Прокурор області Анатолі Коцура: «Проблему з відходами в області можна вирішити лише разом!»

Прокурор області Анатолі Коцура: «Проблему з відходами в області можна вирішити лише разом!»

27.06.14 11:44 0 1129
У прокуратурі області відбулася міжвідомча нарада правоохоронних та контролюючих органів, на якій обговорено стан дотримання на Волині законодавства щодо поводження з відходами.

Участь у роботі наради взяв голова Волинської обласної державної адміністрації Григорій Пустовіт.

Виступаючи перед учасниками наради, заступник прокурора області Олег Корецький наголосив, що проблема екологічної безпеки на Волині наразі набула особливої гостроти.

Прокурорськими перевірками додержання вимог законодавства у сфері поводження з відходами в області встановлені непоодинокі порушення закону при утворенні, розміщенні, видаленні, зберіганні, захороненні та утилізації відходів.

В області розташовано 547 місць видалення відходів, з них 11 полігонів, 11 породних відвалів, 525 сміттєзвалищ.

При цьому паспортизовано лише 90, питання виділення земельних ділянок в натурі вирішено щодо 32 таких місць.

У восьми районах – Ківерцівському, Турійському, Любешівському, Горохівському, Локачинському, Любомльському, Луцькому та Камінь-Каширському – не паспоризовано жодного місця видалення відходів.

Щорічно в області проводяться акції «Чисте довкілля», під час яких ліквідовується до тисячі самовільних сміттєзвалищ. Відтак можна зробити висновок, що законодавчий механізм запобіганню виникнення стихійних сміттєзвалищ не працює.

Невирішеним залишається в області питання знешкодження медичних відходів.

Місцеві ж органи виконавчої влади проблемами охорони довкілля особливо не переймаються. З початку року органами влади та самоврядування до прокуратури не скеровано жодного обґрунтованого матеріалу про конкретні порушення законодавства у цій сфері.

Гостро постає питання ефективності роботи відповідних контролюючих органів, насамперед Державної екологічної інспекції, якою за результатами проведених цього року 512 перевірок лише в одному випадку виявлено порушення законодавства щодо засмічення земельної ділянки, за яке нараховано аж 441 грн. фінансових санкцій.

Звертаючись до присутніх, голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт наголосив, що, бажаючи змінити ситуацію в країні, у тому числі й позбутися проблем із сміттєзвалищами, кожен громадянин та посадовець повинен починати із себе : чесно виконувати свої обов’язки, працювати, як належить, викидати сміття у відведених місцях. І тоді результатом спільних зусиль стане чисте довкілля й оновлена країна.

На завершення наради прокурор Волині Анатолій Коцура зазначив, що прокуратурою області минулого та поточного років проведено 139 перевірок в сфері додержання в області законодавства про відходи, розпочато три кримінальних провадження, до відповідальності притягнуто 68 посадовців, задоволено 25 позовних заяв на суму понад 3,4 млн. грн. Але проблеми екологічної безпеки на Волині потребують вжиття усіма органам виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронним та контролюючим органам області узгоджених заходів задля забезпечення належної взаємодії та своєчасного виявлення й реагування на факти порушень природоохоронного законодавства. Виконання ж заходів, розроблених учасниками міжвідомчої наради дозволить вирішити наявні в регіоні проблеми та позитивно вплине на стан законності у сфері поводження з відходами в області.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Хмельниччині з початку ...

КОМЕНТАРІ