На Хмельниччині громадська рада вболіває за національні інтереси

На Хмельниччині громадська рада вболіває за національні інтереси

27.06.14 08:08 0 1058
«Виклики для новообраного Президента: погляд із Поділля» – під таким гаслом зібрались учора за «круглим столом» члени громадської ради при облдержадміністрації. Ініціатором заходу виступили представники Хмельницької обласної організації ВГО «Комітет виборців України». Саме завдяки активній взаємодії цієї громадської організації з іншими регіонами України на захід прибули їх буковинські колеги-науковці – експерти Чернівецької обласної організації ВГО КВУ Ігор Баб’юк та Ігор Гаврада. Своєю участю підкреслив важливість діалогу народний депутат України Ігор Сабій.

Основним викликом членів засідання до Президента України стало питання проведення виборів до Верховної Ради України. За словами голови громадської ради Ю.Резнікова, попередні вибори відбувались в умовах іншої політичної культури, а тому нинішній склад парламенту не віддзеркалює реального соціального замовлення населення та інколи навіть носить елементи відвертого саботажу по відношенню до національних інтересів. Очевидним є факт, що не відповідають вимогам часу і місцеві ради. Члени громадської ради підтримали нагальність перевиборів депутатів усіх рівнів.

Одностайною була думка учасників засідання в тому, що зміна облич у радах має йти в ногу зі зміною системи влади в цілому. Саме місцеві ради мають вирішувати проблеми власної територіальної громади та володіти для цього необхідними повноваженнями і ресурсами. У цьому й полягає Концепція реформування місцевого самоврядування, на основних аспектах якої зосередились у своїх доповідях представники Чернівеччини.

Також І.Гаврада акцентував увагу на тому, що вагому роль у новій системі влади мають відігравати державні представництва, що виконуватимуть функцію контролю за діяльністю місцевих рад, аби ті не перетворились у своєрідні «феодальні князівства». З приводу необхідності державних представництв заперечив І.Сабій, мотивуючи тим, що функцію контролю за місцевими радами у частині використання фінансів мають здійснювати органи прокуратури. «Створення ж кількох гілок влади призведе до протистояння між ними», – продовжив нардеп.

Ще одним викликом до Президента України, що прозвучав з уст голови Хмельницької обласної організації ВГО КВУ Юрія Ануфрієва, стало питання щодо необхідності більш чіткого формулювання державної гуманітарної політики.

Наприкінці «круглого столу» розгорілись дебати з приводу контролю за коштами, які виділяються з обласного бюджету та збираються місцевими жителями для потреб військовослужбовців на сході України. Наслідком обговорення стало створення комітету громадської ради з контролю за силовими структурами, який наразі слідкуватиме за використанням зазначених коштів за призначенням.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Львівські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ