У Волинській області у прокуратурі обговорено стан протидії незаконному використанню надр

У Волинській області у прокуратурі обговорено стан протидії незаконному використанню надр

27.06.14 13:48 0 1184
У прокуратурі Волині відбулася міжвідомча нарада, на якій обговорено стан протидії в області незаконному видобутку корисних копалин.

У нараді взяли участь голова Волинської обласної державної адміністрації Григорій Пустовіт, начальник УМВС України в області Петро Шпига, керівники органів державного контролю в сфері використання надр.

У своєму виступі прокурор Волині Анатолій Коцура зауважив, що в області у стадії розробки та геологорозвідувальних робіт перебуває 32 родовища корисних копалин місцевого та загальнодержавного значення, однак відповідні державні органи не забезпечують ефективного використання та належної охорони надр, нагляду за веденням робіт з їх геологічного вивчення.

Органи ж місцевого самоврядування самі подекуди створюють передумови до порушень закону у сфері надрокористування.

Сільськими радами укладаються незаконні угоди щодо корисних копалин.

Органи самоврядування фактично бездіють у питаннях належного оформлення земельних ділянок під кар’єри для задоволення власних господарсько-побутових потреб.

Надання послуг питного водопостачання в області проводиться нерідко всупереч законодавству. Перевірками виявлені порушення в діяльності місцевих управлінь санітарно-епідеміологічної служби під час забезпечення населення питною водою.

В області незаконно функціонує близько 130 кар'єрів, порушено 100 га земель, однак за порушення земельного законодавства під час самовільних розробок піску у минулому та поточному році до відповідальності притягнуто всього сім осіб.

Набув поширення на Волині незаконний видобуток бурштину.

Спритні ділки, за відсутності будь-якого контролю з боку органів влади, контролю, самоврядування, незаконно видобувають на Маневиччині бурштин і в подальшому реалізовують його на чорному ринку.

Маневицька ж райдержадміністрація самоусунулась від вирішення цієї проблеми. Державні органи навіть не володіють дійсними масштабам порушень і заподіяної довкіллю шкоди.

Держекоінспекція, Держсільгоспінспекція і державна лісова охорона інформації про площі порушених земель, в тому числі лісового фонду, не мають, а тому на порушення не реагують взагалі.

Водночас, бурштин незаконно вивозиться за кордон.

Лише у травні двоє жителів Луцького району намагались вивезти по три з половиною кілограми обробленого каменю загальною вартістю майже 40 тисяч гривень!

Маневицьким райвідділом упродовж минулого та поточного років за фактами незаконного видобутку бурштину-сирцю розслідувано 11 кримінальних проваджень, сім з яких направлені до суду, одне закрите, а три перебувають у провадженні.

Виходячи з усіх цих проблем, прокурор Волині запропонував створити в області міжвідомчу групу з протидії незаконному видобутку бурштину.

Учасниками наради розроблено ряд спільних узгоджених заходів задля покращення стану виконання та додержання в області законодавства про надра та вдосконалення взаємодії органів влади, місцевого самоврядування, державного контролю та прокуратури з цих питань.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: США виступили проти ...
Наступна новина: На 73-у році життя помер ...

КОМЕНТАРІ