У Львівській області для вирішення проблем Борислава потрібна державна підтримка та фінансування з держбюджету. Екологічні проблеми Борислава не вирішить ні місцева, ні обласна влада – Олексій Балицький

У Львівській області для вирішення проблем Борислава потрібна державна підтримка та фінансування з держбюджету. Екологічні проблеми Борислава не вирішить ні місцева, ні обласна влада – Олексій Балицький

25.06.14 15:41 0 714
22 червня на телеканалі ZІК у програмі «Люстрація» прозвучало дуже багато питань щодо вирішення екологічних питань Борислава. Присутній на програмі новопризначений директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Олексій Балицький пообіцяв бориславцям зранку в понеділок бути в нашому місті. Відтак 23 червня відбулась зустріч Олексія Балицького з представниками міської влади та представниками громадськості, зокрема, громадської організації «Самооборона Борислава». Участь у зустрічі також взяли: чисельні представники ДП «Дрогобицького держлісгопу» на чолі з його директором Василем Матяшовським та головним лісничим Василем Кінашем, Державний інспектор з охорони навколишнього середовища Львівської області Андрій Заруцький, депутати Бориславської міської ради, секретар міської ради Ігор Яворський, представники місцевих засобів масової інформації, керівники виконавчих органів міської ради.

Відразу хочемо зазначити, що попри те, що Олексій Балицький на новій посаді неповні два тижні, але в повній мірі володіє інформацією щодо екологічних проблем Борислава. Це і не дивно, бо народився поряд з Бориславом та й будучи депутатом обласної ради очолює комісію з питань екології, природних ресурсів та рекреації:

Розпочали свою роботу із відвідин мікрорайону Тустанович, зокрема, відвідали лісове господарство, джерело «Нафтусі», Тустановецьке озеро. Пізніше в приміщенні міської ради відбулось підсумкове засідання, яке тривало понад дві години.

Олексій Михайлович, відкриваючи роботу засідання, чітко окреслив проблематику та задав чіткий ритм роботи. Громадські активісти, представники бориславської самооборони Роман Деленгевич, Юрій Гаман, Микола Когут озвучили проблему, яка хвилює бориславців – вирізка лісу та його транспортування важковаговим транспортом центральною частиною міста. Також озвучено проблему ремонту автошляхів та мосту по вул. Героїв ОУН-УПА. Активіст Микола Волощак озвучив проблему вирізки лісу біля джерела «Нафтусі».Щодо джерела «Нафтусі», то після обговорення вирішено спільними зусиллями громади міста та держлісгоспу облаштувати відпочинкову зону біля джерела та підтримувати саме джерело в чистоті. Окрім того, вирішено з цих питань та роботи держлісгоспу провести прес-конференцію. Це потрібно, в першу чергу, самим посадовцям, щоб населення було поінформовано про діяльність і тим самим відпаде можливість маніпулювання інформацією.

Багато уваги було також приділено питанню каналізування приватного сектору та дачного товариства «Діброва» в мікрорайоні Тустанович. Інформацію щодо ситуації навколо цього питання надали перший заступник міського голови Роман Дурбак та начальник відділу житлово-комунального господарства та будівництва міської ради Олег Левицький. З вирішеня цього питання було розроблено проект на прокладання побутової каналізації. Вартість проекту в 2006 році складала близько 2 млн. грн. За цей час частина робіт уже виконана. Але залишається чимало невирішених питань. В тому числі і спротив самих мешканців. Відразу було дано відповідне протокольне доручення про створення кваліфікованої комісії щодо напрацювання конкретних кроків та виконання відповідних заходів з метою вирішення цього питання. Олексій Михайлович зазначив, що минулого року проводилось каналізування вулиці Нафтової у м. Бориславі. Тож потрібно вивчити це питання в комплексі і визначити пріоритети. Бо як всі розуміють, коштів на проведення всіх робіт просто немає. А заговорювати тему не на часі. До роботи комісії обов’язково буде залучено представників громадськості.

Окрім того, очільник департаменту зазначив, що для вирішення екологічних проблем Борислава потрібна Державна програма. Така програма була в 2001 році. Вирішення всіх соціально-важливих питань потребує значного фінансування. «Ні місцева громада, ні обласна влада не в стані розв’язати цю проблему. Я буду максимально сприяти у вирішенні екологічних питань Борислава. На мою думку, їх потрібно вирішувати в комплексі. Особисто буду звертатись до Міністра екології. Ми всі повинні розуміти стан речей в державі і усвідомлювати всю відповідальність за прийняті рішення»,- зазначив Олексій Балицький.

Доволі тривалою була дискусія щодо вивезення твердих побутових відходів. Роман Дурбак, зауважив що дуже великою була помилка попереднього депутатського скликання віддавати сміттєзвалище в оренду приватній структурі. Тепер якогось дієвого впливу на цю фірму міська влада немає, адже до угоди є теж ряд застережень. В угоді немає вимоги щодо облаштувань майданчиків. Великою проблемою залишається і підпал євроконтейнерів для ТВП. Піднімалось і питання тарифів.

Олексій Балицький розповів присутнім про напрацювання області в цьому питанні. Львівською обласною радою прийнято відповідну Програму. Потрібно діяти у рамках цієї Програми, тоді і вирішити питання буде простіше. Присутній на зустрічі Державний інспектор з охорони навколишнього середовища Львівської області Андрій Заруцький, пообіцяв спільно з представниками Борислава здійснити перевірки щодо утворення несанкціонованих сміттєзвалищ, а винних притягнути до відповідальності. Окрім того, Роман Дурбак озвучив, що на сьогоднішній день, за дорученням міського голови Володимира Фірмана, вивчається питання щодо створення комунального підприємства, яке б надавало послуги з вивезення ТПВ.

В цілому засідання пройшло доволі конструктивно, будемо сподіватись, що ряд проблем, які були озвучені буде вирішено. Також було вирішено створити ініціативну групу, яка проведе рейди та перевірки щодо вирубки лісів та несанкціонованих сміттєзвалищ. За словами Олексія Балицького в липні місяці відбудеться чергова зустріч за підсумками виконання доручень.

Хочеться також наголосити на активній позиції самооборонівців, це люди, які не шкодуючи власного часу і доволі часто ресурсів суттєво впливають на ситуацію в місті. Це бориславці, які не допустили провокацій в місті у час Революції Гідності і вони теж відстоюють інтереси громадян. Цей факт свідчить про зародження свідомого громадянського суспільства. Міський голова висловлює всім учасникам самооборони щиру вдячність від імені громади.

Будівництво мосту по вулиці Героїв ОУН-УПА

Під час перебування у місті Бориславі директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Олексія Балицького піднімались не тільки питання екології, а й вирішення наболілих соціальних питань. Одним із таких питань для Борислава залишається будівництво мосту по вулиці Героїв ОУН-УПА. Цей міст для Борислава є стратегічним, адже місто розташоване на діючому родовищі. Для обслуговування якого задіяний важкий технологічний транспорт ПАТ «Укрнафта». Ні для кого не секрет, що внаслідок цього дороги в місті нафтовиків потребують частіших капітальних ремонтів, а якщо додати, що з 2008 року один міст не функціонує, а Барабський міст просто технічно не розрахований на таку кількість транспорту, то, відповідно це питання є одним з найболючіших для влади, автомобілістів та пересічних городян.

З цього питання детальне роз’яснення надав перший заступник міського голови Роман Дурбак. Він проінформував присутніх про те, що в 2012-2013 роках дуже багато зусиль було докладено для того, щоб кошти на будівництво були закладені в держбюджеті. Всі процедури (тендери, проектно-кошторисна-документація) були розпочаті ще в квітні 2013 року. Переможцем тендеру стала Київська будівельна компанія. Перший транш надійшов на рахунки в місто у розмірі 2,7 млн.грн. у липні. Тоді ж розпочато підготовчі роботи, але кошти через казначейство пройшли тільки 4 листопада. Решта коштів просто повернулись в держбюджет.

Але, не зважаючи на труднощі, за цей час підрядник виконав чималий об’єм робіт. На 20 метрів в глибину залиті колодязі. Для цього використовувалась найновіша техніка. В повному об’ємі зроблені дві перемички. На ця фірма не забирає свою техніку і ми сподіваємось перейти на другий рівень виконання робіт, зазначив Роман Володимирович. Якою б неприємною була правда, але ми всі розуміємо, що Барабський міст просто не витримає такої загрузки, наголосив Роман Володимирович. За інформацією міського голови Володимира Фірмана є надія на 7 млн. грн. з держбюджету.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Особовий склад ...
Наступна новина: Луцьк: 23 громадянам надали ...

КОМЕНТАРІ