На Хмельниччині уряд готовий невідкладно приступити до виконання закону про суспільне телебачення і радіомовлення, - Арсеній Яценюк

На Хмельниччині уряд готовий невідкладно приступити до виконання закону про суспільне телебачення і радіомовлення, - Арсеній Яценюк

02.07.14 13:24 0 711
Процес створення суспільного телебачення і радіомовлення – це реальні дії, щоби в Україні замість заскорузлої форми державного телебачення з'явилося нове якісне суспільне мовлення, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час відкриття міжнародної конференції «Від державного мовлення до суспільних медіа» в Києві у вівторок, 1 липня.

Арсеній Яценюк нагадав, що законопроект про суспільне телебачення і радіомовлення «не просто роками, а десятками років намагалися розглянути, але так жодного успішного голосування не було»: «Те, що Уряд разом із Парламентом прийняли рішення ухвалити цей закон і нарешті розпочати процес створення суспільного телебачення, є реальними діями – щоби в Україні замість заскорузлої форми державного телебачення з'явилося нове якісне суспільне телебачення, яке буде говорити правду».

«Правда потрібна в першу чергу мільйонам українців, тим більше в ці складні часи, коли Україна знаходиться в стані реальної війни - мілітарної, економічної і не оголошеної, але надто ефективної - інформаційної», – сказав він.

За словами Глави Уряду, часто інформаційна війна має набагато більший вплив як всередині країни, так і зовні, «коли на біле східні сусіди говорять чорне, коли пропаганда 80-літньої давнини видається просто квіточками у порівнянні з тим, що показують канали сусідньої держави»: «Саме в такі часи виникає реальна потреба в правдивій і справедливій інформації».

Арсеній Яценюк підкреслив, що суспільне мовлення створюється на базі більш як тридцяти юридичних осіб: «На цьому шляху після прийняття закону у всіх нас є багато технічних завдань з його імплементації».

Зокрема, він зупинився на створенні наглядової ради суспільного телерадіомовлення. Арсеній Яценюк звернувся до громадянського суспільства брати активну участь у формуванні наглядової ради суспільного телебачення і радіомовлення та відповідно до закону через конференції надати представників до наглядової ради, зауваживши, що є необхідність врегулювати і критерії, і якісні характеристики, і порядок скликання конференцій. «Але при цьому така можливість вже є. І нею треба скористатися», - зазначив Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що після вивчення думки громадськості дійшов висновку, що єдиною правильною формою створення суспільного телебачення і радіомовлення є створення нової юридичної особи – публічного акціонерного товариства: «На базі цієї нової юридичної особи - влиття людських, матеріальних, технічних ресурсів і формування нової якісної телекомпанії, яка буде відображати дійсно найвищі стандарти суспільного телебачення в Україні».

Глава Уряду нагадав, що законом передбачається, що фінансування Національного суспільного телебачення і радіомовлення здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету. В той же час обговорювалася необхідність введення абонентської плати для громадян. «Давайте спочатку зробимо перший крок – створимо юридичну особу, призначимо наглядову раду. Фінансування з Державного бюджету – це опосередковане також фінансування людьми, тому що бюджет формується за рахунок податків, а податки платять люди. Якщо виникне необхідність і доцільність введення додаткової безпосередньої плати за суспільне телебачення, - порадимось і приймемо відповідне рішення», - зазначив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр ще раз наголосив на важливості створення суспільного телерадіомовлення в часи, коли потрібно «піднімати дух людей, концентрувати енергію, щоби кожен українець вірив в перемогу країни, був впевнений у тому, що ми йдемо правильним шляхом»: «Щоб суспільне телебачення підказувало владі, куди треба йти, відображало інтереси суспільства і відповідало на його запити».

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Буковині сварка між ...
Наступна новина: У Музеї визвольної боротьби ...

КОМЕНТАРІ