У вівторок у Львівській філармонії – «Вечір прем’єр»

У вівторок у Львівській філармонії – «Вечір прем’єр»

22.06.14 11:41 0 1183
У вівторок, 24 червня, у Львівській філармонії відбудеться «Вечір прем’єр», де будуть представлені твори, які виконаються вперше у Львові.

Про це повідомили організатори заходу.

«Прем’єри, які звучатимуть, були написані у різний період. Якщо у першому відділі концерту звучатимуть сучасні-новітні твори – це «Алілуя» Еріка Вайтекера і «Меса» Ола Яйло – то в другому відділі концерту звучатимуть твори минулого століття – Prayers of Kierkegaard Семюела Барбера та Chichester Psalms Леонарда Бернстайна», – розповів диригент та автор програми Сергія Якобчука.

Кожен твір «Вечора прем’єр» побудований на контрастах. Якщо Alleluia Еріка Вайтекера і Sunrise Mass Ола Яйло радше медитативного характеру, то твори у другому відділі мають сучасний виклад і акцент на філософії самого тексту. Твір Prayers of Kierkegaard, написаний на тексти Серена К’єркеґора, складається з чотирьох частин-молитов. Текст твору Леонарда Бернстайна Chichester Psalms написаний на івриті. У ньому прослідковуються елементи єврейського мелосу.

Зі слів Сергія Якобчука, загалом у всіх творах відчутний американський вплив. Всі композитори більшою чи меншою мірою повзані з американською культурою. Якщо Ерік Вайтекер чистий американець, то композитор норвезького походження Ола Яйло навчався в Америці, Самуель Барбер американець, а Леонардо Бернстайн народився в Америці, але батьки його були українськими євреями, які перед Першою світовою виїхали з Рівного.

«Диригент програми Сергій Якобчук сім років працював в США, де активно знайомився з тамтешньою культурою, і тому це спонукало його відкрити культуру Америки галицькому слухачеві», – розповіли організатори.

Виконуватимуть твори хор та оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Солісти: Марта Якобчук (сопрано) та Андрій Попович (контратенор). Диригент – Сергій Якобчук.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Гондурас забив перший гол ...

КОМЕНТАРІ