Тернопілля: смаком та розмірами вразила присутніх полуниця, яку презентували під час Свята врожаю у селі Лосятині в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів»

Тернопілля: смаком та розмірами вразила присутніх полуниця, яку презентували під час Свята врожаю у селі Лосятині в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів»

28.06.14 10:06 0 1242
«Села, де активна громада, ініціативна рада, приречені на успіх, – вважає голова обласної ради Василь Хомінець, який взяв участь у заході. – Лосятинський досвід абсолютно підтверджує це. Участь у різноманітних програмах, пошуки проектів, які б допомогли організувати власну справу ( приміром, створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Ягідний край» та «Лосятинське молочне джерело», як у Лосятині), – це шлях відродження села».

До Лосятина прибули також керівники Кременецького та Лановецького районів, партнери та організатори кооперативів голова Данон-Україна Марек Войтина, Фаб’єн Шуазі, менеджер з питань закупівлі фруктів, Дентрейд та інші гості. Сільські художні аматорські колективи зустріли їх короваями та патріотичними піснями. Своєрідною родзинкою стало приміщення, в якому відбувалось дійство, – під українську стодолу було стилізовано ангар, де розміщена камера для заморозки ягід.

Про те, як змінилось життя села після допомоги Данону, Дентрейду та Екосистем Фонду Данон, розповіла голова Лосятинської сільської ради Надія Залевська. Своєрідним фінансовим звітом став виступ бухгалтера СОК «Лосятинське молочне джерело» Світлани Кебалюк.

Своїми враженнями та емоціями поділились і гості.

Василь Хомінець, вітаючи лосятинців, зробив невеличкий історичний екскурс про те, як часто перетинались долі України та Франції, відзначив креативність селян у проведенні урочистостей та наголосив на тому, що їхній досвід надважливо запроваджувати і в інших селах та районах області. «Приклад, який показує лосятинська громада, хотілося б розповсюдити в краї, щоб в усіх районах області були створені такі кооперативи», – підкреслив очільник облради.

Розповіли керівники проекту і про особливість вирощування полуниці в кооперативі, показали поля, познайомили із умовами роботи людей, почастували ягодами.

До слова, все розпочалось із створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Лосятинське молочне джерело». До речі, обласна рада долучилася до співфінансування цього проекту, виділивши у 2009 році для його розвою 100 тисяч гривень.

А далі французька фірма «Данон» та американська Міжнародна благодійна фундація «Хайфер Інтернешнл» (МБО «Добробут громад») підписали з громадою угоду щодо вирощування полуниць (для виробництва йогуртів) на земельних паях лосятинців. Адже село здавна славиться масовим культивуванням цих ягід. Таким чином, залучивши до вирощування ягід людей, кооператив забезпечив зайнятість селян та отримання ними коштів за фіксованими цінами.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Валерій Черняков: ...

КОМЕНТАРІ