У День Дунаю на Закарпатті зібрали півтонни пластикового сміття і висадили 100 сакур

У День Дунаю на Закарпатті зібрали півтонни пластикового сміття і висадили 100 сакур

01.07.14 08:15 0 1151
Учора, 29 червня, на Закарпатті у День Дунаю пройшла екологічна акція, під час якої школярі назбирали понад півтонни пластикового сміття. Також на алеї Небесної сотні висадили 100 сакур.

Про це повідомив власний кореспондент IA ZIK.

Святкування Дня Дунаю, яке відзначається щорічно 29 червня в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії із захисту Дунаю, на Закарпатті відбувалося у кількох локаціях. У с. Баранинці нагороджували переможців та учасників дитячого конкурсу «Дамо бій пластиковим пляшкам!» та «Дунайський митець».

У с. Квасово школярі малювали карту «Україна, об’єднана річками», ідея та розміри якої роблять її претендентом на включення до Книги рекордів. У цьому ж селі відкрили також бювет питної води для потреб мешканців села та сільської школи та освятили алею Небесної сотні.

Як розповіла організатор акції Олена Марушевська, участь у змаганнях брали п’ять команд. Разом хлопці назбирали 521 кг пластикових пляшок за два тижні. «Ми збирали по всій території Баранинець, жодного дня не відпочивали, підбирали пляшки по вулицях, пасовищах. Найважче було перенести зібране сміття, допомагали друзі», – розповів представник команди переможців 12-річний Владислав Данко.

«Близько чотирьох тонн пластику пропливає щодня по Дунаю. Найбільше страждає популяція риб, адже їм немає де здійснювати нерест, – розповідає Олена Марушевська. – Тому наші акції спрямовані, насамперед, на попередження забруднення пластиком. Ми працюємо над тим, щоб відходів стало менше».

Саме в останні вихідні червня 14 країн Європи домовилися в один день проводити різні акції на честь дунайської солідарності. Вже вісім років свято проводиться на Закарпатті.

Заступник голови Закарпатської обласної організації «Всеукраїнська екологічна ліга» Василь Манівчук додав, що зібране сміття потрапить на лінію по сортуванню, а потім на перевалочні бази за межі області, звідки піде на переробку.

«У зв’язку з підписанням угоди про Асоціацію з ЄС у нас будуть кардинальні зміни у законодавстві щодо зборку та утилізації сміття. Законодавство у Європі набагато жорсткіше, – каже Василь Манівчук. – Але Україна за п’ять років зробить величезний крок у цій сфері, процесі змін в екологічному законодавстві вже розпочався».

У Бараницях також нагородили переможців конкурсу «Дунайський митець». Біля сільської ради вишикувалися столи з незвичайними виробами із пластику та інших штучних речовин, деревини, паперу. Конкурс відбувається у паралельно у 14 країнах, головний приз – поїздка до Відня.

Того ж дня у Квасові діти створили карту, ідея якої полягає у прагненні показати цілісність та єдність української держави, об’єднаної річками. Розмір карти є значним – три на п’ять метрів. У Квасові також відкрили бювет питної води, збудований силами мешканців села за технічної допомоги проекту Європейського Союзу та презентували алею Небесної сотні, на якій висадили 100 сакур.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ