Всеукраїнська конференція Союзу вірмен України відбулася у Кам’янці-Подільському

Всеукраїнська конференція Союзу вірмен України відбулася у Кам’янці-Подільському

02.07.14 15:54 0 907
Кам’янець-Подільський – місто, унікальне за своєю історією, яка і визначає вектори його розвитку та співробітництва з державами світу. Минуле яскраво засвідчує, що на території Подільського краю проживали представники різних національностей, серед яких і вірмени. Вони й активно цікавляться життям Кам’янця та долучаються до культурних подій, які відбуваються на території краю.

Так 27 червня в конференц-залі готелю "Клеопатра” відбулася Всеукраїнська конференція Союзу вірмен України, участь в якій взяли надзвичайний уповноважений посол республіки Вірменія в Україні Манукян Андарік Енокович, архієпископ Єпархієї Вірменської Апостольської Церкви Григоріс Буніатян, митрополит Хмельницький та Старокостянтинівський Антоній, голова Хмельницької облдержадміністрації Леонід Прус, голова Союзу вірмен України, народний депутат України Вілен Шатворян, заступник міського голови Василь Сукач, голова Хмельницької обласної ради Іван Гончар та представники кожної області та регіону Союзу вірмен України.

Розпочався захід із хвилини мовчання за загиблими у східних областях України та молитви архієпископа єпархії Вірменської Апостольської Церкви Григоріса Буніатяна.

Після цього з вітальним словом до присутніх звернувся надзвичайний уповноважений посол республіки Вірменія в Україні Манукян Андарік Енокович, який подякував керівництву області та міста за теплий прийом та організацію на високому рівні зібрання. Також він зазначив, що українці як були для вірменського народу друзями й братами, так і завжди залишатимуться ними.

Голова Хмельницької ОДА Леонід Прус привітав присутніх на Поділлі та зазначив, що Хмельницька область стала рідною домівкою майже для дев’яти десятків національностей та народностей, серед яких достойне місце займає вірменська громада, яка близько тисячі років проживає на території нашого краю. "Переконаний, що діяльність вірменської громади сприятиме розбудові Української держави, відродженню духовності та активізації громадського життя,” – зазначив очільник області.

Під час роботи конференції відбулася офіційна передача документів на Башту (дзвіницю) Вірменського собору (костьолу) в Кам’янці-Подільському єпархії Вірменської Апостольської Церкви. Така подія відбувається вперше в Україні.

Також присутні обговорили можливість розташування Ікони Вірменської Божої Матері в Кам’янці-Подільському, розглянули питання встановлення пам’ятника архітектору Яну де Вітту, виділення приміщення та надання допомоги та прийому Вірменських біженців зі східних областей України.

Для учасників конференції було підготовлено велику культурно-пізнавальну програму, гості прогулялися вулицями Старого міста, відвідали фестивалі «Відкрита ніч», «Купальське коло» та взяли участь у заходах до Дня молоді.

В рамках цих заходів відбулася знакова подія для представників цього народу - освячення каплиці в башті-дзвіниці Св. Степаноса Вірменського Собору Св. Миколи. Собор в 30-х роках минулого століття був підірваний, а дзвіниця дивом вціліла і наразі є унікальною пам’яткою. Відтепер вірменська релігійна громада проводитиме тут свої богослужіння.

Перед тим як розпочати обряд освячення каплиці, учасники заходу висловили слова подяки всім, хто долучився до її відновлення та привітали одне одного з таким важливим для вірменської громади святом.

Зазначили на важливості відновлення храму для всіх вірмен Глава Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви Григорис (Буніатян), уповноважений посол республіки Вірменія в Україні Манукян Андарік Енокович.

І.Михайлова,

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Луганчани працевлаштувалися ...

КОМЕНТАРІ