Стратегія розвитку КП «Чернігівводоканал»: економія і модернізація

Стратегія розвитку КП «Чернігівводоканал»: економія і модернізація

27.06.14 16:30 0 998
Про стратегію розвитку комунального підприємства «Чернігівводоканал» доповів на розширеній начальник підприємства Олександр Шкінь.

Він, зокрема, зауважив, що чернігівці споживають воду з артезіанських свердловин, якій від 10 до 40 тисяч років. За розрахунками, запасів цієї води має вистачити на 100 років.

Олександр Шкінь детально розповів простан технічного переоснащення об’єктів підприємства за рахунок коштів Світового Банку, будівництво в мікрорайоні Масани комплексної насосної станції з відокремленням твердих часток EMUPORT та будівництво 560 м головного каналізаційного колектору по вул. Ушинського.

«На завдяки впровадженню сучасного обладнання, підприємство вдвічі знизило енергозатрати, але через постійне підвищення тарифу на електроенергію знижується показник економії», - висловив стурбованість керівник водоканалу.

Також, очільник підприємства зупинився на впровадженні системи комплексної диспетчеризації підприємства, яка здійснює функції з оперативного контролю основних параметрів технологічного процесу, виявлення і реєстрацію аварійних і передаварійних ситуацій, дистанційне керування технологічним процесом подачі води та перекачування стоків. Ведуться роботи зі створення електронної карти водопровідних та каналізаційних мереж міста.

Керівник підприємства зазначив, що на КП «Чернігівводоканал» активно працює зі шведською компанією «Сіда». Завдяки виграному підприємством гранту компанія вже вкладає 300 тисяч доларів у супровід консалтингових програм на розробку Стратегічного плану міста і саме з перспектив розвитку «Водоканалу».

За показниками діяльності КП «Чернігівводоканал» є лідером серед водопостачальних компаній України. До речі, останнім часом втрати води в Чернігові складають 20%, по Україні в середньому цей показник становить більше 40%.

О. Шкінь акцентував увагу, що тариф на водопостачання і водовідведення для населення міста, який НКРЄ затвердило з 1-го липня, є середнім по Україні і доступним для споживачів.

«На держава досить жорстко поставила вимоги щодо обліку води, тому підприємство за власний кошт веде роботи із встановлення побудинкових приладів обліку», - підкреслив керівник.

Також він зупинився на проблемах, які виникають при повірці лічильників, адже ці послуги не закладені в тариф, який існує, скажімо, для теплопостачальних компаній.

Щодо найближчих перспектив, Олександр Шкінь підкреслив, що на великих капіталовкладень потребують очисні споруди підприємства. В цьому напрямку ведеться робота з представниками корпорації Mikuniya, одним із напрямків діяльності якої є впровадження новітніх технологій очищення води.

Представники корпорації вже побували на водопостачальних підприємствах України, щоб проаналізувати механізм надання коштів для впровадження сучасних технологій з утилізації відходів, що накопичуються в процесі очищення стоків.

Одним із першочергових питань також є будівництво 1 км трубопроводу в районі вул. Ушинського, де залишається ще одна аварійна ділянка, яка терміново потребує заміни. На виконання цих робіт необхідно 16 млн. гривень.

Наприкінці минулого року по вул. Ушинського було побудовано 560 метрів нового самопливного колектору, завдяки чому підприємство має змогу в короткий термін ліквідовувати аварійні ситуації, адже колектор був побудований ще у 70-х роках минулого століття.

Олександр Шкінь зазначив, що на актуальним питанням для підприємства залишається повернення кредитних коштів Світовому Банку. Через існуючі ризики, як то несвоєчасне прийняття економічно обґрунтованих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення і коливання курсу валют, підприємству доведеться зіткнутися з поступовим або різким збільшення суми кредитних зобов`язань.

За матеріалами прес-служби КП «Чернігівводоканал»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ