послідовно відстоює незалежність та територіальну цілісність України та є адвокатом нашої країни в ЄС. Польща розуміє, що свобода і соборність України важливі й для Європи. Якщо буде збережена незалежність у нас, буде безпека й у всіх європейських країнах», - зазначив Сидір Кізін.

Віце-консул Республіки Польща в Україні Войцех Мрозовскі у своєму вступному слові висловив сподівання, що Польща і Україна завжди будуть надійними партнерами.

Нагадаємо, що на території Житомирщини проживає найбільша діаспора поляків в Україні.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Хмельницькому міліціонери ...

КОМЕНТАРІ