Держава наведе лад на ринку житла

Держава наведе лад на ринку житла

24.06.14 10:08 0 1038
Народний депутат з депутатської групи "Суверенна європейська Україна" Іван Фурсін пропонує Верховній Раді України зобов'язати державу викупити предмет іпотеки, якщо він підпадає під дію мораторію на відчуження заставного житла. Про це йдеться у законопроекті № 4091а "Про внесення змін до деяких законів України (щодо викупу предмета іпотеки)", текс якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує доповнити закон України "Про іпотеку" статтею 24-1, згідно з якою "Спеціальна державна установа зобов'язана викупити предмет іпотеки за згодою іпотекодержателя (тобто банку або іншої кредитної установи), якщо такий предмет іпотеки підпадає під дію статті 1 закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті".

Підставою для прийняття рішення про викуп предмету іпотеки є заява кредитора.

"Спеціальна державна установа в термін, що не перевищує 30 календарних днів з моменту отримання відповідної заяви, приймає рішення про визначення розміру компенсаційної виплати іпотекодержателю. Права за іпотечним договором Спеціальна державна установа набуває після повної компенсаційної виплати іпотеко держателю", - йдеться в проекті закону.

Законопроект передбачає, що компенсаційна виплата кредитору обчислюється, як ринкова вартість предмету іпотеки за вирахуванням платежів, що були здійснені боржником на користь банку під час дії договору іпотеки.

"Для визначення ринкової вартості житлового приміщення Спеціальна державна установа замовляє оцінку вартості предмету іпотеки, що викуповується, незалежному оцінювачу, який діє на підставі і відповідно до законодавства України про оціночну діяльність", - йдеться у документі.

Як передбачає законопроект, з моменту реєстрації переходу права власності до Спеціальної державної установи, відносини з колишнім боржником (іпотекодавцем) регулюються законом України "Про житловий фонд соціального призначення", а сам предмет іпотеки вважається соціальним житлом, першочерговим правом на проживання у якому має боржник.

"За колишнім іпотекодавцем залишається пріоритетне право викупу житлового приміщення (зворотний викуп) за ціною не нижче тієї, компенсаційної виплати, яка була сплачена Спеціально уповноваженим органом державної влади на користь іпотеко держателя", - йдеться у законопроекті.

Також законопроект пропонує внести доповнення до пункту 5 стаття 3 закон України "Про житловий фонд соціального призначення", згідно з яким "соціальне житло не підлягає піднайму, бронюванню, приватизації, продажу, даруванню та заставі".

"Соціальне житло може бути викуплене наймачем, за умови якщо воно надійшло до фонду соціального призначення на підставах визначених статтею 24-1 закону України "Про іпотеку" і тільки у випадках коли такий наймач є колишнім іпотеко держателем", - йдеться у законопроекті.

На думку автора законопроекту, ухвалення даного документу дозволить попередити можливу кризу банківського сектору та надасть можливість формування житлового фонду соціального призначання за рахунок викупу предмета іпотеки.

Нагадаємо, 11 червня 2014 р. в Україні офіційно поступився в силу закон №1304-VII "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті".

РБК

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: в ...
Наступна новина: У Львові вшанували загиблих ...

КОМЕНТАРІ