Олег Сиротюк: "Про екологічну безпеку краю мають дбати всі"

Олег Сиротюк: "Про екологічну безпеку краю мають дбати всі"

25.06.14 13:13 0 864
Про стан екології в області та заходи, які вживаються з метою підвищення екологічної безпеки йшлося на брифінгу голови Тернопільської облдержадміністрації Олега Сиротюка.

Спільним розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради створено обласну робочу групу з питань охорони довкілля та природокористування, яка на даний час працює над розробкою проекту Програми охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014 – 2020 роки. Одним із завдань робочої групи є аналіз ситуації в області, тому голова облдержадміністрації представив результати роботи.

«Однією з найгостріших проблем комунального господарства області є санітарна очистка населених пунктів і поводження з твердими побутовими відходами, - наголосив Олег Сиротюк. – Зараз на території області функціонує 838 сміттєзвалищ, з яких на даний час паспортизовано лише 86. Для обслуговування міст і селищ облаштовано 1 полігон твердих побутових відходів та 30 сміттєзвалищ, переважна більшість яких функціонує в режимі перевантаження, тобто з порушенням проектних показників щодо обсягів накопичення відходів. У багатьох населених пунктах не розроблено схем їх санітарного очищення, значна кількість вибраних земельних ділянок під сміттєзвалища не відведена і не узаконена у встановленому порядку. Водночас, через відсутність необхідних споруд та механізмів, технологія захоронення порушується, що призводить до забруднення навколишнього природного середовища».

Очільник краю акцентував увагу і на проблемі з побутовими відходами у м. Тернопіль. За його словами, вона викликана тим, що ще у 1977 році для складування твердих побутових відходів міста терміном на 10 років, який не продовжувався, було вибрано відпрацьований кар’єр біля с. Малашівці Зборівського району. З того часу даний об’єкт експлуатується незаконно, без оформлення права користування землею. Найбільш небезперечним є те, що сміттєзвалище знаходиться у ІІ поясі санітарної охорони Горішньо-Івачівського водозабору, який на 70% забезпечує питною водою мешканців міста Тернополя. Обов’язкові для таких об’єктів геологічні та гідрологічні дослідження не проводились, не виконано влаштування водонепроникненого екрану основи сміттєзвалища.

«Для вирішення даної проблеми у 2009 році облдержадміністрацією спільно з обласною радою затверджено План заходів щодо організації робіт з припинення експлуатації Малашівецького сміттєзвалища. У ході виконання згаданого Плану заходів у 2009 році було обстежено більше 10 земельних ділянок, перспективних для розміщення нового полігону твп тернополя. Однак на питання вибору земельної ділянки під розташування полігону ТВП обласного центру залишається відкритим», – констатував Олег Сиротюк.

Ще однією проблемою є стан каналізаційних очисних споруд на території області. У більшості районів вони або відсутні, або непридатні для експлуатації, або зруйновані і продані або не працюють, або мають застарілу проектно-кошторисну документацію тощо.

Також Олег Сиротюк наголосив, що у населені пункти повинні мати розроблені та затверджені схеми санітарної очистки, однак у Тернопільській області такі схеми має лише 1% населених пунктів.

«Стан екології області тісно пов’язаний з соціальної сферою, рівнем життя населення, промисловістю, - наголосив очільник краю. – Тому підвищення рівня екологічної безпеки є пріоритетом у нашій роботі. Зараз всі наші зусилля спрямовано на вирішення основних екологічних проблем краю, пошук різних шляхів фінансування, які дозволять реалізувати екологічні проекти на території області».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Члени громадського ...
Наступна новина: Шалено популярні у ...

КОМЕНТАРІ