В Луцьку соціальний захист працюючих в шкідливих і важких умовах праці

В Луцьку соціальний захист працюючих в шкідливих і важких умовах праці

02.07.14 14:33 0 727
Реалізація деяких видів господарської діяльності пов’язана із використанням ряду професій чи окремих робіт, де працівники зазнають негативного впливу шкідливих або небезпечних виробничих чинників на організм. За роботу в таких умовах чинне законодавство передбачає працюючим пільги та компенсації, що дають змогу зберігати нормальний стан здоров’я і продовжувати професійну діяльність. Це, зокрема, скорочена тривалість робочого часу, щорічна додаткова оплачувана відпустка, пільгова пенсія, оплата праці у підвищеному розмірі. Такі пільги надаються за результатами атестації робочих місць. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці і Методичні рекомендації для проведення атестації визначені постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442.

Атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству чи установї в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Матеріали атестації зберігаються 50 років. За порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення встановлена відповідальність осіб згідно ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стан справ з реалізації прав найманих працівників нашого міста на пільги та компенсації за умови праці знаходиться на контролі у відділі праці управління економіки. Практика роботи з підприємствами, установами та організаціями свідчить про те, що не всі роботодавці виконують свої зобов’язання щодо соціального захисту даної категорії працівників.

За І півріччя 2014 року проведено перевірки 28 суб’єктів господарювання. Встановлено, що на двадцяти підприємствах роботодавці використовували працю найманих працівників (113 осіб) на робочих місцях, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах згідно Списків № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на

роботах із шкідливими і важкими умовами праці. За результатами проведеної роботи з’ясовано, що у ПрАТ «Соціальна сфера», готель «Світязь», ТзОВ «Хос-Сервіс» атестація робочих місць не проведена. З цієї причини обмежені права на пільги за умови праці для 17 працівників.

Протягом вищезазначеного періоду проведено експертизу умов праці 424 робочих місць, з яких атестовано 411 або 96,9 %. Експертом з умов праці відділу праці перевірена якість проведення атестації кожного атестованого робочого місця. В звітному періоді проведено три повторних перевірки з питань виконання керівниками рекомендацій за результатами проведених перевірок та усунення виявлених порушень.

Управління економіки міської ради

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ