На Хмельниччині обговорюючи децентралізацію державної влади та реформу місцевого самоврядування

На Хмельниччині обговорюючи децентралізацію державної влади та реформу місцевого самоврядування

23.06.14 18:25 0 1064
Основною темою, якою просякнуте шнє суспільно-політичне життя у державі, є обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації державної влади та реформи місцевого самоврядування. Так, 20 червня відбулася обласна нарада з питань децентралізації державної влади та реформи місцевого самоврядування. Участь у ній взяли перший заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Симчишин, голова обласної ради Іван Гончар та директор з питань науки та розвитку Інституту громадського суспільства Анатолій Ткачук.

Як зазначив Олександр Симчишин, це питання є одним з найбільш обговорюваних на сьогоднішній день питань. «Ми розуміємо, аби країна рухалася вперед, необхідно провести системну і серйозну реформу місцевого самоврядування. Яка має передбачати адміністративно-територіальну та бюджетну реформи. Адже органи місцевого самоврядування мають недостатню кількість повноважень. Дуже багато дублюючих функцій з органами виконавчої влади», - акцентував посадовець.

Розмов наразі ведеться дуже багато про те, яким чином реформувати місцеве самоврядування. Мова йде і про префектури, і про представництва Президента.

Аби дізнатися про Концепцію місцевого самоврядування, зокрема бачення Анатолія Федоровича, а також з’ясувати, які є думки з цього приводу в представників органів державної влади та місцевого самоврядування відбулася ця нарада.

Про деталі зазначеної реформи розповів Анатолій Ткачук. Він зазначив, що метою концепції є визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування спроможного максимально забезпечити надання якісних та доступних послуг. Поряд з цим, передбачається задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території. Складовою частиною цієї концепції є також узгодження інтересів держави та територіальних громад.

Концепція реформування місцевого самоврядування передбачає у своєму складі 5 кроків. Перш за все необхідно визначити територіальну основу органів місцевого самоврядування (ОМС) та органів виконавчої влади (ОВВ). Наступним кроком є розмежування повноважень між ОМС на усіх рівнях. Необхідною складовою є розмежування повноважень між ОМС та ОВВ. Для реалізації реформи потрібно визначити за кожним рівнем органів влади необхідний обсяг ресурсів. Заключним етапом має стати встановлення відповідальності ОМС перед виборцями та державою.

Заслухавши Анатолія Федоровича з приводу майбутньої реформи, учасники зібрання активно долучилися до обговорення цієї концепції, вказуючи на позитивні та негативні моменти.

Про настрої сільських територіальних громад щодо децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування розповів Анатолій Кушнір – Маківський сільський голова. Долучився до дискусії і Славутський міський голова Василь Сидор, який акцентував увагу на необхідності децентралізації та зміцнення місцевого самоврядування, а також пов’язані з цим ризики і загрози.

Загалом обласна нарада пройшла у формі жвавої дискусії довкола майбутньої реформи, де кожен з учасників мав змогу висловитись та внести свої пропозиції, враховуючи свій досвід в ОМС та ОВВ.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ