В Житомирській області безпечній поведінці під час літніх канікул школярів та студентів навчають фахівці музею цивільного захисту населення

В Житомирській області безпечній поведінці під час літніх канікул школярів та студентів навчають фахівці музею цивільного захисту населення

28.06.14 14:58 0 1129
На увесь період літніх канікул рятувальники навчатимуть дітей та молодь азам безпечної поведінки на базі виставки-музею цивільного захисту населення Управління ДСНС України у Житомирській області.

Для цього музей поповнився повчальними експонатами з місця надзвичайних подій.

27 червня на захід завітали студенти історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка. Звичайно, що екскурсію для них розпочали з минулого Поліського краю, тих часів, коли княгиня Ольга у помсту за вбивство свого чоловіка спалила місто Іскоростень. А далі – знайомство з історичними експонатами та архівними документами, що відтворюють нелегке життя та озброєння перших житомирських пожежних: пожежний дзвін, залізні каски, макети кінно-бочкового ходу, труби, сокири, багри.

Життя житомирських пожежників 19 століття було надзвичайно важким, – розповідає майбутнім історикам співробітник музею Людмила Федорчук. – Заробітна платня становила 12 карбованців. Трудовий день починався о 5 годині ранку і тривав 15 – 16 годин. Змінного одягу не було. Нерідко, повернувшись з пожежі в мокрому одязі, вогнеборцям доводилося знову виїжджати за тривожним сигналом. Жили вони в переповненій вологій казармі, в антисанітарних умовах. Тільки один раз на тиждень їм дозволялося відлучатися з території казарми на три години, щоб помитися у лазні.

ж професія рятувальника – одна з найпрестижніших, героїчних і водночас небезпечних. Саме привезені ними експонати з місця пожеж та боєприпаси часів війни, які донині щодня вилучають та знешкоджують піротехніки ДСНС, покликані справити на відвідувачів особливе враження і примусити їх правильно поводитися у побуті та на відпочинку.

Кожна лекція, проведена на виставці, влітку завершуватиметься показом документальних фільмів з безпеки життєдіяльності на воді та в лісі, а також циклом дитячих телепрограм для наймолодших “Школа незвичайних наук”.

Загалом виставка, яка ще з радянських часів має статус Народного музею, користується великим успіхом. Щороку її безкоштовно відвідує понад 9 тисяч осіб.

Іван Максимович,

стажер У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Динамо - Зестафоні 6:0.
Наступна новина: 25 рівненських ...

КОМЕНТАРІ