«Нафтогаз» виконує зобов`язання з транзиту, не виключає позову до Стокгольмського арбітражу

«Нафтогаз» виконує зобов`язання з транзиту, не виключає позову до Стокгольмського арбітражу

24.06.14 11:17 0 1055
Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» виконує свої зобов`язання з транзиту газу в повному обсязі, але не виключає подання позову до арбітражного суду Стокгольма для перегляду чинного контракту з російським монополістом «Газпромом» щодо транзиту газу, заявив голова правління НАК Андрій Коболєв. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Намагаємося це питання (контракту на транзит – ред.) вирішити шляхом переговорів. Якщо це не увінчається успіхом, то, звичайно, ми будемо йти в Стокгольмський арбітраж, – сказав Коболєв. – Але транзит виконується в повному обсязі».

За словами Коболєва, у чинному транзитному контракті існує низка положень, які не задовольняють українську сторону. Однак зараз, у непростій ситуації з «Газпромом», Україні важливо зберегти за собою статус надійного транзитера російського газу в Європу. В умовах високого ризику прийняття Єврокомісією позитивного рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України, підтверджена надійність України як транзитера палива дасть змогу заморозити будівництво «Південного потоку», переконаний Коболєв.

«Якщо ми зможемо підтвердити Європейському Союзу, що Україна надійна транзитна країна, що нам можна довіряти…. Теоретично це має зберегти, в кращому разі, існуючі обсяги транзиту й підкріпити їх новим транзитним договором, який би містив умову «ship-or-pay» . Тобто, незалежно від того, чи будуть обсяги, чи не буде обсягів, транзитер, хто б це не був, «Газпром» або європейські компанії, платитиме замовлену потужність», – сказав голова «Нафтогазу».

17 червня близько 14.00 стався вибух на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород», по якому здійснюється транзит російського газу до Європи.

Оператор ГТС держкомпанія «Укртрангаз» наголосила, що ситуація, яка виникла, не вплине на транзит російського газу до Європи. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що диверсія на газопроводі є черговою спробою Росії дискредитувати Україну як партнера в газовій сфері.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області у ...
Наступна новина: «УкрСиббанк» ...

КОМЕНТАРІ