Віряни Львова до 18 серпня зможуть ознайомитися з речами Папи Івана Павла ІІ

Віряни Львова до 18 серпня зможуть ознайомитися з речами Папи Івана Павла ІІ

27.06.14 15:39 0 1028
Орнат, беатифікаційний образок, футляр для окулярів, сутана, носова хустинка, столовий посуд, понтифікальний хрест, ватиканські монети, пам’ятні медалі, перстені, фото та багато інших особистих речей Папи Івана Павла ІІ представлені на виставці «Святий Папа Іван Павло ІІ. Життя в молитві». Відкриття експозиції відбулося учора, 25 червня, у бічній каплиці Львівської Митрополичої Катедри латинського обряду.

Організатори – Львівська Архідієцезія Римо-Католицької Церкви та Львівський музей історії релігії. Виставка присвячена канонізації Святішого Отця і його апостольському візиту. Речі Івана Павла ІІ надав архієпископ, митрополит Львівський латинського обряду Мечислав Мокшицкий, який дев’ять років був другим особистим секретарем Папи.

Архієпископ розповідає, що Кароль Войтила був винятковою і глибоковіруючою людиною, усіх зауважував, кожного вислуховув і приділяв належну увагу. Біля нього відчувався спокій.

«Ця виставка – вираз нашої вдячності Господу за безмірні благодаті, які вели Святішого Отця впродовж його земного життя. А також Папі Івану Павлу ІІ за те, що так майстерно примножував дані Богом таланти і поширював у світлі славу Всевишнього», – наголошує М. Мокшицький.

Руслана Бубряк, кураторка виставки, зазначає, що для висвітлення діяльності Папи та його людських якостей, організатори обрали особливі фото, а також цитати Святійшого Отця. Одна з них, на думку Р. Бубряк, дуже актуальна зараз і може бути епіграфом до виставки: «Народ, який втрачає дух-падає. Народ, у якого піднімається дух – також піднімається, і його жодна зовнішня сила не може здолати».

Зі слів кураторки, представлені експонати перетворилися на своєрідну реліквію, і є свідченням хвилювання, віри, високого піднесення, коли ми зустрічали Кароля Войтилу у Львові.

«Ми вважаємо, що експонуючи ці речі, даємо можливість вірним церкви, численним туристам, мешканцям Львова, і всім, хто зайде до храму, побачити реліквії, і у цих людей підніметься дух», – переконана Руслана Бубряк.

Зоряна Білик, заступниця директора Львівського музею історії релігії, також пригадує день, коли Папа приїхав до Львова. Вона почула розмову двох старих галицьких жінок, які йшли на зустріч із Іваном Павлом ІІ. Одна з них промовила слова, які закарбувалися у пам’яті З. Білик: «Йдемо швидше, поспішаймо – приїхав наш Папа. На його плечі Господь Бог спочиває».

Голова Львівської облради Петро Колодій відзначає, що Папа Іван Павло ІІ дуже любив Україну, хвилювався за її долю. Чиновник додає: «у складний для України час, ми бачимо цю виставку, відчуваємо присутність Папи Павла ІІ, його молитви з небес за Україну, за нашу долю, за всіх нас».

Василь Павлюк, секретар ЛМР, підкреслює, що Кароль Войтила «спільний Папа. Для українців він був дуже рідний, близький, адже любив наш народ, землю і робив усе, щоб Україна була вільною».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ