Конституція Орлика – справжня і написана його рукою,– львівські дослідники

Конституція Орлика – справжня і написана його рукою,– львівські дослідники

29.06.14 17:28 0 1056
Орлик конституцію своєю рукою написав. Про це в один голос кажуть обоє Трофимуків в програмі «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі о 23:00 на телеканалі ZIK). Подружжя вже 20 років досліджує латиномовну літературу і саме Мирослав та Олександра чи не першими в Україні взялись за орликівський документ.

«Всі казали, що цей документ не автентичний, що це є фальсифікат 19 століття, коли Бодянський його надрукував. На конференціях, куди б не приїжджали нам завжди ставили питання, чи він не є придуманий пізніше. Коли був знайдений український варіант, староукраїнський, то в ньому дійсно є підтвердження, є місце для печатки, датування, що це не було видумано, а що такий документ дійсно існував», – розповідають дослідники.

Тільки от староукраїнський примірник, який кілька років тому знайшли в московських архівах, на думку подружжя дослідників, писав не сам Орлик, а інші козаки: «Мирослав висунув версію і ми порівняли. У нас є словник Максимовича. Іван Максимович, генеральний писар, написав від руки цей документ, Орлик підписав і скріпив печаткою. І це вважалося для міжнародних стосунків абсолютно достатньо».

У той же день, як Пилип Орлик перейняв булаву, гетьман склав разом зі старшинами так звану Бендерську конституцію, яку пізніше назвуть Конституцією Пилипа Орлика. Навіть нинішні юристи вважають цей документ прогресивним, як на 18 століття. Ба більше. Деякі статті із Конституції Орлика, на думку експертів, навіть перегукуються із теперішнім основним законом України.

Доктор юридичних наук Микола Кобилецький, порівнює: «Відповідно в нас є парламент Верховна рада, в них конституція передбачала Генеральну Раду. В нас є Верховний Суд і Конституційний, там є генеральний. Навіть така схожість і актуальність будівництва власної православної церкви. Був окремий пакт конституції, який передбачав відновлення, перехід до константинопольського патріархату. Тобто навіть церковні питання були актуальними».

Та чи можна називати цей документ першою конституцією? Чи брали його за основу парламентарі у 1996-му? Чому депутати вважали подвигом ніч на 28-ме червня 18 років тому? Дізнавайтесь про це у неділю ввечері з програми «Історична правда».

Єдиний в українському телепросторі інформаційно-аналітичний альманах «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» – щонеділі в ефірі каналу ZIK, о 23:05.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Наталка Михно:"На ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ