У Житомирі обговорили виконання програми протидії захворюванню на туберкульоз

У Житомирі обговорили виконання програми протидії захворюванню на туберкульоз

26.06.14 09:49 0 1070
Під час засідання тристоронньої соціально-економічної ради, що відбулася 25 червня під головуванням голови правління об’єднання організацій роботодавців області Сергій Бутенко, обговорювалося питання комплексного підходу до виконання загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки. У засіданні взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Ірина Супрун, керівники обласних організацій та установ.

У світі щорічно реєструється 9 млн. випадків захворюваності на туберкульоз, з них 1,8 млн. людей помирають. По Україні щорічно захворює майже 500 тис. людей, у Житомирській області – 865 чоловік, з яких помирає 146. Такі факти навела у своєму виступі заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Грищук.

Вона повідомила, що на фінансування загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки виділено 1,8 млрд. грн. Однією з основних складових цієї програми є профілактична робота, а саме проведення вакцинації, що в основному виконується, але бувають перебої з надходженням препаратів. Неспецифічна профілактика полягає у своєчасному і комплексному проведенні профілактичних оглядів.

Що стосується проведення флюорографічних обстежень, які покликані діагностувати туберкульоз на ранніх стадіях, то вкрай незадовільно, як зазначила Валентина Грищук, ця робота проводиться у Брусилівському, Коростенському, Олевському, Романівському, Малинському районах.

Посадовець акцентувала на відсутності дієвої допомоги органів місцевої влади. Так, взагалі не виділено коштів на фінансування районних програм протидії туберкульозу у Брусилівському, Олевському, Попільнянському районах.

Всього заходи обласної програми профінансовані на 16 млн. грн., що складає 70% від потреби. З них з державного бюджету надійшло 2 млн.150 тис. (70%), з обласного – 11,5 млн. грн. (72%), з районних бюджетів - 1 млн. 48 тис. грн. (43%).

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Ірина Супрун наголосила на важливості проведення заходів з питань інформування населення щодо протидії туберкульозу, в тому числі із залученням громадських організацій і молоді.

На важливості здорового способу життя, зокрема фізичному вихованні підростаючого покоління, як первинній профілактиці захворювання на туберкульоз акцентував увагу присутніх заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Антонюк. Він зауважив, що доступ дитини до занять спортом під керівництвом тренерів у сільській місцевості обмежений. В основному спортивні школи розташовані у містах і районних центрах, і лише декілька з них мають свої відділення у селах.

У рішенні засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради увагу приділено покращенню матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів; активізації проведення масових флюрооглядів населення області щодо раннього виявлення туберкульозу, особливо в групах ризику; забезпеченню розвитку, зміцненню і доступності для населення мережі оздоровчих ясел, дитячих садків, санаторіїв, спортивних таборів, санаторно-курортних закладів, будинків відпочинку, що є запорукою успішної боротьби з туберкульозом.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Волинські УБОЗівці ...

КОМЕНТАРІ