Кам'янецькі пінкертони: слідство як покликання

Кам'янецькі пінкертони: слідство як покликання

02.07.14 08:22 0 1150
Однією з найскладніших та найбільш небезпечних у наш час залишається професія слідчого. За сценаріями розкриття злочинів часто пишуть книжки, знімають кінофільми. Про те, що означає бути сучасним пінкертоном, журналісти «Кам’янець-Подільського вісника» розмовляли із начальником слідчого відділення міського відділу міліції та його підлеглими напередодні їх професійного свята, яке відзначається 1 липня.

На запитання, якими якостями насамперед має володіти слідчий, усі співрозмовники підкреслювали — бути чесним і відповідальним, мати аналітичне мислення, у спілкуванні з людьми проявляти якості психолога. А ще ми поцікавились, що вплинуло на вибір професії і як працюється у сучасних умовах

— Слідчий у кримінально-процесуальному процесі — це посадова особа, яка уповноважена здійснювати попереднє слідство у кримінальній справі, а також інші повноваження, передбачені процесуальним законодавством, — зазначає перший заступник начальника міськвідділу — начальник слідчого відділення Віталій Козярук. — Прийти в професію може будь-яка людина з юридичною освітою, а от працювати далі зможе не кожен: доведеться постійно стикатися з людським горем, тож витримає це тільки по-справжньому сильна людина.

— Професіоналізм слідчих є вирішальним фактором для успішного розслідування, а тому щодня я приділяю значну увагу його формуванню та постійному вдосконаленню.

Наразі у відділенні працює 19 слідчих. Робота, на перший погляд, паперова, але вона копітка, відповідальна, вимагає ненормованого робочого дня. І найголовніше: за кожною справою — доля людини (як потерпілого, так і злочинця). Якщо говорити мовою цифр, то за п’ять місяців цього року слідчими відкрито 787 кримінальних проваджень. З них 2 вбивства, 3 — спричинення тяжких тілесних ушкоджень, 1 — розбій, 5 — угонів, 15 — грабежів, 175 — крадіжок, 116 — шахрайств.

Колектив наш в основному молодий, але всі старанно працюють. Користуючись нагодою, вітаю усіх слідчих з професійним святом.

Слідчий, лейтенант міліції Сергій Стасюк розповідає:

— 2008 року після закінчення міської школи № 5 вирішив вступати до Київської академії внутрішніх справ на факультет підготовки слідчих. Добре склав незалежне тестування, набрав прохідний бал. Вибір професії був особистим, адже у сім’ї ніхто у внутрішніх органах не працював. Не злякала ні дисципліна, ні великі навантаження у навчанні та фізичній підготовці. В академії курсанти, окрім спеціальних дисциплін, вивчають прийоми самооборони, рукопашного бою, щоб з найменшою шкодою затримати злочинця.

При розподілі на службу спочатку направили у Дунаївці на посаду дільничного, через декілька місяців у Кам’янця-Подільському звільнилась посада слідчого.

Щодня двоє слідчих заступають на чергування в слідчо-оперативній групі, яка виїздить на усі виклики, адже при порушенні закону обов’язково проводяться слідчі дії. Потрібно оглядати місце події, допитувати свідків, потерпілих, давати доручення оперативним підрозділам. Найчастіше у місті трапляються крадіжки, бійки в кафе, барах, розважальних закладах. Часто після вживання алкогольних напоїв трапляються сварки на побутовому грунті, де в хід ідуть кулаки.

Запам’яталась перша справа — крадіжка у розважальному закладі «Фільварки-Центр». Поцупили у однієї дівчини сумочку. Спочатку розпитали персонал, переглянули відео з камер спостереження, співставили почуте й побачене і вийшли на підозрюваного. Згодом знайшли речовий доказ — сумку, яку злодій уже викинув. Під час допиту було встановлено, що саме ця людина вчинила крадіжку.

Деколи доводиться виїздити в інші міста. Під час мого чергування була здійснена крадіжка з гуртожитку університету. Хлопець викрав ноутбук, віддав його у ломбард і щез. В ході слідства встановили, що злодій знаходиться у Дніпропетровську, тож виїхали на затримання. Співпрацювали із колегами-оперативниками. Провівши пошукові дії, затримали крадія та конвоювали до Кам’янця-Подільського. Він уже відбуває покарання — суд виніс вирок три роки позбавлення волі.

Вже після першої справи я відчув, що правильно вчинив, обравши професію слідчого. Мені цікаво працювати, подобається спілкуватись та допомагати людям.

Слідчий, лейтенант міліції Ростислав Онуфрієв також навчався в Національній академії внутрішніх справ. При розподілі одразу потрапив у Кам’янець-Подільський слідчий відділ — з 15 червня 2013 року розпочався його трудовий шлях.

— Обрав місце роботи в Кам’янці, бо тут — доволі потужний підрозділ, в якому дійсно можна набратись потрібного досвіду, — розповідає лейтенант міліції. — Насамперед потрібно, щоб «працювала голова».

Ще у 9-му класі визначився, що працюватиму в правоохоронній системі та допомагатиму людям. У міліцію люди звертаються у пошуку справедливості. Тому важливим є уміння слухати. Деколи спочатку потерпілого потрібно підтримати, підбадьорити, а потім вже займатись оформленням процесуальних дій.

Для того, щоб поступити в академію, необхідно пройти низку додаткових екзаменів — професійний відбір, психологічні тести. Професія потребує людей, які в змозі контролювати свої вчинки, адже працюємо з різним контингентом, тож потрібно тримати себе в руках.

Слідчий обов’язково має бути присутній при виїзді на місце подій. Потрібно оглянути місце, зафіксувати усі докази та сліди правопорушення. Також маємо забезпечити якісний збір речових доказів, надати вказівки оперативному працівнику, встановити свідків, очевидців, потерпілих, займатись документацією. Буває, що вдається розкрити справу по «гарячих слідах», але в основному це — копітка робота.

Деколи дивує, як люди легко псують собі життя. Нещодавно приїжджаємо на виклик — хлопець із дівчиною посварились. Він забрав свої речі та ще й пошкодив вікно в міській поліклініці. Довелося роз’яснити йому, що вчинив правопорушення, за яке доведеться відповідати.

Хотілося б кращого ставлення людей до працівників міліції під час слідчих дій. Часто виходить, що згадують про міліцію лише тоді, коли потребують допомоги. Деякі свідки відмовляються від дачі показів, бо переживають, щоб потім не було сутичок із правопорушниками. Вмовляємо, доказуємо, що свідок перебуває під захистом держави. Нічого страшного з ним не станеться, адже всі відомості залишаються у таємниці.

Колектив у відділі хороший, є підтримка і взаємодопомога, необхідна оргтехніка, у кабінетах зробили ремонт.

Слідчий, капітан міліції Богдана Свірідова потрапила у міліцію після Харківської юридичної академії ім. Ярослава Мудрого. Навчалась на слідчо-криміналістичному відділі. Згадує, що на курсі було багато жінок, однак з групи за спеціальністю майже ніхто не працює — подалися в юристи, консультанти.

Прийшла в Кам’янець-Подільський відділ міліції слідчим в 2007 році. Чоловічий колектив прийняв добре. Спочатку було дещо боязко, адже одразу кинули у кримінальну гущавину — розслідування крадіжок, хуліганств, виїзди на вбивства. Зараз найчастіше доводиться працювати із крадіжками. Нерівності у «чоловічій» роботі не відчуває.

— На жаль, часто люди не хочуть співпрацювати, — підкреслює Богдана Володимирівна. — Але в деяких випадках жінка-слідчий викликає більше довіри. З досвідом починаєш більше розуміти психологію співрозмовника, розвивається інтуїція. Паралельно збираються докази, які підтверджують винуватість чи спростовують вину підозрюваного.

Рідні, сім’я вже звикли до екстремальної професії мами. Чоловік Богдани у міліції не працює, тож доводиться і деяку домашню роботу перебирати на себе, і в садочок дитину водити. Але є розуміння, що без міцних домашніх тилів дружина не змогла б спокійно працювати.

Бажаємо усім членам дієвого та ефективного колективу і надалі тримати високу марку справжніх слідчих.

Вікторія ГАЙДАМАШКО

Наталія КАСАПЧУК
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ