Сергій Осока: Не прапори і лозунги, а мистецтво здатне розбудити патріотизм

Сергій Осока: Не прапори і лозунги, а мистецтво здатне розбудити патріотизм

27.06.14 12:02 0 1162
Не можна примусити людей шаленіти і палати серцем од гімнів і прапорів, якщо вони не палають. Тому що не вийде. Внутрішній цензор і внутрішня свобода чинитимуть опір усьому, що насаджується зверху. А фільми, поезія, музика, якщо вони є справді вартісними творами мистетцва, якраз і зможуть розбудити патріотизм та національні почуття.

Таку думку на своїй сторінці у Фейсбук висловив український поет, перекладач, член Національної спілки письменників України Сергій Осока.

«Один мій друг казав: «Аби я був при владі, я б, наприклад, змусив всіх слухати класичну музику». Я перепитав: «А як би ти це зробив? Механізм?». І він відповів: «Ходили б увечері спеціальні люди і перевіряли б…». У мене в мозку спалахнув екран із «1984» Оруелла і ранкова гімнастика. Пам’ятаєте?

Я це от до чого. Насаджувати нічого не можна. Точніше насаджувати можна. Не можна насадити. Бо мислячі люди тільки прикидатимуться, що слухаються, а самі затаять зло, а немислячим як було байдуже, так і буде», – зазначив він.

Так само з усім національним, вважає Сергій Осока.

«Не можна примусити людей шаленіти і палати серцем од гімнів і прапорів, якщо вони не палають. Тому що не вийде. Внутрішній цензор і внутрішня свобода чинитимуть опір усьому, що насаджується зверху, – підкреслив поет. – Тому я думаю, що громадянське суспільство має бути вільним для будь-яких поглядів, не побоюсь цього слова – космополітичним, де, якщо людина хоче бути «людиною світу», то хай буде. А національні риси обов’язково мають бути в мистецтві й культурі. Саме виразно національне мистецтво варто підтримувати на державному рівні передусім. Саме виразно національне мистецтво повинне увійти в найзначніші, найповажніші антології, вивчатися в школі. Оце вона і є, та аура, яка нас берегтиме, про яку ще в дев’яності писала Ліна Костенко. Прапори, лозунги, гімни, герби – то речі, настільки забиті стереотипами, що не дають ніякого простору для думки. А фільми, поезія, музика, якщо вони є справді вартісними з мистецького боку творами, якраз і зможуть розбудити патріотизм та національні почуття».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Бійці спецбатальйону ...

КОМЕНТАРІ