Активісти закликають Захід врятувати режисера Олега Сенцова

Активісти закликають Захід врятувати режисера Олега Сенцова

24.06.14 12:27 0 1019
Громадські активісти закликають західні держави допомогти визволити українського кінорежисера Олега Сенцова, якого затримали в Криму у травні, а зараз утримують за ґратами у Москві за підозрою у терористичній діяльності. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Ми розуміємо, що швидкого порозуміння між Україною і Росією, тим більше в таких показових справах, ми не отримаємо. Чим більше громадських організацій будуть відправляти запити до консульств із запитаннями про справу Олега, тим більше у нас шансів. У західних держав є цікавіші стосунки з Росією, у тієї самої Чехії. Росія слухається іноді і чеського президента, і німецького», – сказала Радіо Свобода один з координаторів ініціативи «Крим-SOS» Анастастія Чорна.

у Празі разом з групою українських активістів вона мала зустріч із міністром закордонних справ Чехії Любомиром Заоралеком, на якій попросила допомогти Олегу Сенцову.

Анастасія Чорна наголошує, посилаючись на адвокатів українського режисера, що над ним знущаються в ув’язненні.

«Його душили поліетиленовим пакетом, який вдягали йому на голову. Йому погрожували сексуальним насиллям, йому погрожували вбивством, йому погрожували тим, що в нього відберуть батьківські права, а Олег батько двох дітей, на яких він має дуже великий вплив, бо він їх переважно виховував, – заявила активістка. – Коли тобі вже починають погрожувати твоїми дітьми, мені здається, це найбільший моральний стрес, який може людина може пережити».

Олега Сенцова та ще трьох громадян України співробітники ФСБ Росії затримали в травні у Криму. Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія, Олександра Кольчена та Олега Сенцова звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. ФСБ Росії називає їх активістами «Правого сектору», однак українська радикальна організація це спростовує.

З вимогою звільнити Олега Сенцова до президента Росії раніше зверталися відомі у світі кінорежисери – Педро Альмодовар, Бертран Таверньє, Кен Лоуч, Анджей Вайда, Кшиштоф Зануссі та інші.

Олег Сенцов зняв фільм «Гамер» у 2011 році, і ця стрічка потрапила у програму Роттердамського кінофестивалю. Минулого року режисер отримав приз за проект нової стрічки «Носоріг», зйомки якої мав почати влітку.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Тернопільські УБОЗівці ...

КОМЕНТАРІ