Спадкоємців позбавила авторського права, посилаючись на час

Спадкоємців позбавила авторського права, посилаючись на час

30.06.14 12:38 0 1053
У Чикаго (США) апеляційний суд визнав суспільним надбанням 50 літературних творів про сищика Шерлока Холмса, опублікованих Артуром Конан Дойлом до 1923 року, і дозволив вільно використовувати їх персонажів без сплати спадкоємцям ліцензійних зборів.

Справа стосувалася позову американського видавця Леслі Клінгера, котрий упродовж останніх років опублікував кілька томів творів різних авторів про Шерлока Холмса і заплатив спадкоємцям Конан Дойла близько $5000 ліцензійних зборів.

Як повідомлялося раніше, у Великій Британії строк дії авторських прав на оповідання про Холмса і Ватсона, видані до 1923 року, вже збіг, і правонаступники письменника мають права тільки на останні 10 оповідань. Однак, на думку компанії, що представляє інтереси спадкоємців, її авторські права мають поширюватися на всіх персонажів цих оповідань. Вона погрозила завадити продажу нових книг про Холмса, якщо видавці не вноситимуть ліцензійних платежів.

У грудні минулого року суд першої інстанції в Чикаго залишив під охороною авторських прав тільки деталі сюжету останніх 10 оригінальних оповідань. При цьому суд дозволив вільне використання без сплати зборів спадкоємцям Конан Дойла імен Шерлока Холмса, доктора

Ватсона, професора Моріарті, а також вигаданої лондонської адреси Бейкер-стріт, 221B.

Рішення було оскаржене в апеляційному суді Чикаго, який залишив попереднє рішення без змін, повідомляє Reuter. Як пояснив суддя Річард Познер, «коли історія стає суспільним надбанням, елементи історії, в тому числі персонажі, строк дії авторських прав стосовно яких вже збіг, стають законною здобиччю авторів-послідовників».

ЗІБ

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина пишається ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ